Kocky prosim, poradte mi. Som moment. na predlzenej rod. a v auguste sa nam narodi druhe babo, takze co mam vybavovat ... Kedy treba ist a kde? Myslim socialna poistovna a na urad rodiny?
ešte sofia, v prípade, že si nezamestnaná (nevykonávaš zárobkovú činnosť) a dieťa je v súkromnej škôlke, čo znamená, že si na predlženej rodič.dovolenke?
- platíš si zdr.poistenie sama?
- a si dôchodkovo poistená štátom, teda máš stále podanú prihlášku (nie si odhlásená) v sociálnej poistovni ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov?
- príp. evidovaná na UP ako uchádzač o zamestnanie
neviem ti poradiť, čo robiť (alebo sa aspon pokúsiť poradiť), ked neviem tvoj súčasný stav 😉
písala som ti správičku 😉 nedošla ti?zdrav.mi platí poistovna a dochodok sociálna poist.
správa mi prišla, no čo som ti prvýkrát písala, za vymazalo.
Potom som pozerala v zákone o rodič.príspevku v zbierke zákonov na internete, či je možné zároven:
- mať dieťa v škôlke (je jedno, či štátom dotovanej alebo nie, lebo nejde o poberanie rodič.príspevku),
- nebyť zárobkovo činný (alebo študent...)
- byť poistencom štátu v zdravotnom poistení a dôchodkovom.
No a prišla som na to, že to nie je podla zákona možné.
V sociálnej poistovni (aj zdravotnej predpokladám) sa podpisuje vyhlásenie, kde mamička prehlasuje, že sa "riadne stará" o dieťa. V zákone o rodič.príspevku sa mimo iného uvádza, že podmienka riadnej starostlivosti je splnená, ak rodič:
1. zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa "osobne" alebo
2. počas:
a)-- výkonu zárobkovej činnosti,
b)-- štúdia na str.škole alebo na vysokej škole alebo
c)-- počas vzdelávania a prípravy na vstup na trh práce podla osobitného predpisu
zabezpečí riadnu starostlivosť o dieťa "plnoletou fyzickou osobou alebo právnickou osobou".
U teba neviem, či platí niektoré z písmen a,b alebo c?
No nebudem to tu príliž rozoberať, či splnaš riadnu starostlivosť. No konečne som si vdaka tomu ujasnila nejaké veci.
Podla mna po narodení druhého dieťaťa treba podať znovu prihlášku do 15dní od narodenia dieťaťa na SP so všetkými prílohami, nech to máš v poriadku na SP (predpokladám samozrejme, že treba dať odhlášku). No najistejšie by bolo sa informovať na SP a hned si zobrať a pripraviť potrebné tlačivá.
Na UPSVaR si vybavíš nárok na rodičovský príspevok po narodení dieťaťa, lebo na materskú nebudeš mať nárok (predpokladám, dobrovolne nemoc.nie si poistená, ani inak nemocensky). Pravdepodobne ti dajú aj papier=tlačivo, ktoré ti bude musieť potvrdiť SP, že nemáš nárok na materské. O tom by si sa mohla na UPSVaR poinformovať už teraz, aký bude presný postup, ak nárok na materskú nebudeš mať. Čo budú od teba potom potrebovať, lebo teraz sa ti to vybavuje lepšie ako potom s dieťaťom. Ak budú požadovať to potvrdené tlačivo zo SP, tak to podla mna môžeš cca v tom 32-34tt (teda 8-6 týždnov pred termínom) odniesť na SP, no či aj so žiadosťou o materské od lekára, neviem iste. Ale radšej by som si ju od lekára zobrala, sa mi zdá, že žiadosť o materské v tomto prípade tiež treba na SP podať (tie ich postupy sa menia a myslím, že záleží aj kde to vybavuješ).
No a na zdravotnú poistovnu treba ísť podla mna s rozhodnutím o priznaní rodičovského príspevku a tam sa staneš poistencom štátu - ako poberatel rodič.príspevku odo dna jeho priznania.
Spomenula riadnu starostlivosť. Pozerala som zákon o zdrav.poistení a tam je celodenná a riadna strarostlivosť definovaná inak, ako je to v zákone o rodič.príspevku, čo som uviedla vyššie.
" § 12
... Podmienka osobnej celodennej a riadnej starostlivosti o dieťa je splnená aj vtedy ak dieťa:
a) navštevuje jasle, mater.škôlku, zariadenie, v ktorom je umiestnené na základe rozhodnutia súdu, alebo iné obdobné zariadenie v rozsahu najviac 4 hodiny denne,
...
Zákon o soc.poistení (dôchodkové poistenie štátom) sa v definícii riadnej starostlivosti odvoláva na zákon o rodič.príspevku.
sofia, ak si nezamestnaná cca 4roky, neplatíš si DNP a máš žiadosť o materské od lekára,
zajdi najprv na UPSVaR odbor soc.vecí. Povedz, že si 6týždnov od pôrodu, nezamestnaná 4roky a máš žiadosť o materské. Vzhladom na to na materské nebudeš mať nárok. Nech ti dajú tlačivo potrebné k žiadosti o rodičov.príspevok (je aj na nete) a nech ti povedia, čo musíš vyplniť a čo si dať potvrdiť na sociálke a ako postupovať dalej.
Túto žiadosť potom spolu s žiadosťou o materské odnes na soc.poistovnu.
Ked ti to tlačivo z UPSVaR v soc.poist. potvrdia a dieťa sa narodí, až potom podla mna môžeš žiadať o rodič.príspevok, na ktorý budeš mať nárok od mesiaca narodenia dieťaťa.
jééj gapa dakujem za radu,zajtra tam idem tak uvidím ako dopadnem 🙂 a ten papierik od gynekol.dám v soc.poistovni?
predpokladám, že áno, že kvôli tomu aby ti uznali nárok na UPSVaR na rodič.príspevok, musia mať potvrdenie zo sociálky, že na materskú nemáš nárok. A to ti sociálka potvrdí len v prípade, že si tú žiadosť dáš a oni skonštatujú, že ten nárok nemáš. NO ako som písala, spýtaj sa na UPSVaR, čo budú oni od teba vyžadovať.
A potom daj vedieť. Nech sa aj druhý poučia 😉
sofia1, predpokladám
1.si stále zamestnaná?
2.si na predlženie RD z dôvodu zlého zdr.stavu prvého dieťaťa a poberáš aj rodič.príspevok alebo čerpáš nepl.volno.
3.Ak tá druhá možnosť, tak nastúpiš dovtedy do práce? a kedy mal syn 3roky?
Toto všetko je podstatné, či máš vôbec nárok na materské.