Ahojte ,práve mi schválili predĺženú RD zo zdravotných dôvodov dieťata ,môže ma zamestnávateľ teraz prepustiť?Má na to právo? a keby ma prepustil mám nárok na odstupné a môžem sa potom prihlásiť na úrad práce ,alebo si budem musieť sama platiť odvody?
ďakujem pekne .
@davido
ak riadne mesiac popredu oznámiš aj s rozhodnutím z upsvar, že žiadaš o RD do xx.xx.xx tak nadalej čerpáš RD a si chránená pred výpoveou z nadbytočnosti § 63 ods.1 písm. b) Zákonníka práce. Ak by rušíl len miesto, tak výpoved dostať nemôžeš. Ak by sa ale rušila firma, či rozhodnutím by zanikla časť podniku alebo by sa sťahovala, tak výpoved môžeša dostať podla § 63 ods.1 písm.a) Zákonnníka práce.
predpokladám sama si si podala prihlášku na soc.poistonu, aby si bola dôch.pistená štátom. Inak by ti počas RD netrvalo žiadne dôch.poistenie a nedá sa to vybaviť spätne!!
@davido ak to ma zamestnavatel dorucene pisomne, ze si uz na predlz. RD tak ta vyhodit nemoze, jedine ze by rusil miesto.
na odstupne a preplatenie dovolenky mas narok bez ohladu ma RD. na urad prace ist netreba, ved si na RD a treba to ohlasit soc. poist. a zdravotke