Predĺžená rodičovská dovolenka a opatrovanie mamky

janulienka144
14. júl 2023

Ahojte,chcem sa opýtať ak mi končí RD 15.7. a zároveň sa staram o mamku opatrujem ju od 1.4 čiže sa mi kryje to že za mňa platí štát....ale..bola som sa pýtať na zdravotnej tam by to malo byť ok vraj im úrad práce nahlásil opatrovanie mamy od 1.4 čiže keď mi skončí RD ďalej za mňa platí odvody štát....no na soc.poistovni mi pani povedala že oni ma nebudú evidovať ako opatrovateľku o mamu ale ako osobu starajúcu sa do 6 rokov o dieťa že pre mňa je to lepšie nakoľko sa mi dôchodok bude počítať z vyšších odvodov ako pri opatrovani tam je to vraj z min.mzdy....prosim vás baby ak budem chcieť malého dať do škôlky na celý deň a oni ma evidujú že sa o neho starám so 6 rokov ako to je? Tým pádom sa mi ten čas nepočíta do odpracovaných rokov?prosím poraďte 🙏

nikha2809
14. júl 2023

Nemôžeš ho dať na celý deň do škôlky, keď si osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, len na pol dna

janulienka144
autor
14. júl 2023

@nikha2809 ale kvôli čomu ma na soc.poistovni nemôžu evidovať že opatrujem mamu....

janulienka144
autor
14. júl 2023

@nikha2809 a toto mi napríklad pani na úrade nepovedala....to si ako vedia odkontrolovať či je alebo nie celý deň v škôlke

nikha2809
14. júl 2023

@janulienka144 to už neviem, kvôli čomu ťa budú evidovať takto a nie tak, že sa staras o mamu.Netusim ako to kontrolujú, raz som tu čítala že škôlka každý mesiac posiela výkazy do soc.poistovne, či je to pravda, netuším.Ale viem, že môže byť len na pol dna.Stsci dať do Googlu predĺžený neplateny RD a máš to tam popísané.Pri platenom kvôli zdrav.stavu môže byť na celý deň

andreakotesova
15. júl 2023

V tvojom prípade môže byť tvoje dieta v škôlke max. 4 hodiny.

janulienka144
autor
15. júl 2023

@andreakotesova ale ak ho chcem dať na celý deň normálne? Kvôli čomu má nemôžu evidovať že opatrujem mamu veď aj v prípade opatrenia aj v prípade že sa starám o dieťa do 6 rokov za mňa platí stat

andreakotesova
15. júl 2023

@janulienka144 skus napísať do soc.poist., aby si to mala na papieri. Odpisuju celkom rýchlo.

luliu
15. júl 2023

@janulienka144 ak ho chces na celý deň nemôžeš byť na neplatenej RD (len 4h). Tak ťa zaeviduju, že sa staras o mamu a bude to z nižších odvodov (tvoje slová). Inak sa neda

janulienka144
autor
15. júl 2023

@luliu A môžu má evidovať na soc.poistovni ako osobu starajúcu sa o dieťa do 6 rokov a na zdravotnej ako opatrovanie? Nie je to divné? Ja som aj chcela aby ma tak zaevidovali že sa starám o mamu ale pani mi povedala že dieťa má akoby prednosť pred opatrovanim....mi to prišlo že taky je postup

slavomira236
15. júl 2023

@janulienka144 a tyas za opatrovanie prinem nejak lebo pokial viem ked si ako osoba starsajuca sa o doeta do 6rokov nemozes mat zoadny prijem
Btedy auromaticky prestavas byt osobA do 6rokov.na na to pani na sicialke upozornovala

janulienka144
autor
15. júl 2023

@slavomira236 áno dostávam opatrovateľskybprispevok na mamu....mne povedala že toto budem normálne dostávať od úradu práce a keď mi skončia ďalšie 3 roky teda keď už bude mať malý 6 a budem stále opatrovať tak ma už budú evidovať že opatrujem ...nechapem