Prečo nemám nárok na prídavky?

9. máj 2023

Ahojte, vedeli by ste prosím poradiť?
Partner je talianskej národnosti (tu na svk ma prechodný pobyt, zosobaseni nie sme) od tohto roku už je na vysluhovom dôchodku čiže mu zrušili prídavky na deti, ja som doma, nepracujem momentálne , a na upsvar mi povedali ze nemám nárok na nič ( na prídavky na deti ani na príspevok k prídavku) čiže ani jeden z nás nič nepozerá na deti ... Tam v taliansku mu to automaticky zrušili ako sa stal v marci dôchodcom.. Je to tak v poriadku? Ďakujem za každú radu

anjelicek26
9. máj 2023

Tak talianske zakony napoznam, ale slovenske - ak maju deti pobyt na slovensku - narok maju, ak podobna davka v Taliansku (kde otec pracuje - pracoval) neexistuje... treba nasim uradom dolozit prelozeny papier z Talianska, ze muz nic take nepobera/nema narok... ale budu s tym potahovacky, ale deti samozrejme narok maju, ked tu zijete... Od marca ak si nepodala ziadne ziadosti, nedolozila papiere o zaniku platieb z Talianska (ved ma nejake rozhodnutie o dochodku alebo nieco take), tak to ani inak nemohlo dopadnut, ako ze ti nic nechodi.

autor
9. máj 2023

@anjelicek26 deti tu žijú od narodenia, doložené majú všetko od toho marca ze mu skočil pracovný pomer, že je dochodca, že dávky na deti z talianska sú zrušené, že nič nepobera, a dnes volali ze nemám nárok nič

anjelicek26
9. máj 2023

Tak tam chod osobne, deti narok maju. Mozno len nejaky iny papier ci formular chyba. Deti su slovaci, ziju na Slovensku a zo zahranicia nepoberaju nic.

autor
9. máj 2023

@anjelicek26 pani na úrade čosi splietala ze ma dôchodkoch z talianska 1600 eur (bolo to uvedené na tých papieroch co sme doniesli) ze co by som ešte chcela, sme 4 a momentálne je to náš jediný príjem, ja si aktívne hľadám zamestnanie ale malý je často chori takže vždy to dopadlo ze mi nepredlzili po skúšobnej dobe, keďže som tu sama s deťmi a muž chodil raz za 3 mesiace, teraz už tu bude natrvalo tak už to bude ľahšie snáď s deťmi

alenamihal
9. máj 2023

AK deti maju slovensku narodnost/obcianstvo /trvaly pobyt/ziju na svk, mas narok na 100% .
Chcela by som som vediet aky dovod dali,nepovedali ??

tosomja
9. máj 2023

Určite majú nárok ak majú slovensku národnosť a žijú na SR.

autor
9. máj 2023

@alenamihal no dôvod taky ze proste nemám nárok, vypýtala som si písomne vyjadrenie dnes tak som zvedavá aký dôvod tam bude ak ho vôbec pošlú

alenamihal
9. máj 2023

Autor - tak mne by taka odpoved nestacila. Splnas podmienky .. nedaj sa odbit.. na uradoch je jedna banda,ktora odsuhlasi veci ako sa rano zobudia brrrrrrr

sense
9. máj 2023

Žiadať to na papieri, a vyjadrením prečo dôvod nevznikol a následne sa odvolať. A dokladovať ze deti sú slovenskej národnosti, stred záujmov majú na Slovensku a nepozerá otec deti nič v Taliansku. To by ani deti kt majú jedno ho z rodičov tu na svk nemohli nič poberat

autor
9. máj 2023

@sense ešte zahlásila pani ze ma si pýtať partner tam v taliansku ale keďže uz je na dôchodku tak mu to automaticky zrušili a to ona vie maju tam papier ze už nemá nárok ze mu to hneď stopli... 🤦‍♀️

autor
9. máj 2023

@sense povedala som jej do telefónu dnes ako mi to oznámila ze nech mi poslu písomne vyjadrenie ze nemám nárok, tak som zvedavá aký dôvod tam uvedú a nie ze si ma pýtať chlap, keď dobre vedia ze on už tam nárok nemá

sense
9. máj 2023

Ist osobne alebo poslať doporučené opäť ešte raz, ale počkaj na písomné vyjadrenie s dôvodom zamietnutia. A nenechať sa odbit
Do telefónu povedať môžu co chcu

keiko33
9. máj 2023

Nechápem, čo majú prídavky spoločne s tým či je priateľ na dôchodku. Na bonus nárok nemá, ale na prídavky máte, keďže žijete na Slovensku. Choď tam osobné, nárok máte. Jediné môžu pýtať niečo doložiť.

anjelicek26
9. máj 2023

Uz sa ti lepsie najde praca, ked muz doma deti postrazi. A ako pisu baby vyssie, narok mas, len si to vybojovat.

autor
9. máj 2023

Ďakujem Vám kočky, počkám na ten papier na to vyjadrenie a som zvedavá tiež si myslím ze nárok mam, ďakujem budem to teda riešiť ďalej a nenechám to len tak, len som si to chcela potvrdiť ze ozaj mam narok

kvetinka75
9. máj 2023

autorka - ja by som išla osobne. Ak si tam iba volala, nespoliehala by som sa, že by poslali papier iba na základe toho. Ak tam je už niečo podané, tak na to reagovať musia.

tosomja
9. máj 2023

Môj priateľ, otec našich detí pracuje v ČR, automaticky mne stopli prídavky a musí poberať on. Ale tu mi doplácajú do výšky 60€. Len treba písať žiadosť, sú na upsvar stránke tlačivá, na základe toho ti príde rozhodnutie. Aj vyjadrenie, prečo tak rozhodli. Netreba s nimi komunikovať, keď len odbiju človeka. Treba si za tým ísť. Mne tiež nepovedali, až tu jedna mamička, že máme nárok na daňový bonus aj zo Slovenska aj Česka, pritom v Čechách mu povedali, že tam nemôže žiadať, keď deti žijú tu 😃

autor
9. máj 2023

@kvetinka75 vtipné je ze dnes doobeda som tam bola co mi zabudli dat podpísať jeden papier k tým prídavkom o ktoré som žiadala keďže to bolo milión 5 papierov ale vtedy ešte "nevedela" ze nemám nárok, volala mi to teraz o 4 hodiny neskôr

autor
9. máj 2023

@tosomja bordel jeden veľký, na hlavu postavené všetko, ze ani oni sa v tom niekedy nevyznáju mam pocit ak si nestuduju aktuálne zákony a informácie 🤦‍♀️

kvetinka75
9. máj 2023

autorka - aha, tak písomne to tam už je. Tak potom počkať na zdôvodnenie. No v každom prípade pevné nervy želám , neskutočné

autor
9. máj 2023

@kvetinka75 ďakujem, no tlak 200... od marca tam chodíme ako na klavír kvôli tomu lebo také potvrdenie a také, plus čo mu musel ísť ešte chlap na "otočku do talianska" lebo tam to musel tiež len osobne prevziať 🤦‍♀️ takže už ma to ani nebaví

martinkatinka
9. máj 2023

Ja si myslim, ze ide o nedorozumenie. Zrejme ste do urciteho casu poberali nieco z Talianska. A teraz idete ziadat na SK a nieco vam tam chyba. Skus sa spytat co konkretne a teda ja by som sla asi za nejakou veducou, aby to riesila ona. Ale uz s vyjadrenim.
Kde maju deti trvaly pobyt, aku maju narodnost? A obcianstvo? Nebude tam nejaky problem?

animus
9. máj 2023

Keď som to riešila, tiež mi pani do telefónu povedala, že nemám nárok. Ja som to neriešila no potom som sa rozprávala s niekým a ten ma presviedčal, že nárok mám. Podala som si elektroniky žiadosť a hneď som žiadala aj spätné vyplatenie ( 6mesiacov spätne sa to dá), peniaze prišli a pravidelne od vtedy chodia. Už neverím úradníčkam a radšej si všetko preverujeme na všetky strany.

autor
9. máj 2023

@martinkatinka vyššie som už všetko popísala ☺️... Deti majú trvalý pobyt na svk, občianstvo len slovenské, národnosť Slovenska, papiere ze muz je dochodca a pridavky z it na deti mu zrušili ako začal poberať dochodok to všetko už majú doložené

autor
9. máj 2023

@animus ďakujem a elektronicky cez stránku upsvar niekde? Ved toto tých 6 mesiacov mi aj kamoška spomínala ze by som mala nárok na spätné vyplatenie ak sa to bude naťahovať

animus
9. máj 2023

Robila som to cez portál Slovensko.sk tam som našla všetko potrebné. Už to je niekoľko mesiacov, presne si to nepamätám ale bolo to cez túto stránku.

autor
9. máj 2023

@animus ďakujem pozriem skúsim, len nemam taky ten op s tým elektronickým podpisom tak uvidím co sa mi podarí