Predĺžená RD. Môžem dávať dieťa do škôlky?

jahodka11
4. nov 2010

chcela by som poradit, rozmyslam nad predlzenim rodicovskej dovolenky z dovodu chorob dietata, moze aj potom chodit na 4 hodiny do skolky? dakujem

ani3012
4. nov 2010

áno

gapa
4. nov 2010

podla teraz účinného zákona
ak požiadaš o posúdenie dieťaťa ako dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom a

1) upsvar ti toto schváli, tak aj po dosiahnutí 3och rokov dieťaťa:
-budeš poberať rodič.príspevok
a ak dieťa chodí do škôlky na max. 4hod. denne, tak
-môžeš byť aj zdravotne a aj dôchodkovo poistená štátom (to druhé ak si podáš sama prihášku, ale predpokladám, máš ju už podanú)

2) ak ti neschália dlhodobo nepriaznivý zdr. stav dieťaťa, tak:
- nepoberáš rodič.prispoevok po dosiahnutí 3och rokov dieťaťa
- v zamestnaní ti nemôžu poskytnúť rodič.dovolenku (tú môžu len do 3rokov, ak je dieťa zdravé), ale na tvoje požiadanie ti môžu poskytnúť neplatené volno, ak chcú (nemusia, lebo musia platiť zdrav.poistenie z minima za teba, aj ked to sa dá vyrovnať v ročnom zúčtovaní, aspon za rok 2010 to ide)

v prípade, že dieťa chodí do škôlky na max. 4hod. denne,
- tak môžeš byť síce zdravotne poistená štátom ako osoba osobne celodenne a riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov,
- ale už nemôžeš byť dôch.poistená štátom (tam podla teraz účinného zákona sa nepripúšťa návšteva škôlky, ak je dieťa zdravé), t.j. v soc.poistovni by si si mala dať odhlášku nástupom do škôlky (do 8dní)

ak je dieťa s tebou doma, tak samozrejme môžeš byť aj dôchodkovo poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, až dodovršenia 6rokov, alebo nástupu do zamestnania.

Toto platí podla teraz účinného zákona!!!

sylvia30
5. nov 2010

v prípade, že dieťa chodí do škôlky na max. 4hod. denne,
- ale už nemôžeš byť dôch.poistená štátom (tam podla teraz účinného zákona sa nepripúšťa návšteva škôlky, ak je dieťa zdravé), t.j. v soc.poistovni by si si mala dať odhlášku nástupom do škôlky (do 8dní)

gapa, včera som zostala nad touto info zmätená, lebo zrovna som si doniesla papiere zo SP, aby som sa nahlásila a bola dôch.poistená štátom, keďže som doma na predĺženej materskej kvôli nepr.zdrav.stavu dieťaťa

takže na tlačive s názvom Vyhlásenie FO, že sa riadne stará o dieťa na účely dôch. poistenia sa píše: citujem: b) dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdrav. stavom navštevuje najviac štyri hodiny denne materskú školu alebo iné obdobné zariadenia..............

takže jahodka môže byť aj dôchodkovo poistená štátom, keď dieťa s nepr. zdrav stavom navštevuje MŠ na max. 4.hod.

gondulka
7. nov 2012

ahoj, može chodiť do śkolky aj na celý deň, platí to od januára tohto roku.

gubika
7. nov 2012

Moze matka pocas predlzenej rodicovskej dovolenky z dovodu chorob dietata pracovat?