Ahojte, potrebujem poradiť, ako je to v prípade starostlivosti o dieťa do 6 rokov. Ak som to správne pochopila, je potrebné zamestnávateľa požiadať o neplatené voľno, s ktorým musí súhlasiť a zároveň sa prihlásiť na ZP a Soc.P ako osoba starajúci sa o dieťa do 6 rokov. No neplatené voľno zamestnávateľ poskytuje len na základe prekážok zo strany zamestnanca, ktoré stanovuje zákonník práce, no ani jeden z tých dôvodov nie je ten náš. Je možné aj v takom prípade žiadať o neplatené voľno? Prípade ako ste to vybavovali Vy? Ďakujem a prajem šťastný Nový rok ;)
@ajush5 ešte doplním, že zamestnaváteľ môže súhlasiť s neplateným voľnom aj nad rámec zákonníka práce. Tu sa skús na to pozrieť z pohľadu zamestnávateľa. Tvoja zamestnankyňa bola 3 roky na MD/RD a teraz chce ostať doma ešte ďalšie 3 roky. Držala by si niekomu dokopy 6 rokov pracovné miesto vo svojej firme? Hmmm. Je teda úplné logické, že toto zamestnávatelia neradi robia a zákonne je to v poriadku. Ak chceš nepracovať, iné ako ukončiť PP ti zrejme neostáva.
@ivkazba ide o manžela ktorý z osobných dôvodov potrebuje zostať doma no nechce dávať výpoveď. Zatiaľ nevieme či s tým zamestnávateľ súhlasí alebo nesúhlasí, začne to riešiť hneď ako sa vráti po sviatkoch do práce.To že môže dať výpoveď samozrejme vieme, no zaujíma ma konkrétne neplatené voľno, nie výpoveď.
@ajush5 ja riešim niečo podobné momentálne, mne zamestnávateľ vyhovel momentálne nemá pre mňa miesto. Ak dieťa nieje prijaté do škôlky má manžel právo na pandemicku ocr. Ak je prijaty do škôlky a zamestnávateľ nebude súhlasiť s náhradným voľnom, potom keď sa výpoveď má právo na pandemicky rodičovský príspevok. Informácie čerpám z poradne Jozefa Mihala. Vybaviť je všetko veľký problém pretože pracovníčky na úradoch nemajú aktuálne informacie- moja osobná skúsenosť.
@ludinka a nie je pandemicky rodičovský len v prípade, ak končí rodičovský v 3 rokoch? U nás sa jedná o 5 ročne dieťa. Takže som postup s neplateným voľnom pochopila správne? V manželovej firme majú momentálne problémy (asi ako väčšina) s tým, že nemajú takmer žiadnu robotu tak si tam chodia len na 8 hodín posedieť a pokecať, takze si myslím, že tam nebude až taký problém s tým, že by nesúhlasili. No len si nie som istá čo potom, keď s tým súhlasiť bude 😅
@ajush5 ak zamestnávateľ nebude súhlasiť aby si ostala doma, tak môžeš dať výpoveď.