Zdravím, vedeli by sme mi poradiť? Gynekológ mi povedal, že môžem nastúpiť na materskú aj 8 týždňov pred pôrodom, žiadosť som odniesla na sociálnu poisťovňu, ale cez týždeň mi žiadosť vrátili poštou späť s tým, že v ochrannej lehote môžem nastúpiť na materskú len 6 týždňov pred pôrodom. Prečo to tak je? Prečo jedna strana tvrdí tak druhá tak? Ďakujem
@luciyfer a ty si informovala svojho gynekologa, ze si v ochrannej lehote? lebo moj netusi ci pracujem, nepracujem (kedze neriesime PNku a teda ho to nezaujima) a ak to nevie, tak ta bral zrejme automaticky ako zamestnanu kazdopadne na stranke som nasla o nastupe na MD, stanovisko SocPoist je teda spravne
Nárok na materské vzniká:
6 až 8 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu alebo skôr pokiaľ pôrod nastal v predstihu,
v prípade ochrannej lehoty od začiatku 6. týždňa pred pôrodom, prípadne ak pôrod nastane skôr, odo dňa pôrodu.
@petamich Ja som mala pracovnú zmluvu do 31.12. o čom som svojho gynekológa informovala, keďže som sa najprv chcela dať vypísať, pretože som potrebovala vykryť presne 2 týždne (termín pôrodu mám 26.2.) Ale on mi sám navrhol a dal žiadosť od 1.1. čo je presne 8 týždňov pred pôrodom. Pani na sociálke mi povedala, že všetko je v poriadku aj keď končím pracovnú zmluvu k 31. 12. preto nerozumiem, prečo mi žiadosť vrátili...
@petamich... A viete mi povedať, či budem musieť niečo platiť za tie 2 týždne?
@luciyfer toto zaujima aj mňa pretože tiež som v ochrannej lehote a tiež mi všetci vravia že mam nastúpiť 8 týždňov pred lebo inak o 2 týždne materskej pridem ....