Prosím vas môžem si robit kurz cez urad prace ked mam predĺžený rodičovský?
@moni106 nie nemôže @mikaela1 na to, aby ste si si mohli urobiť kurz cez úrad práce musíte byť na ÚP evidovaná ako uchádzač o zamestnanie počas celého kurzu. Iba ak sa počas kurzu zamestnáte na pracovnú zmluvu, je možné týmto dňom podpísania pracovnej zmluvy kurz predčasne ukončiť. Úrad práce vám vyplatí náklady spojené s kurzom za absolvované dni. Ak ukončíte kurz z dôvodu uzavretia Dohody o vykonaní práce, náklady za kurz si musíte uhradiť sami, nakoľko zostávate v evidencii úradu práce a pri podpise dohody ste sa zaviazali, že na kurz nastúpite aj ho celý budete absolvovať.
@luliu bola ina.ale v konecnom dosledku si moze urobit len musi splnit podmienky.a ked uz moze si urobit kurz aj keby bola zamestnana a zaroven na rp.a nemusi sa evidovat.vlani vysiel novy projekt ktory to umoznuje.autorke odporucam zavolat na upsvar.kedze neposkytla informacie ci je aj zamestnana.alebo evidovana alebo len RP
@moni106 pýta sa či si môže počas predl. RD urobiť kurz. Nie nemôže - môže si ho urobiť keď sa zaeviduje ako uchádzač o zamestnanie. Ak je na platenej predl. RD treba si nechať odňať RP a prehodiť na partnera - otca dieťaťa, pokiaľ je na tzv. nepl. RD - musí zmeniť svoj status "osoby starajúcej sa o dieťa do 6 rokov" na osobu evidovanú na ÚP ako uchádzač o zamestnanie. Odpovedám priamo k otázke, ktorá bola položená.
Pozor pozor Zienky nemate uplne informácie...
Su projekty na kurzy pre UCHADZACOV o zamestnanie (evidovanych nezamestnaných) a pre ZAUJEMCOV o prácu (prihlasenych na upsvare, kt su zamestnani, alebo na rodicovskej ci materskej,a chcu si zlepšiť kvalifikáciu).
Tu druhu možnosť prave s kamoskou riesime, viac ti povedia na upsvare. Riesime teda prave podavame ziadosti 🙂 (Projekt trva do juna tohto roku, dovtedy musis mat kurz uz zrealizovaný) my sme kurzy si vybrali, vieme postup co a ako takze mam na 100%overene info od pani z upsvar i zo stranky ustredia.
@katuskamala1 lenže ani to nie je celkom také jednoduché a nemôže oň žiadať každý - resp. môže, ale nemusí mu byť priznaný.
Cielené "vzdelávanie záujemcov o prácu (zamestnanie)" je určené pre tých záujemcov o zamestnanie, ktorí sú ohrození zánikom, prípadne stratou zamestnania, resp. pre tých, ktorí nie sú schopní svojimi doterajšími zručnosťami reagovať na neustále silnejúci tlak na flexibilitu a adaptabilitu subjektov trhu práce a rozhodnú sa hľadať si iné zamestnanie.
@alenah31 ano, no predpokladam, ze ak je autorka na predlzenej rodicovskej a pyta sa na nieco take, tak pracovny pomer nema žiaden, inak by do prace sla alebo planovala ist.
Ja som na RD, praca mi pocas MD zanikla. Kamoska ma určite zdravotne problemy i jej jedno dieta, takze je tazsie uplatnitelna na trhu prace, kurz jej pomoze k samostatnosti v pracovnej oblasti.
@katuskamala1 iste, ale napr. ak ti práca zanikla a si napr. čašníčka - a ÚP disponuje dostatočným množstvom pracovných ponúk v tomto obore - kurz neschvália nakoľko po RD nie je problém sa v tomto obore uplatniť - to uvádzam len ako príklad. Ak si ale ideš robiť kurz v inom obore kde sa vieš ľahko uplatniť pretože v tvojom obore práce niet resp. si bez vzdelania a nikto ťa zamestnať nechce či neskôr po RD nebude chcieť a preukážeš to - toto preplatia.
@alenah31 tak to uz sa ale bavime o tom co schvalia a co nie a otázka bola, ci sa moze zaujimat o preplatenie kurzu cez urad ked je na rd.
A to ci schvalia vieš ako to funguje.. Presiahnu badzet a aj ked splnas vsetky podmienky mas smolu.. Nieco si najdu a odpoved bude negativna..
@katuskamala1 ja viem - pracovala som s tým.
@alenah31 nemozes poberat sucastne davky napr v nezamestnanosti a rodicak. Ale evidovaná napr ked si pred MD tak sa predsa neodhlasujes
@katuskamala1 ale to ja viem, a o tom sa ani nebavíme. PO narodení dieťaťa žena, ktorá nemá nárok na MD nastupuje na RD a žiada o RP. Za ženy na rodičovskej dovolenke len napr. poistné na dôchodkové poistenie platí štát. Sú poistenkyňami štátu. Ak pred nástupom na RD neboli zamestnané - teda dôchodkovo poistené, ale napr. boli evidované na ÚP tak vymeriavacím základom, z ktorého platí štát poistné, je 60 % z priemernej hrubej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov + doba na RD sa im započíta do dôchodku .
Osoba evidovaná na ÚP NEMÁ platené poistenie na dôchodkové poistenie a táto doba sa do dôchodku ani nezapočíta.
To je len ukážka jedného rozdielu poistenia v soc. poistení medzi osobou na RD a osobou na ÚP., je toho viac. Kedysi si si musela podať prihlášku na SP sama - teraz sa to už robí automaticky. Matka sa sama nikam neprihlasuje.
podla mna sa to trochu vylucuje, ale tak najistejsie mat zavolat na urad a popytat sa.