Prečo nemôžem nastúpiť na materskú 8 týždňov pred pôrodom?

luciyfer
17. jan 2021

Zdravím, vedeli by sme mi poradiť? Gynekológ mi povedal, že môžem nastúpiť na materskú aj 8 týždňov pred pôrodom, žiadosť som odniesla na sociálnu poisťovňu, ale cez týždeň mi žiadosť vrátili poštou späť s tým, že v ochrannej lehote môžem nastúpiť na materskú len 6 týždňov pred pôrodom. Prečo to tak je? Prečo jedna strana tvrdí tak druhá tak? Ďakujem

sanny2993
17. jan 2021

@luciyfer toto zaujima aj mňa pretože tiež som v ochrannej lehote a tiež mi všetci vravia že mam nastúpiť 8 týždňov pred lebo inak o 2 týždne materskej pridem ....

petamich
17. jan 2021

@luciyfer a ty si informovala svojho gynekologa, ze si v ochrannej lehote? lebo moj netusi ci pracujem, nepracujem (kedze neriesime PNku a teda ho to nezaujima) a ak to nevie, tak ta bral zrejme automaticky ako zamestnanu kazdopadne na stranke som nasla o nastupe na MD, stanovisko SocPoist je teda spravne

Nárok na materské vzniká:

6 až 8 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu alebo skôr pokiaľ pôrod nastal v predstihu,
v prípade ochrannej lehoty od začiatku 6. týždňa pred pôrodom, prípadne ak pôrod nastane skôr, odo dňa pôrodu.

draik
17. jan 2021

@luciyfer
Buďte rada, že ju vrátili. Inak mohli žiadosť o materské zamietnuť. Zo zákona v OL len 6t pred TP.

luciyfer
autor
17. jan 2021

@petamich Ja som mala pracovnú zmluvu do 31.12. o čom som svojho gynekológa informovala, keďže som sa najprv chcela dať vypísať, pretože som potrebovala vykryť presne 2 týždne (termín pôrodu mám 26.2.) Ale on mi sám navrhol a dal žiadosť od 1.1. čo je presne 8 týždňov pred pôrodom. Pani na sociálke mi povedala, že všetko je v poriadku aj keď končím pracovnú zmluvu k 31. 12. preto nerozumiem, prečo mi žiadosť vrátili...

ivkazba
17. jan 2021

@sanny2993 ako píše draik, v OL sa na MD nastupuje 6 týždňov pred TP. Ak by si bola napr zamestnaná, môžeš aj 8, ale v oboch prípadoch by si poberala MP 34 týždňov, takže o žiadne peniaze neprídeš.

ivkazba
17. jan 2021

@luciyfer žiadosť ti vrátili pretože 1.1. si už nebola zamestnaná, už si bola v OL. A z OL sa na MD nastupuje 6 týždňov pred TP.

sanny2993
17. jan 2021

@ivkazba ja som skončila v praci ku poslednemu Novembru a od prveho Decembra som na PN na rizikovom. Meni sa tym padom niečo ? Som teda aj v OL aj na PN 🙂 môžem nastúpiť aj 8 týždňov pred ? 🙂

petamich
17. jan 2021

@luciyfer asi si to neuvedomil :( alebo veru neviem, kazdopadne zavazne je asi to stanisko SocPoist

lady15
17. jan 2021

@sanny2993 nie ... ja som tak isto nastupovala na matersku a tiez som mohla az 6 tyzdnou pred nie 8

luciyfer
autor
17. jan 2021

@petamich... A viete mi povedať, či budem musieť niečo platiť za tie 2 týždne?

ivkazba
17. jan 2021

@luciyfer ak nie si tie 2 týždne evidovaná na úrade práce a nie si ani PN, musíš si zaplatiť zdravotku za tie dni