Predčasne ukončená RD, nástup na PN

barborah4
8. júl 2020

Mám dvojročné syna, som s ním na RD lenže som zistila,že som opäť tehotná. Muž by chcel ísť so starším na MD a ja ukončiť RD a nastúpiť hneď na PN keďže predtým boli trošku problémy v tehotenstve a práca je náročná. Prosím vás čo treba vybaviť? Ukončenie RD poslať zamestnávateľovi rovno aj s PNkou či ísť aj ma úrad??

lucka_ke
8. júl 2020

najskôr požiadať o odňatie rodičovského príspevku UPSVaR, oznámiť zamestnávateľovi, že sa chcete vrátiť do práce (z dôvodu ukončenia RD) a potom nastúpiť na PN ak to lekár odporučí, u manžela v zamestnaní si dať potvrdiť žiadosť o materské a to odniesť do Sociálnej poisťovne

barborah4
autor
8. júl 2020

@lucka_ke ďakujem pekne..a vznikne mi teda nárok na dávku pri PN ak neodrobím po ukončení RD ani deň alebo musím niečo odrobiť?

lucka_ke
8. júl 2020

áno, vznikne, z predpokladaného príjmu

draik
8. júl 2020

@lucka_ke
Určite?

hyberncia
9. júl 2020

@barborah4 fúha,nechcem byť zlá,ale to nutné,už potrebujú ženy vytrieskat zo všetkého prachy. Začína nový trend,že keď je žena tehotná tak sa akože vráti do práce a popri rodicaku má ešte aj PN? Veď to už začína byť choré. To biely Slováci su,uz pomaly 10 krát horší ako rómovia na dávkach.

lucka_ke
9. júl 2020

@draik PDVZ zamestnanca a povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorí nemali v rozhodujúcom období VZ z dôvodu dočasnej pracovnej neschopnosti, poberania materského, prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky alebo z dôvodu prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá má nárok na rodičovský príspevok, je jedna tridsatina predpokladaného VZ, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.

draik
9. júl 2020

@lucka_ke
V súvilosti s otázkou zo 16:42 by som sa skôr zameral na ustanovenie, podľa ktorého DPN musí vzniknúť počas trvania NP alebo v OL; v spojitosti s účinkami, ktoré má na NP nástup na RD. Až po tom, čo vznikne nárok na dávku, sa možno zamerať na to, v akej výške bude, teda zaoberať sa VZ. Preto si dovolím zopakovať moju otázku - určite?

lucka_ke
9. júl 2020

pani oznámi zamestnávateľovi svoj návrat do zamestnania ku dňu XY, zamestnávateľ do SP pošle formulár, v ktorom vyznačí zmenu - ukončenie RD a návrat zamestnanca do zamestnania, tým sa obnoví NP a vznikne nárok na platenú PN, jej výška sa bude počítať buď z príjmu ak zamestnanec niečo odpracuje, alebo z prepokladaného príjmu ak neodpracuje ani deň

draik
9. júl 2020

@lucka_ke
Bingo. @barborah4, inak povedané, nemali by ste nastúpiť na PN počas RD, ale musíte obnoviť nemocenské poistenie tým, že RD ukončíte a až nasledne nastúpite na PN. Nemôžte teda zamestnávateľovi poslať ukončenie RD spolu s PN, ako ste uviedli v otázke. Ukončenie RD sa oznamuje mesiac vopred.

lucka_ke
9. júl 2020

a čo iné som písala o niekoľko príspevkov vyššie?
"lucka_ke Včera o 16:21
najskôr požiadať o odňatie rodičovského príspevku UPSVaR, oznámiť zamestnávateľovi, že sa chcete vrátiť do práce (z dôvodu ukončenia RD) a potom nastúpiť na PN ak to lekár odporučí, u manžela v zamestnaní si dať potvrdiť žiadosť o materské a to odniesť do Sociálnej poisťovne"

anjetta
9. júl 2020

@hyberncia Nechápem, prečo takto reagujete... Viete v akej finančnej situácii je mamička? Koľko rokov odracovala niekde možno ,,za pásom", povinne odvádzala všetko možné a doslova ,,chovala" neprisposobivých a špekulantov, ktorí pracovať nikdy nebudu? Neviem, kde ste nabrali, že bude poberať výplatu, rodičovský a ešte aj PN... ak sa nemýlim, mamina chce len PN (čo je cca 2x viac ako ten biedny rodičák). Tak ak nemáte nič k téme, radšej nezapáram a kusnem si do jazyka...

draik
9. júl 2020

@lucka_ke
Ja som reagoval na niečo iné, teda na postupnosť krokov. Nestačí oznámiť, ale RD musí skončiť. Už aj pre to, čo zadávateľka napísala v psolednej vete svojej otázky.

hyberncia
9. júl 2020

@anjetta manžel ide na materskú a ona nechce byť doma zadarmo tak si ide ,,privyrobiť,, do práce na PN. Ved keď potrebujú prachy nech sa regulérne vráti do práce. Je jedno v akej je situácii, tým sa oháňajú všetci, čo sa snažia vydojit systém,čo naviac. Prv je to,že nemajú prachy a druhé je to,že aj cigáni dostávajú.

lucka_ke
9. júl 2020

@hyberncia to už nechajte na ošetrujúceho lekára, ktorý jediný je kompetentný posúdiť zdravotný stava spôsobilosť ísť alebo neísť pracovať, ak má zadávateľka otázky trvajúci pracovný pomer, tak pri popísanej postupnosti krokov nárok na platenú PN má rovnako ako vy

hyberncia
9. júl 2020

@lucka_ke ja som ošetrujúci lekár mnohých takých špekulantov,čo im nič nie je,len si potrebujú prilepsit. Ale to čo sa deje poslednú dobu,je už úplne nehorázne.

lucka_ke
9. júl 2020

kým ste nevideli lekársky záznam dotyčnej mamičky tak nemôžete vynášať súdy... a týmto by som danú tému uzavrela

barborah4
autor
9. júl 2020

@hyberncia ja mám na to dôvod nechcem to kvôli tomu, že sa mi nechce robiť alebo čo, prvé dieťatko je choré , bol problém aj v prvom tehotenstve, práca je 12hodinová a fyzicky náročná, preradenie nie je možné a nechcem aby sa niečo stalo

barborah4
autor
9. júl 2020

@anjetta ďakujem, že ste sa ma zastali.. nechcem sa naozaj na nič vyhovárať, nie som ani Rómka,ani nechcem sedieť doma na riti lebo sa mi nechce robiť, keby je všetko v poriadku už som dávno v práci..ale nečakala som, že môj príspevok môže mať aj také zlé reakcie

barborah4
autor
9. júl 2020

@hyberncia a nemala by som popri RD PN keďže dovolenku musím najskôr zrušiť a pn je nižšia ale tak ľahké je súdiť keď nepoznáte situáciu