Predĺžená platená rodičovská a nástup na materskú

8. nov 2020

Tento mesiac mi po 3 rokoch končí RD, s tým že nám bolo schválené jej predĺženie (pletené) z dôvodu synovho nepriaznivého zdravotného stavu na ďalší rok. Som tehotná, v apríli by som mala s bábätkom nastúpiť na MD. Chcem sa spýtať či je možné poberať predĺženu platenu RD na staršieho syna súbežne s MD a neskôr RD na mladšie dieťa? Ďakujem.

chastity
8. nov 2020

nie nie je

majusqa77
8. nov 2020

RP prepisat ma muza

autor
8. nov 2020

@majusqa77 muž je zamestnaný, bude poberať RD na mladšie dieťa keďže ja som počas RD dostala výpoveď a mám nárok pri druhom už len ten znížený. Takže ten predĺžený by som si dala na seba a na mladšie dieťa by poberal muž, tak by sa to dalo? Dva RD súbežne ale jeden na mňa a jeden na muža...

zojanka
8. nov 2020

Nie je možný súbeh RP a materskej v jednej domácnosti. Ani RP + RP. Jedine dve materské súbežne. Keď nastúpiš na materskú tak sa RP odníme.

zojanka
8. nov 2020

Ak je v rodine viac detí podľa § 3 ods. 2, vzniká len jeden nárok na rodičovský príspevok a len jednej oprávnenej osobe určenej podľa ich dohody.

Nárok na rodičovský príspevok nevzniká ani jednej oprávnenej osobe, ak aspoň jedna z nich má nárok na materské16) alebo má nárok na obdobnú dávku ako materské v členskom štáte a suma materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte za celý kalendárny mesiac je vyššia ako suma rodičovského príspevku podľa § 4 ods. 1 a 2 alebo § 4 ods. 3

autor
8. nov 2020

Chápem, ďakujem za odpovede. Som dúfala, že aspoň ta predĺžena RD sa toho nebude týkať, keďže to je z dôvodu zlého zdravotného stavu. Do prace ísť nemôžem kvôli synovi aj keby som nebola tehotná a na choré dieťa vám tento štát neprispeje nič, ešte odoberie to málo čo dotetaz dávali.

zojanka
8. nov 2020

A nárok na materskú ti teda vznikne či nevznikne ? Lebo si písala že nastupuješ na materskú ale dostala si výpoveď. Lebo pokiaľ ti nárok na materské nevznikne, môžeš zostať zatiaľ na to vyššom RP zo starším synom kým mu bude trvať nepriaznivý zdravotný stav. Manžel by šiel na materskú s mladším až potom.

autor
8. nov 2020

@zojanka nie, nevznikne, to som zle napísala 😬 Pri druhom dieťati mám nárok len na RP. Hej, teoreticky sa mi viac oplatí ten predĺženy, ten mám vyšší.