Predčasné ukončenie RD

evitka83
26. júl 2022

Ahojte, prosila by som o radu damy, ktore sa tejto teme rozumeju odborne. Chcem predcasne ukoncit RD, syn ma 2r 4m, zaroven koncim TPP u zamestnavatela dohodu k 1.8. a zaroven sa prihlasit na UPSVAR
Nejasnosti mam v tychto veciach a za rady budme velmi vdacna :

1, ziadost o ukoncenie RD, odnatie RP mozem podat na UPSVAR aj pred ukoncenim TPP, alebo az po?
2, RD a teda narok na rodicovsky prispevok konci dnom podania ziadosti o ukoncenie, dnom rozhodnutia UPSVAR? Alebo je zo zakona nejaky konkretny termin...1. dnom nasledujuceho mesiaca atd?
3, na UPSVAR do evidencie nezamestnanych a poziadat o davku v nezamestnanosti mozem dnom skoncenia prac pomeru, alebo musim mat papierovo doriesene ukoncenie RD rozhodnutim z UPSVAR? POtrebuju rozhodnutie, alebo im staci moja podana ziadost?
4, keby chcel ist partner este na MD so synom, musi mat k tomu rozhodnutie z UPSVAR o odnati mojho naroku na RP, alebo staci moja podpisana ziadost o odnatie RP, ktoru by prilozil k ziadosti o MD?

Velka vdaka za ochotu a precitanie az sem 🙂

lienka.7
26. júl 2022

@evitka83
1.ziadost mozes podat hocikedy, uvadzas ku ktorému dnu ziadas o odňatie RP (formulár mas na webe), zdá sa mi ze aj dovod sa tam píše.
2. Ja som žiadala o odňatie RP k 2.11.z dôvodu nastupu na MD, rozhodnutie o odňatie mam k 1.12. Cize vzdy k 1.dnu nasledujúceho mesiaca (RP ti v celej výške patrí aj za 1.mesiac).
3. Podla mna ti stačí podaná žiadosť, keďže majú lehoty na vydanie rozhodnutia.
4. SP poistovmi stačila kopia podanej ziadosti o odňatie RP (rozhodnutie nežiadali ani dodatocne).

lilinka88
26. júl 2022

Na SP stačí kópia žiadosti k odňatie RP,ale musí byť na nej pečiatka UPSVaR,aby bolo zrejmé,že si ju podala

evitka83
autor
5. aug 2022

@lienka.7 ahoj, dakujem. Chcen sa spytat k bodu c2. Chapem to spravne, ze si ziadala o ukoncenie RP od 2.11, ale rozhodnutie mas k 1.12. Odkedy Ti potom priznali matersku? Neprekryval sa Ti mesiac november? Vracala si rodicak, za ten mesiac? Dakujem

lienka.7
5. aug 2022

@evitka83 žiadala som o ukončenie k 2.11., lebo.3.11.som mala nastup na MD.
RP ti patrí aj za 1 den, a to v plnej výške. Preto ho odnimaju k 1.dnu nového mesiaca. Cize normalne mi hp vyplatili, nic mi nevzali, nic som nevracala 🙃