Predĺžená rodičovská dovolenka po treťom roku dieťaťa

ni13
8. feb 2016

Ahojte vie mi niekto poradit ako to vybavuju? Ja nedostanem nic iba priatel pobera rodicovsky prispevok z Rakusku ale ja od Urade prace nedostala som nic ze ja nemam narok na to iba tak povedali osobne ze ja nemam na to narok, Dakujem aj vopred za odpoved

velkacica
8. feb 2016

najprv treba robiť, potom možno žiadať! Nie najprv rodiť a len a len brať!

anickad77
8. feb 2016

@ni13 ahoj, ak dieta byva casto chore, da sa vybavit predlzenie RP - treba si na UPSVaR vyziadat formular, potom treba posudok od odb. lekara o zdravotnom stave dietata - nam stacilo od alergologa, nasledne treba ist za pediatrom, kam chodite s dietatom, ona doplni este diagnozu a posudok - potom to treba zaniest na UPSVaR, oni to poslu posudkovemu lekarovi na schvalenie a uz potom iba cakat, ci schvalia 🙂

ni13
autor
8. feb 2016

@velkacica preto nemam na to narok tu pretoze priatel tam robi a ja nechcem iba brat.....a nevies preco pytam a nevies co ma problem dieta

ni13
autor
8. feb 2016

@anickad77 dakujrm pekne za odpoved

gapa
8. feb 2016

@ni13 nárok na rodič.príspevok má len jeden z rodičov. Ak by si aj bola zamestnaná na SK, tj. trval ti teraz prac.pomer ale by si čerpala rodičovskú dovolenku, tak v prípade, že manžel, resp. priatel-otec dieťaťa pracuje v zahraničí - krajine EU, tak nárok na rod.dávky prednostne vznikajú v krajine, kde rodič vykonáva zárobkovú činnost. Vzhladom na to, že mamička na RD má prerušené poistenie zamestnaca a nevykonáva zárobkovú činnost, tak preto poberá RP druhý rodič. Jedine ak by si pracovala, tak môžeš poberať na SK a priatelovi by doplatili zvyšok (tj. aj tak by ste nedostali viac, len by tam doplatili).
Aspon takto som to pochopila, že sa teraz robí - no nemám vlastnú skúsenost.
T.j. v tomto prípade je jedno, či si zamestnaná alebo nie.
@velkacica