Predĺženie rodičáku kvôli diagnóze AKBM

tisonka18
3. máj 2021

Ahojte mamicky. Idem si po radu, mala dcerka bude mat 3 roky zrejme od narodenia ma AKBM s tym ze nemoze nic mliecne papat lebo hned ako nieco zje tak zvracia pudom... Podala som si ziadost o prispevok na dietu...zamietli mi ho...a budem si musiet pedlzit aj rodicak lebo nemozem nastupit do roboty kedze mi ju do skolky asi nezoberu mozno od septembra aj to iba na 4 hodiny...ale bojim sa ze mi to tiez zamietnu... nemate s tymto niekto skusenosti a co robit ak mi to zamietnu? alebo co tam treba napisat aby mi to uznali?Dakujem

elementissa
3. máj 2021

@tisonka18 preco by ti ju skolky nevzali? Ved alergia na kravske mlieko nie je smrtelna a nezvladnutelna choroba. Moj syn to ma tiez, ale my sme vegan rodina (zistilo sa to pri umelom mlieku, ktore bolo robene z kravskeho mlieka) a teda nemam pocit, ze by ho to nejako obmedzovalo v zivote, do skolky donesies papier od doktora alebo vlastnu stravu. Ziadna rocket science. Nemyslim si, ze je to relevantny dovod na predlzenie rodicaku. Dieta s alergiou na mlieko neje mliecne vyrobky,to je cele, nepotrebuje celodennu starostlivost rodica, ze by to nikto nezvladol...

rachel36a
4. máj 2021

U nas v skolke je niekolko deti s touto dg... pochybujem zeby ti schvalili na takuto dg rodicak....mne ho neschvalili ani na syna autistu.

fidea
13. máj 2021

@tisonka18 ak by ste si ziadali o posudenie zdravotneho stavu dietata pre ucely ziadosti o predlzeny rodicovsky prispevok, je dolezite zajst k lekarovi specialistovi, ktory dieta vysetri, v tomto pripade by to mal byt imuno-alergolog, ktory vie stanovit potravinove alergie z krvnych testov. Napise spravu, kde budu alergie uvedene, tuto spravu, pripadne aj dalsie, ak ma aj ine zdravotne problemy prilozite ku ziadosti o posudenie zdravotneho stavu. Idealne by nemali byt starsie ako pol roka. Pocula som o viacerych pripadoch, kedy bol predlzeny rodicovsky priznany na dieta s potravinovymi alergiami, takze by som to skusila na Vasom mieste (ak ste tak este neurobili).

Je to otazne, preco niektorym s tazsimi diagnozami nepriznaju, ale da sa poziadat znova o posudenie, mozno ziskat viacero lekarskych sprav.. Neviem, co by mohlo pomoct v takom pripade..

Dalsia vec, ano, da sa doniest vlastna strava do skolky pre dieta, ktore ma alergie, ale nie vsade.. Niektore skolky to nepovoluju z hygienickych alebo inych dovodov, cize nie je to samozrejme, ze si budete moct doniest stravu pre dieta. Cize sa treba na to pytat pri zapise a mat tiez papier od lekara, kde budete mat alergie uvedene, aby to brali do uvahy, ze potrebuje dietnu/ specialnu stravu. V niektorych skolkach vedia stravu upravit dietatu s alergiami a existuju aj skolky so specialnymi triedami pre deti s potravinovymi alergiami alebo aj ekzemom. Dalsia vec, to, ze ma rodic denne nosit dietatu stravu do skolky je tiez starostlivost, ktoru musi poskytnut a ak napr. pracuje na plny uvazok, je to isto dost narocne toto zabezpecit, cize ja by som to kludne videla ako jednu z okolnosti, pre ktoru by rodicovsky prispevok mohol byt priznany.

Ak by Vam ale neuznali, ze dieta ma dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav a nemozte si ziadat o predlzeny rodicovsky prispevok, s dietatom mozte ostat doma aj napriek tomu (ak by dieta napr. z akehokolvek dovodu nevzali do skolky), v tom pripade sa nahlasite na zdravotnu poistovnu a asi aj socialnu poistovnu, ze ste osoba osobne sa starajuca o dieta do 6 rokov, nahlasite na UPSVaR, ze dieta je s Vami doma a nepoberate sice ziaden prispevok, ale stat za Vas plati zdravotne poistenie a myslim, aj odvody.

Zelam vela stastia a zdravia dcerke.