Mám dvojročné syna, som s ním na RD lenže som zistila,že som opäť tehotná. Muž by chcel ísť so starším na MD a ja ukončiť RD a nastúpiť hneď na PN keďže predtým boli trošku problémy v tehotenstve a práca je náročná. Prosím vás čo treba vybaviť? Ukončenie RD poslať zamestnávateľovi rovno aj s PNkou či ísť aj ma úrad??
áno, vznikne, z predpokladaného príjmu
@barborah4 fúha,nechcem byť zlá,ale to nutné,už potrebujú ženy vytrieskat zo všetkého prachy. Začína nový trend,že keď je žena tehotná tak sa akože vráti do práce a popri rodicaku má ešte aj PN? Veď to už začína byť choré. To biely Slováci su,uz pomaly 10 krát horší ako rómovia na dávkach.
@draik PDVZ zamestnanca a povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorí nemali v rozhodujúcom období VZ z dôvodu dočasnej pracovnej neschopnosti, poberania materského, prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky alebo z dôvodu prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá má nárok na rodičovský príspevok, je jedna tridsatina predpokladaného VZ, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.
@lucka_ke
V súvilosti s otázkou zo 16:42 by som sa skôr zameral na ustanovenie, podľa ktorého DPN musí vzniknúť počas trvania NP alebo v OL; v spojitosti s účinkami, ktoré má na NP nástup na RD. Až po tom, čo vznikne nárok na dávku, sa možno zamerať na to, v akej výške bude, teda zaoberať sa VZ. Preto si dovolím zopakovať moju otázku - určite?
pani oznámi zamestnávateľovi svoj návrat do zamestnania ku dňu XY, zamestnávateľ do SP pošle formulár, v ktorom vyznačí zmenu - ukončenie RD a návrat zamestnanca do zamestnania, tým sa obnoví NP a vznikne nárok na platenú PN, jej výška sa bude počítať buď z príjmu ak zamestnanec niečo odpracuje, alebo z prepokladaného príjmu ak neodpracuje ani deň
@lucka_ke
Bingo. @barborah4, inak povedané, nemali by ste nastúpiť na PN počas RD, ale musíte obnoviť nemocenské poistenie tým, že RD ukončíte a až nasledne nastúpite na PN. Nemôžte teda zamestnávateľovi poslať ukončenie RD spolu s PN, ako ste uviedli v otázke. Ukončenie RD sa oznamuje mesiac vopred.
a čo iné som písala o niekoľko príspevkov vyššie?
"lucka_ke Včera o 16:21
najskôr požiadať o odňatie rodičovského príspevku UPSVaR, oznámiť zamestnávateľovi, že sa chcete vrátiť do práce (z dôvodu ukončenia RD) a potom nastúpiť na PN ak to lekár odporučí, u manžela v zamestnaní si dať potvrdiť žiadosť o materské a to odniesť do Sociálnej poisťovne"
@hyberncia Nechápem, prečo takto reagujete... Viete v akej finančnej situácii je mamička? Koľko rokov odracovala niekde možno ,,za pásom", povinne odvádzala všetko možné a doslova ,,chovala" neprisposobivých a špekulantov, ktorí pracovať nikdy nebudu? Neviem, kde ste nabrali, že bude poberať výplatu, rodičovský a ešte aj PN... ak sa nemýlim, mamina chce len PN (čo je cca 2x viac ako ten biedny rodičák). Tak ak nemáte nič k téme, radšej nezapáram a kusnem si do jazyka...
@anjetta manžel ide na materskú a ona nechce byť doma zadarmo tak si ide ,,privyrobiť,, do práce na PN. Ved keď potrebujú prachy nech sa regulérne vráti do práce. Je jedno v akej je situácii, tým sa oháňajú všetci, čo sa snažia vydojit systém,čo naviac. Prv je to,že nemajú prachy a druhé je to,že aj cigáni dostávajú.
kým ste nevideli lekársky záznam dotyčnej mamičky tak nemôžete vynášať súdy... a týmto by som danú tému uzavrela
najskôr požiadať o odňatie rodičovského príspevku UPSVaR, oznámiť zamestnávateľovi, že sa chcete vrátiť do práce (z dôvodu ukončenia RD) a potom nastúpiť na PN ak to lekár odporučí, u manžela v zamestnaní si dať potvrdiť žiadosť o materské a to odniesť do Sociálnej poisťovne