Predĺžená rodičovská - citové naviazanie na matku

mili768
4. sep 2013

Dobry den, mate niekto skusenosti? Mala je na mna tak strasne naviazana, ze sa nemozem od nej nikam vzdialit, ci idem na wc, ci vyniest smeti....atd. Donedavna som to nejak neriesila, ale coskoro bude mat 3 roky a ja budem potrebovat chodit do prace a ona do skolky....tak sne uz od jari zacali navstevovat skolku, ale nevidim pokroky, prave opacne....drzi sa ma este viac, nemozem sa jej ani chrbtom otocit a rozpravat s niekym druhym, nedajboze ju pustit z ruky....zo spania place-krici, chcem maminu az je z toho cela spotena a neda sa ju vtedy ani zobudit.......
Sama neviem co s tym, poradte niekto......tak som rozmyslala nad tou predlzenou rodicovskou, ale neviem ci je to ako dovod postacujuce....mate niekto skusenosti.
Dakujem.

katrinka8
4. sep 2013

@mili768 - ahoj, ja by som ju asi skor skusila nejako ucit tomu, aby sa trochu odputala. To, ze s nou ostanes doma dlhsie, moze sposobit, ze sa naviaze este viac. Ako sa sprava pri inych rodinnych prislusnikoch? Mozno by som skusala postupne ju nechavat najprv len s manzelom (partneom), starymi rodicmi a tak postupne to predlzovat. Najprv len mozno na 15 minut, polhodinku a postupne predlzovat... A do skolky chodi stale? Ci ste prestali?

mili768
autor
4. sep 2013

do skolky chodime stale na 4hod, nechcem to vzdat....ale som tam stale s nou, ked sa len postavim, alebo otocim uz krici ze nechod prec....je to hrozne.....viem ze to chce cas, ale je to uple ine ako pri inych detoch, ved je to moje tretie...a s tymi dvoma to prebiehalo uplne inak.....

maznacik007
4. sep 2013

@mili768 a v skolke ti toleruju ze si tie styri hodiny tam kazdy den?

eliska3
4. sep 2013

čo ja viem, rodičovská dovolenka sa predlžuje zo zdravotných dôvodov dieťaťa. Treba sa informovať na UPSVaR. Kamarátka si tiež takto o rok predĺžila rodičovskú, lebo jej dcéra mala zníženú imunitu a tak sa bála, že by bola v škôlke stále chorá.

mili768
autor
4. sep 2013

zatial ano, kedze vidia ako vyvadza....

maznacik007
4. sep 2013

@mili768 fuu a to uz ako od jari takto trva a neodporucili vas do pedagogisko psychologickej poradne? a co vas pediater na to ...

maznacik007
4. sep 2013

ja by som zacala tam a plus nech ti da skolka popis problemu z ich strany .. oni bezne spolupracuju s pedagogicko psychologickymi poradnami a aj ich psycholog moze prist do skolky .. je divne ze ich nekontaktovali uz skor kedze chodite do skolky od jari ...

a uvidis mozno ti poradia aj nejake homeo na ukludnenie, mozes skusit napr. sumive magnezium ... pripadne ta odporucia na detsku psychiatriu tam by som si ale dala velky pozor na liekovanie ... ak uz raz dieta ma tieto diagnozy a berie lieky tak sa to s nim potiahne cely zivot ... samozrejme su situacie kedy sa inak neda ... 😢 co sa tyka predlzenej RD tak to jedine ak je dlhodobo liecene u psychiatra na urcite diagnozy ... 😉

eunikka
4. sep 2013

Ahoj, určite neprestávaj maličkú dávať do škôlky, ale to že tam s ňou ostávaš jej bohužiaľ nepomáha. Cieľom škôlky je okrem iného aj socializácia dieťaťa, má sa naučiť fungovať v kolektíve, vytvárať rovesnícke vzťahy, a to keď sú príomné mamičky tak trochu nefunguje, lebo deti sú upnuté na ne. Preto odporúčam nechať ju tam, hoci to zo začiatku nebude pre teba ani pre ňu ľahké. A musíš ju ubezpečiť, že poobede po ňu prídeš. Nesmieš sa pýtať, či jej nebolo smutno a hovoriť jej ako bolo smutno tebe. Skôr ju povzbuť aká je šikovná, že všetko zvládne. O škôlke hovor len pozitívne, ale zase aby to nebolo silené. Vždy keď bude potrebovať tvoje objatie, tak jej ho dopraj, ale nenechaj sa terorizovať, keď niečo práve robíš, nech počká. Veľa s ňou rozprávaj, vysvetľuj, uisťuj. Hlavne jej skús aj ty trochu veriť, že to zvládne. Pokiaľ u vás nedošlo k nejakým traumatizujúcim zážitkom v ranom detstve, nie je dôvod aby to nezvládla.

nikolca
5. sep 2013

@mili768 myslim si že predlžiť by vam rodičovsku predlžili,my mame taketo problemy stale,naša mala aj bola bez liekov a teraz sme zase na liekoch kedže sa to zhoršilo ☹ najprv nam predlžili na deväť mesiacov a teraz nam predlžili do šesť rokov,do škôlky chodime len na štyri hodiny
@maznacik007 my sme boli minuly rok v septembri u detskeho psychiatra na prvom vyšetreni,v oktobry som podavala žiadosť o predlženie a predlžili niekedy netreba dlhodoby nepriaznivy zdravotny stav ale predlžuju aj na zaklade toho že je predpoklad že nepriaznivy zdravotny stav bude trvať minimalne rok

akdarka
5. sep 2013

@mili768 ahoj, nezazila malicka nejaku separaciu od Teba v utlom detstve? kamoska ma dcerku, ktora v 4 rokoch nie je schopna fungovat v skolke a vlastne celkovo bez nej. Ked bola u psychologicky tak identifikovali, ze to cele vzniklo z dovodu, ze mala jej dcerka zdravotne problemy a ako parmesacna bola hospitalizovana. sice tam mama bola s nou ale niekedy musela odbehnut, nieco zariadit a mala tam bola obcas chvilu sama. takze zatial su doma lebo mala to odlucenie preziva naozaj tazko.
ak musis ist do prace, je to o nicom lebo nemas inu moznost ako ju niekam dat. nemas pribuznych, ktori by boli ochotni sa o nu starat? predsa len by sa mohla lepsie adaptovat keby tam bola len jedna osoba...

dai
5. sep 2013

fuuu, tak to sa uz fakt zneuziva ten institut predlzenej platenej rodicovskej nenormalne - to ako toto ma byt dovod na platenie rodicovskej? baby spamaetajte sa - ak teda ste len na neplatenej z vlastneho rozhodnutia tak beriem, ale nemozte si predsa nechat platit to ze ste nepripravili dieta na skolku☹ platena rodicovska ma byt z vaznych zdravotnych problemov a nie preto lebo mamka sa boji ze jej dieta ochorie, alebo ma alergiu alebo place v skolke - to rovno na sk zavedme rodicovsku do 6 rokov , kedze taketo priznaky ma kazde 2he dieta momentalne a potom sa nezabudnime stazovat na nizky prispevok 😠
normalne nechapem ked tu citam tie dovody preco su matky na predlzenej materskej 😨 som akurat teraz citala na trende clanok o zneuzivani tohto prispevku - tento rok ho berie 2x viac tolko matiek ako nejake 3 roky dozadu - pritom lekary nezaznamenali ani zvysenu chorobnost deti, ani zvyseny pocet alergii, ani zvyseny pocet deti v danom vekovom rozsahu... len mam pocit ze matky su uz nenormalne vychcane, lebo sa nevedia zamestnat alebo chcu byt este pekne domka ( pritom deti mnohokrat maju v skolke a podobne... 😢 ) a potom tie matky ktore maju realne chore deti musia vyzit z tych 190 blbych euro, kedze treba aj pre tie vychcane☹

@mili768 skus sa pozriet nato ako ty reagujes na skolku - nestresujes s tym v jej pritomnosti? neciti z teba nervozitu? deti su velmi empaticke v tomto veku, ked pociti tvoju neistotu, tiez bude neista...
druha vec - no prekvapuje ma ze vam v skolke toleruju tvoju pritomnost - ja som teda malu davala do skolky ked mala 2.5 roka - hned na pol dna... prvy den som tam mohla byt, potom uz nie - samozrejme ze bola v mojej pritomnosti ok, do skolky sa teda ona tesila a problemy nikdy nejake nerobila, asi pol roka po zaciatku mi zacala plakat ako tam nechce ist, ze tam mam zostat etc. ... ale samozrejme som jej vysvetlila ze to neide, ze ani ine deti tam rodicov nemaju... samozrejme ze plakala ako tur - divadlo vedela robit nenormalne v satnicke - a ja som mala vycitky svedomia nenormalne - potom som ale nahodne pochopila to co mi aj ucitelky potvrdili - ze minutu, 2 po mojom odchode je uz v uplnej pohode...

inak teraz mi nastupuje do skolky 2rocny syn - sme stale v adaptacnom procese tak moc nechcem kricat hop kym nepreskocim... v kazdom pripade to u nas v skolke vyzera tak ze zatial deti chodia aj s rodicmi na 1-2 hodiny - rodicia boli prve 2 dni aj v triede ale sedeli spolu uplne bokom, ucitelky sa venovali len detom - nikto samozrejme neplakal, uplna krasa... vcera sme mali prvy den kedy rodicia sedeli vonku - niektori sme sa rozlucili kde deti su zvyknute sa rozlucit, ini usli - pri niektorych detoch je to lepsie ( ja sa napr. s mojim synom sa rozlucit mozem - vie ze pridem - s dcerou som sa dlho lucit nemohla lebo robila bordel, ked nevidela ze odchadzam tak to bolo v pohode ) - ucitelky deti super zaujali a opaet nikto neplakal...
mame tam aj jednu velmi vystresovanu maminu ktora od zaciatku tvrdila ze to nebude fungovat, jej syn je strasne naviazany a pod. ... na jej velky udiv maly sa zapaja a zatial sice chvilkami mrnka za mamou ale ucitelky ho vzdy pekne znovu namotivovali na pracu ...
dnes ideme prvykrat na pol dna - teda prave odchadzame🙂takze uvidime...

ja by som ti odporucala podobnu strategiu - zatial len pomaly odchadzat na chvilocky - hlavne ucitelky upozornit ze hned ako odides ( ked sa to podari ) aby hned malu zaujali - urcite ste uz vypozorovali co ma rada, s cim sa najradsej hra etc. ...
takze skus jej povedat ze ides cikat - odist len na minutu, dve, za dverami cakat az pokial nebude nutne vojst ( ja by som tam bola az pokial by ma ucitelky nezavolali - deti nemaju pojem o case, ci si vonku minutu alebo hodinu nevedia - ak su zaujate hrou nevadi im ze si prec hodiny, ked sa nudia alebo maju trapenie tak uz aj minuta je vela )

takze urcite by som si sadla s ucitelkami a vymyslela nejaky na tvoju dceru konkretny adaptacny plan... zotrvavat dalej v jej pritomnosti cely cas nikam nevedie - je ako v materskom centre, sprava sa inak ako by bola sama a nemusi to mat ani dobry vplyv na zvysok deti... to vies ale ty sama asi najle[psie

drzim moc palce a prajem pevne nervy - budes ich potrebovat ale verim ze to zvladnete😉

jetopravda
5. sep 2013

@dai Chcela by som sa ťa spýtať, a ty ako vieš, že tieto matky zneužívajú štát? Čo ty určuješ, ktoré diagnózy sú na poberanie predĺženia príspevku? A že nepripravili dieťa do školky? A to prečo súdiš? Vieš, psychické problémy, sú najhoršie zo všetkých diagnóz....to viem, a ani nemusím byť na to odborník. Tiež som za to, aby si dieťa postupne zvykalo na škôlku, vieš, len pri niektorých detičkách je to iné....a že dieťa keď má oslabenú imunitu? Áno, aj to je vážne...keď ti dieťa dostane každý druhý týždeň napríklad afty a kričí od bolesti....ale to ty asi nepoznáš...tak nemudruj

mili768
autor
5. sep 2013

....ja len aby si niekto nemyslel.......dcerka je moje tretie dieta a od dvoch predoslych som isla do prace od 2,5 roka a v pohode...takze viem nieco aj o adaptacnej dobe atd......, ale pri dcerke je to uplne ine......
Niektore ucitelky neodporucaju byt s dietatom v skolke, ale niektore prave naopak.....kazde dieta je ine, hoci ho rovnako vedieme a vychovavame.............a dnes mam konecne pocit ze to zabera- mala sama jedla obed, hoci len 3 lyzicky, ale aspon chytila lyzicu do vlastnej rucky....ale stale sa ma drzi ako kliest, uvidime co bude dalej.........

dai
5. sep 2013

@jetopravda poznam toho mozno viac ako si ty myslis - mam predcasniatko s oslabenou imunitou na atb od narodenia - zazial si nieco take? ano, aj on mi bol casto chory prvy rok - zaujimave ze v druhom uz omnoho menej - sme stale medzi detmi, vela vonku, papame zdravo etc. ... mali sme asi 3jo atb za prvy rok - zial dosledok napojenia na pristrojov po narodeni, v druhom uz len jedny na zaciatku a potom uz ziadne... vsetko sme zvladli homeo a cajikmi a podobne...

mozem vediet preco by dieta malo mat psychicke problemy? ak vyrasta v zdravej normalnej rodine? neviem o tom zeby normalne deti normalnych rodicov ( kde zeny v tehotenstve nepiju, nefajcia etc. ) sa rodili s nejakou psycho diagnozou... samozrejme ze ak je postihnute a pod. je to nieco ine - to su ale aj diagnozy ktore zeny opravnuju zostat doma a pre ktore by tie peniaze mali ist...
ako viem ze to zneuzivaju?😀 to myslis vazne tuto otazku - aha, pozeram ze si este len nejake 2 mesiace na koniku - skus is pozriet komunikacie k teme predlzena materska - ako sa tu baby dohaduju ktore diagnozy su dobre nato aby dostali platenu , vypytuju co si maju vybavit aby ju dostali, akeho lekara? myslis ze keby mas naozaj chore dieta tak taketo otazky riesis? po prve by si nato nemala cas a po druhe by ti tvoj pediater sam vsetko pomohol spravit ( plus ostatni odbornici ktore tvoje dieta sleduju ) - a netvrd mi ze na sk nefunguje podplacanie lekarov - a to tu vo velkom mile mamicky deticiek , ktore nasledne ako oni ziskaju platenu rodicovsku na zaklade pseudodiagnoz, vopchaju na cely den do skolky ( zrazu nevadi ze maju oslabenu imunitu a alergiu a psychicke problemy a pod. ) zneuzivaju... ked sa tychto mamiciek spytas ze naco jej je rodicovska ked ma dieta cely den v skolke tak ti odpovie ze ano ale jej dieta je casto chore... akoze sorry, ale ktore nie... a samozrejme po viacerych otazkach na matku zrazu vyplynie ze ju by nikto nezamestnal - cize je bud nezamestnana alebo nezamestnatelna a preto nech jej aspon stat nieco dava... a vobec tu neide o dieta ale jej nezamestanost - a ano, toto ja pokladam za nenormalne zneuzivanie socialneho systemu ktory ma smerovat k realne chorym detom a nie nezamestnanym matkam...

rada by som inak videla dieta ktore pri prichode do skolky po par dnoch rano neplace - z najmensich mozno 10%, ostatne si to poctivo odplacu - a je jedno ci maju 2 roky alebo 4

dai
5. sep 2013

@mili768 drz sa , pojde to😉 skoda ze nejaka hra na nu nezabera alebo nieco... vies ze bu ju ucitelky od teba zobrali, bud tam, ale nech je s nimi nie s tebou...

jetopravda
5. sep 2013

@dai Ja som reagovala na mamičku v tejto téme, tu vyššie...ostatné som neriešila...a či sa rodia deti so psychickou poruchou ženám, ktoré v tehotenstve nepili a nefajčili? A ktoré žijú v normálnej rodine? Bola by si prekvapená,.poznám aj také...vzdelané ženy, ktoré sa v tehotenstve mali ako princezné....stačí, keď dieťa zažije nejaký šok, nepríjemný zážitok a problém je na svete...ja nie som zástancov, že dieťa dajú do škôlky a sú doma a nič nerobia a vtedy si vybavia rodičovský, ja som len reagovala na mamičku vyššie, to som tým chcela povedať...