Predĺžená rodičovská dovolenka a škôlka

pekarovamonika
21. jan 2021

Žienky, poraďte mi narýchlo prosím. Keď by som chcela zostať s dcérkou na neplatenej predĺženej rodičovskej dovolenke, tak sa to berie ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Stále platí, že v tom prípade dieťa môže byť v škôlke max. na 4 hodiny? Sú tam ešte nejaké podmienky? Stačí keď sa to nahlási v zdravotnej poisťovni? Pokiaľ viem, tak v tom prípade mi štát platí zdravotné odvody a ráta sa mi to obdobie do dôchodku, je to tak? 🙂 ďakujem Vám vopred za odpovede.

kikuska624
21. jan 2021

@pekarovamonika áno je to ako píšete

janicka11
21. jan 2021

Presne tak ako píšete...nič nedostávate,ale platia za vás čo treba.mozte ostať až do 6 rok.dietata.,

pekarovamonika
autor
21. jan 2021

@kikuska624
@janicka11 ďakujem ❤️

martinals
21. jan 2021

Ahoj baby, táto téma je pre mňa tiež aktuálna. Dcérky budú mať za mesiac 3r a budem musieť s nimi ostať min do septembra doma. Volila som si na UP, kde som bola pred rodičovským evidovaná. Pani nebola veľmi zhovorčivá, takže som sa nedozvedela nič. Moja otázka znie:čo potrebujem vybaviť (papiere, úrady po dovŕšení 3r.).Dakujem vám veľmi pekne za radu.

matapo
22. jan 2021

@martinals ...pokial bude stale tato krizova situacia co o mesiac aj dva stale bude ☹ tak ostan tam kde si, na rodicovskej dovolenke, je predlzena tzv. pandemicka a budes nadalej poberat ten isty rodicovsky prispevok co doteraz. Sami sa ti ovu, poslu ti cestne prehlasenie na vyplnenie ze nemas iaden iny prijem. Plati to do konca krizovej situacie, nik nevie kedy bude koniec, uz to je takto od marca, cize pomaly uz rok a tak skoro to asi ani neskonci. Nahlasovat nemusis nikde nic, ani v soc. poistovni ani v zdravotnej, uz je vsetko prepojene.

martinals
22. jan 2021

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď 🙂

janicka11
22. jan 2021

@matapo mala bude mať v marci tiež narodeniny to znamená že keď nenastúpim doprave lebo nemám do akej žiaľ,a mala doskolky ani nechodí,tak sa to týka aj mňa?treba ísť dopredu na úrad niekde sa zahlasit?len čo keď zo dňa na deň zrušia núdzový .veď tuším v októbri ho zrušili a potom dali znova,nie?

matapo
22. jan 2021

@janicka11 ...ano bude sa to tykat aj teba. V oktobri to prerusili 15.10. a potom opat zaviedli od 1.11. ale obnovili to pre vsetky mamicky aj pre tie ktore poberali od marca do oktobra. To nie je viazane na nudzovy stav ale na krizovu situaciu, ktora este nejaky ten mesiac asi trvat bude ☹ a je to s tou pracou ozaj bieda ☹ Nemusis sa ist nikde nahlasovat, pride ti papier domov, prip. si mozes zavolat na UPSVAR a poprosit ich nech ti ho poslu mailom, ty ho mozes tiez spatne preposlat odfoteny mailom. Tlacivo je len cestne prehlasenie ze nemas ziaden prijem a ani narok na inu soc. davku (materske, nemocenske, podporu,...) nikde inde to nemusis oznamovat. Ak sa zamestnas ty sama musis ist oznamit na UPSVAR ze sa tvoj stav zmenil, soc. poistovni to oznami zamestnavatel. Papiere posielaju do mesiaca od dovrsenia troch rokov, ale tak aby bol prispevok vyplacany nepretrzite. (moj maly mal 17.11. tri roky, za november mi bol vyplateny klasicky rod. prispevok v decembri, papier som dostala 4.1. a hned aj preposlala naspat mailom, v januari mi bol potom vyplateny pandemicky rodicovsky prispevok za december)

pekarovamonika
autor
22. jan 2021

Baby a keď budem počas neplatenej rodič. dovolenky niekde na dohodu alebo brigádu pracovať, to môžem? Treba to niekde nahlásiť? Myslím len na pár hodín, kým by bola dcérka v škôlke.

lenka2710
22. jan 2021

@pekarovamonika no keď som bola ja na neplatenej do 6 rokov, nemohla som pracovať nikde, ani brigádovať! Neviem ci sa niečo zmenilo 🤷‍♀️

hors
22. jan 2021

@pekarovamonika ja som podobne a nesmiem brigádovať ani nič podobne pokiaľ som na predĺženej MD .Jedine ju zrušiť ísť brigádovať a keď brigáda skonci vrátiť sa na MD

pekarovamonika
autor
22. jan 2021

@lenka2710
@hors aha, no tak to je na figu. Som myslela, že aspoň niečo na privyrobenie by som si našla, pokiaľ mi malá bola v škôlke. A to Vám kde povedali, že sa nesmie nič?

lenka2710
22. jan 2021

@pekarovamonika informovala ma pani na Úrade práce a na zdravotnej mi povedali, že dieta v škôlke len na 4 hodiny! Je to starostlivosť o dieťa celodenná prakticky, ešte môžme byt rady, že môže byť aspoň 4 hodiny v škôlke!

pekarovamonika
autor
22. jan 2021

@lenka2710 veď áno, ale príjem žiadny nemám. Tak som myslela, že aspoň niečo si privyrobím.

luccija
22. jan 2021

@pekarovamonika jedno sa vylucuje druhym.Uz to je velky ustupok, ze dieta moze chodit do skolky a ty mas platene odvody..Brigadovat mozes "na ruku"

lenka2710
22. jan 2021

@pekarovamonika presne, jedine na cierno, ale to radšej doma sedieť, ako ešte pokutu zaplatiť, keď ta niekto natrie 🤷‍♀️ jedine sa zamestnať normálne na zmluvu alebo nájsť brigádu, keď chceš pracovať! Bud jedno alebo druhé

hors
22. jan 2021

@pekarovamonika bohužiaľ nič nemôžem ani brigáda ani nič 🤷‍♀️na UPSVR mam tam znamu .Je možnosť zrušiť MD predĺženú zamestnať sa ak máš možnosť a ak zrušia tvoje miesto ale ty nemôžeš ďalej pracovať tak vrátiť sa na neplatené MD naspäť. Bohužiaľ nič iné sa nedá spraviť

lusyc
22. jan 2021

Pripnem sa, dieťa musí mať nejakú diagnózu, aby mohla byť predĺžená RD? Lebo rozmýšľam, čo spraviť, keď mi v tomto septembri nevezmú 2 roky a 7 mesiacov dcérku do škôlky, či od jej troch rokov do ďalšieho septembra, keď ju hádam do škôlky vezmú, s ňou môžem byť doma a zaplatia mi odvody a bude sa mi to rátať do dôchodku. Lebo neviem ako sa rieši takáto situácia.

pekarovamonika
autor
22. jan 2021

@hors práve zamestnať sa je problém. A ešte v tejto dobe. Tak preto možno nejaká brigáda by sa našla. Aj to len teoreticky. Preto sa pýtam, či sa to vôbec dá, keby sa mi náhodou niečo podarilo nájsť. Ale tak to radšej budem doma, ako riskovať.

hors
22. jan 2021

@pekarovamonika jasne chápem. U mňa je to ina situácia prečo som ostala na MD .Ale bohužiaľ taky zakon .

janicka11
25. jan 2021

@matapo ďakujeem ti krasne za vysvetlenie.prosim a to je len čestné prehlásenie čo sa vypĺňa a posiela späť aby ten rodicak som naďalej dostávala?
Som z toho akási zmätená,a hovorím si,čo keď to z jedného dňa na druhý zrušia.ktovie či sa to oplatí ísť do toho,aj keď mi mentálne nemám žiaľ na prácu šancu a šťastie.Deti stále doma,no zaujímavá situácia 🤦🤷

matapo
27. jan 2021

@janicka11 ...pravdaze sa ti to oplati, nic ta to nestoji, a ked sa zrusi no tak sa zrusi, ved pokial si bez prace, tak preco nevuzit. Je to len cestne prehlasenie, dvojstranka, len tam preciarknes vd jednu z dvoch moznosti, ty nevypisujes nic a len podpises a odosles. Mam ho doma v elektronickej podobe, ak chces ti ho preposlem, vytlacis, odfajkas a podpises a odosles na adresu upsvar alebo odfotis a zasles mailom. Tyka sa ta to sice az od marca, cize staci v 04/2021, myslim ze do vtedy to este stale bude platit (mslim ze do leta to nechaju, tento rok to bolo aj cele leto a to bola situacia ze vyborna v lete)

janicka11
27. jan 2021

@matapo si naozaj milá 😀šak zajtra majú ževraj rozhodovať čo školy škôlky a hlavne či ešte bude trvať stále krizova situácia,čiže možno to aj zrušia ktovie..

doda4
25. aug 2021

@pekarovamonika neviem či je to pre Vás ešte aktuálne, ale dnes som si bola požiadať o neplatenu rodičovskú dovolenku teda starostlivosť o dieťa do 6r. a Pani v zdravotnej poisťovni mi povedala, že môžem robiť na 4 hodiny pokiaľ je dieťa v škôlke.

pekarovamonika
autor
25. aug 2021

@doda4 ale dieťa môže byť v škôlke len na 4 hodiny, však? Momentálne som v inej situácii, ale vďaka za info.❤️

doda4
26. aug 2021

@pekarovamonika Áno, len na 4 hodiny

ivankaad
22. okt 2022

Ahojte ja by som potrebovala vedieť či niekto kontroluje či dieťa chodí len na 4 alebo na viac hodín do škôlky ☺️

natalienka12
22. okt 2022

@ivankaad Ano. Na urade prace musis nahlasit, kde bude dieta po dovrseni 3.roku veku. Takze ak nahlasis, ze navstevuje tu a tu matersku skolu, vedia si to lahko sparovat s tvojim zdravotnym poistenim. Moze sa stat, ze stat bude za teba platit zdravotne poistenie, lebo na to nepridu. Ale ak pridu aj po rokoch, kym nie je premlcane pravo predpisat poistne, musis ho zaplatit aj za tie 3 roky, co ho za teba stat platit bez splnenia zakonnych podmienok.