Baby prosim vas kto sa vtom vyzna 🙂 🙏
Coskoro bude mat moj maly 3roky. No az v septembri nastupuje do skvolky, dovtedy budem prinom doma bez rod.prispevku , co bude samozrejme dost chybat do rozpoctu :/. .Do prace nemozem nastupit, lebo ho nemam kde nechat. Takze zamestnat sa mozem najskvor v septembri .. Neviete ako je to teraz s vyplacanim pandemickeho rod. prispevku? ..
Neviem , ci bude lepsie prihlasit sa na UP ,alebo na predlzenu MD. :/ ...
máš TPP aktívny či si nezamestnaná?
ja som skončila rodičovskú dovolenku 18.1. 2021, my nárok na pandemický príspevok nemáme. Takže buď sa zamestnať, ak nie si v TPP,ísť na ǔPSVaR, alebo predĺžená neplatená rodičovská (tú mi odporúčala pracovníčka na úrade práce). Počkať ,kým ti nepošlú papier z UPSVaR a potom oznámiť zdravotnej poisťovni (v mojom prípade mi to tak povedali v Unione), že ostávaš na predĺženej.
@juliatriscova nezamestnana.
Tak máš nárok na predĺžený pandemicky rodicak
@ludinka Tiez si myslim. 🤔, budem este urcite volat na soc.poistovnu , co mam robit ,na co mam narok. Ale dakujem 👌🤗
@klarissa25 Tak tie, ktore by mohli, by sa zamestnali :D .. ak by ovsem bolo kam ;) ..
@ladynaamah Prosim ta a nevies ako to je s dochodkovym poistenim ,keby som sla na tu predlzenu nepl.rod dovolenku? .. viem, ze odvody do zdrav.poistovne by mi platili , no neviem co to dochodkove 🤔... 🙂
@klarissa25 Ja by som napríklad nebyť pandémie pracovala, robila som už vyše roka popri RD na dohodu a pokračovala by som ďalej, krásne sme sa tak s mužom pri dcére vystriedali a bolo by to úplne ideálne až do nástupu do škôlky. Nuž ale keďže to bolo v gastro podniku... 🤷
Sociálna poisťovňa nemá s pandemickým rodičákom nič spoločné, vypláca ho UPSVaR . Treba aj rátať s tým, že ak sa situácia s koronou posunie k lepšiemu, tak vláda ho kedykoľvek zruší. Do septembra ho určite vyplácať nebudú. Potom budeš mať dve možnosti, buď budeš musieť ísť do práce, alebo budeš doma, ale zadarmo. Tak ako mamičky, ktoré" nemali to šťastie" , že im rodičák skončil v tom období kedy sa vypláca ďalej. Nielen počas pandémie je problém so školkou, či zamestnaním po materskej a to netrápilo nikoho.
@marryen Je mi jasne, ze to nebude urcite do septembra ;) .. ale ak mam nan naarok.. tak si ho uplatnim. Urcite to pomoze, ked aj na mesiac. Moc na vyber nemam, kedze maly ide do skvolky az od septembra, ostavam doma zadarmo :/ 🙂 .. Budeme sa musiet uskromnit. ;) ..
ešte čo sa týka toho sociálneho poistenia, niesom si tým na 100% istá, ale sa mi niečo marí, že do 6 rokov dieťaťa si poistená v soc. aspoň to tak bolo. Neviem či sa nezmenilo, nech Ti to pre istotu potvrdia..
@ladynaamah švagriná skončila rodicak k 19.1 a nasledne jej na UP povedali, nech nejde na podporu, lebo jej vysla nízka, ale nech ide na pandemicky rodicak. Od pondelka 8.2 jej zacina pandemicky.... nerozumiem, prečo vám nedali možnosť ísť na pandemak?
@vierocka888 :O podpora by mi nevyšla, lebo mi pracovný pomer skončil počas rodičovskej. Pýtala som sa jej , aké mám možnosti a ona mi odpovedala len tieto tri: zamestnať sa, ísť na predĺženú neplatenú alebo, sa zaregistrovať na úrad práce. Nevieš mi poradiť ako si vypýtať pandemickú rodičovskú, alebo aký postup zvolila tvoja švagriná?
@ladynaamah len sa zaregistrovala elektornicky na UP a ta pani jej volala a ked povedala ze dala výpoveď a ma malu podporu,ta pani jej sama povedala ze nech sa da na pandemicky a riešili to spolu. Viac neviem. Skus zavolať na UP a informovať sa
@vierocka888 Veď práve preto som v šoku, lebo som volala priamo na okresný UP , pani ochotná, až na to , že toto mi nepovedala. Idem to teda cez web stránku zadať, dúfam, že už nebude neskoro
@ladynaamah držím palce az to pôjde 😊
@ladynaamah jednoznačne treba kontaktovať úrad práce, ak nie je žiadny iný príjem tak máte nárok na pandemickt rodicak
@ludinka Ďakujem, na stránkach som nenašla ani info e mail kam sa dá žiadosť poslať a ani to ako ma vyzerať. Na UP majú v pondelok voľno , a to je už ďalší mesiac...Obávam sa, že toto je už pasé
@ladynaamah kedy ti koncil rodičak?
@ladynaamah teraz čítam že 18. 1. Takže nie je neskoro.
Za január ti príde ešte celý rodicak, pandemicky budeš žiadať až od februára. Mne povedali že potrebujem zo sociálnej poisťovne potvrdenie že nemám nárok na očr, tam si zavolaj v pondelok ako prvé.
Potom na úrad práce zavolaj a nedaj sa odbiť. Žiaľ ani niektoré pracovníčky čo tam robia nepoznaju zákony,menia sa totiž teraz každú chvíľu.....
Oni by to sami od seba mali poslať také tlačivo, ale nestihaju.
@ladynaamah ahoj, ak nemáš žiadny príjem, tak máš nárok na pandemicky rodičak.
Ak ti v januári skončil normálny, tak niekedy v polke alebo koncom februára by ti malo dôjsť domov čestné vyhlásenie, to vyplníš a pošleš naspäť na úrad
@ladynaamah https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...
Na konci je link toho prehlásenia čo výpises a pošleš na úrad prace
@ladynaamah ja som v obraze lebo som to tiež vybavovala, ale nakoniec vysvitlo že ja mám nárok na pandemicku ocr, keďže som zamestnaná...najskôr si výbav to potvrdenie zo sociálky že nemáš nárok na ocr, ak by ti to nechceli dať tak si poziadaj elektronicky o .pandemicku ocr, majú 60 dní na rozhodnutie. A v tom prehlásení pre úrad práce uvedies že si si požiadala o ocr ale ešte nemáš rozhodnutie, je tam taká kolónka, potom to dodatočné odovzdas keď príde to vyrozumenie.
Ako dlho sa vlastne vyplaca pandemicky rodicak? Ak som pocas RD ukoncila TPP a dieta dovrsi 3 roky, mozem ist na UP alebo poberat PR?
@sunflower01 pandemicky rodičak budú vyplácať dokedy to vláda nezruší, teda kým bude pandemia
V podstate keď dieťa dovŕši 3 roky z úradu práce by ti mali samy poslať papiere, ale nie všade to funguje
a tie, ktoré môžu do práce ísť /vrátiť sa po RP / tak špekulujú ako neísť, dávajú po dohode výpoveď aby mohli čerpať pandemický RP...a raz keď toto šialenstvo pominie, zistia, že práce niet... a to ešte len potom tu bude plaču. Ako sorry, česť výnimkám, ale v každej druhej diskusii čítam, ako žiadajú o radu, ako vydr..bať so systémom, aj dovolenku preplatiť, potom pandemický, potom podpora a potom... potom čo?
@fidorka7 Prepac, ale ani nevies, ako rada by som nastupila do prace :/ .. kludne aj ako upratovacka .. (hoci mam dost dobru skolu), ale ..proste musim byt doma s malym,.kym nepojde do skvolky, ako uz som spominala vyssie ☝️ . A ktovie , aka bude vlastne situacia v septembri :/. .
No a po druhe. .preco zatial nevyuzit pandemicky r rodic.prispevok ..ked je taka doba , aka je .. Nejednej matke s dietatom tych 300€ dost pomoze kym nema pracu 🤷
Ved kde vsade sa vseliaki neferovi ludia nabalia :/ .. A vyciitate tu matkam , co im patri :/ .. mier 🤞
A ako sa toto rieši bez pandémie? Dieťa dovŕši tri roky vo februári, do škôlky berú až v septembri. Som zamestnaná, mám si od zamestnávateľa pýtať povolenie na neplatenú rodičovskú dovolenku, lebo nemám kam dieťa dať, a keď zamestnávateľ nebude súhlasiť, čo potom? Mám dať výpoveď?
Ja neviem co by mamicky robili nebyt pandemie a pandemickeho rodicaku.. 🤦♀️