Ahojte vie mi niekto poradit ako to vybavuju? Ja nedostanem nic iba priatel pobera rodicovsky prispevok z Rakusku ale ja od Urade prace nedostala som nic ze ja nemam narok na to iba tak povedali osobne ze ja nemam na to narok, Dakujem aj vopred za odpoved
@ni13 ahoj, ak dieta byva casto chore, da sa vybavit predlzenie RP - treba si na UPSVaR vyziadat formular, potom treba posudok od odb. lekara o zdravotnom stave dietata - nam stacilo od alergologa, nasledne treba ist za pediatrom, kam chodite s dietatom, ona doplni este diagnozu a posudok - potom to treba zaniest na UPSVaR, oni to poslu posudkovemu lekarovi na schvalenie a uz potom iba cakat, ci schvalia 🙂
@ni13 nárok na rodič.príspevok má len jeden z rodičov. Ak by si aj bola zamestnaná na SK, tj. trval ti teraz prac.pomer ale by si čerpala rodičovskú dovolenku, tak v prípade, že manžel, resp. priatel-otec dieťaťa pracuje v zahraničí - krajine EU, tak nárok na rod.dávky prednostne vznikajú v krajine, kde rodič vykonáva zárobkovú činnost. Vzhladom na to, že mamička na RD má prerušené poistenie zamestnaca a nevykonáva zárobkovú činnost, tak preto poberá RP druhý rodič. Jedine ak by si pracovala, tak môžeš poberať na SK a priatelovi by doplatili zvyšok (tj. aj tak by ste nedostali viac, len by tam doplatili).
Aspon takto som to pochopila, že sa teraz robí - no nemám vlastnú skúsenost.
T.j. v tomto prípade je jedno, či si zamestnaná alebo nie.
@velkacica
najprv treba robiť, potom možno žiadať! Nie najprv rodiť a len a len brať!