Predĺžená neplatená rodičovská a vyslanie do zahraničia

26. jún 2023

Ahojte,

syn bude mat v januari 3 roky, som zamestnana este.
V novembri ideme do zahranicia v ramci EU na 3 roky, ako diplomati.

Moje otazky, ak by sa nahodou niekto nasiel a vedel mi odpovedat, poslem aj cokoladu. 🙂

1. U mojho zamestnavatela podam vypoved, a pojdem na predlzenu NEPLATENU rodicovsku dovolenku.
2. Syncek do skolky moze az v 4 rokoch, takze ta neplatema dovolenka mi pride vhod.
3. Ked mi syn pojde do skolky, ja asi budem musiet ist na dobrovolne nezamestnanu, lebo hlasit sa na urade na SK kazdy mesiac nebudem vediet. Avsak, budem musiet si platit aj socialne odvody. Komu? Kam? Pride sek? Stiahnu z mojich peniazi?
4. Keby som ostala na neplatenej rodicovskej aj dalej, syn aj v zahranici bude musiet chodit do skolky iba na 4 hodky? Do EU slovenskej skolky.

Dakujem!

zuzinka888
26. jún 2023

Mne povedali, ze ak som na neplatenej, dcera nemoze chodit do skolky ani na 4 hodiny. Urad prace asi nie, lebo sa musis chodit hlasit tak asi len dobrovolne nezamestnana a budes si musiet platit zdravotnu. Ale asi sa musis orientovat skor krajinou kam pojdes a ci budete a ako to maju osetrene oni. Niekde maju skolku povinnu uz od troch rokov. Ved manzelovi museli dat nejake info, alebo kontakt na osobu ktora vam prezisti taketo veci v ich krajine.

autor
26. jún 2023

@zuzinka888 https://index.sme.sk/c/22336156/kedy-sa-oplati-...

Moze chodit do max 4 hodin. Neviem ale, ako to je u sukromnych. Statom sa riadit nemozem, kam ideme, pretoze platia na nas slovenske legislativy. Bude muz slovenskym zamestnancom.

zuzinka888
26. jún 2023

A ty tam ides s cielom aj hladat si pracu, alebo len na e rocnu " dovolenku" sprevadzat manzela. Lebo aj to je rozdiel. Sestra pracovala v UK a deti museli do skol a skolok. Suseda bola vo Svajciarsku na " prazdninach" cely rok a nemuseli chodit. Asi to zalezi aj od toho.

moninah
26. jún 2023

neda, resp. neviem napisat sukromne, kedze prispevok je anonymny. Zalezi, z akeho ministerstva je muz vyslany. Mam pocit, ze v detailoch sa to meni. Napis mi spravu.

kacena4
26. jún 2023

podla mna na neplatenej rodičovskej mozes byt myslim do 6r. povinna pre maleho je len predskolska skolka aj to vies "dialkovo" chodit zo zahranicia. len ho prihlasis v skolke s tym ze budete v zahranici a do 6r. si vykryta rodicakom

mogaa
26. jún 2023

ono jedna vec je zdravotné poistenie a druhá poistenie do SP....ty ideš zrejme do zahraničia ako manželka diplomata...kludne sa vieš zahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov - v tom prípade za teba bude platené len zdravotné poistenie, teda celé to obdobie nebudeš poistená v SP. To sa týka následne dávok zo SP - či už budeš chcieť riešiť PN, UP, tehotenské, materskú, v budúcnosti dôchodok....roky neplatenia sa ti neevidujú, čiže ovplyvní ti to určite v budúcnosti dôchodok, prípadne ak počas tých 4rokov otehotnieš alebo ochorieš - zrejme nebudeš mať nárok na PN, tehoteské, materskú(uiba ak otehotnieš do 180dní od skončenia PP)....nedajbože ak príde nejaká diagnóza a budeš riešiť ID, tiež ti tam budú chýbať tie roky...ak sa neprihlásiš ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov, môžeš sa dobrovolne poistiť aj v ZP aj v SP..

borabalazova
26. jún 2023

Pokial viem, standardne je status manzelka diplomata, vsetky informacie by Ti malo poskytnut Ministerstvo zahranicnych veci, bratranec je diplomat a teda jeho zena nikdy neriesila urad prace a podobne veci, vsetko mali osetrene ministerstvom.

autor
27. jún 2023

Dakujem velmi pekne kazdemu. Volala som aj do ZP, SP a UPSVaR. Pred dovrsenim 3 rokov treba oznamit UPSVaR, ze ostavam na neplatenej preslzenej RD, do ZP staci oznamit cez epobocku. SP dostane info od upsvar, a budu platit za mna soc. odvody + zdravotne. Vsetko ostava tak, ako keby som bola na SK. 🙏🏼

autor
27. jún 2023

@mogaa pridam este toto. Plati stat odvody + aj zdravotku. Potvrdila mi to aj pani na linke.