Zdravím,
máme termín koncom decembra, v roku 2018 som mal pozastavenú živnosť, oživil som ju k 1.1.2020 bohužiaľ kvôli korone len do 26.03.2020 kedy som ju znova pozastavil do 10mesiaca roku 2020.
V júni sme sa dozvedeli, že čakáme bábo, tak som ukamžite pálil na sociálnu poisťovňu a nahlásil som sa ako dobrovoľný platca nemocenského, aby som nazbieral 270 dní za posledné dva roky pred pôrodom (resp. pred nástupom na materskú - keďže som otec, bude to tuším pár týždňov po pôrode).
Od polovice Septembra sa mi podarilo nájsť si zamestnanie na zmluvu, kde sa za mňa budú odvody odvádzať a mal by som sa dostať k peknej materskej.
Teraz som však zistil, že mám zopár omeškaných platieb v roku 2018 čo sa týka nemocenského poistenia (sú uhradené cca mesiac po splatnosti) a to je vraj problém, pretože sociálna poisťovňa má pri SZČO a dobrovoľne poistených podmienku, aby za posledných 5 rokov nemali žiadne omeškanie v úhradách nemocenského poistenia (výnimka je tušim omeškanie s hodnotou do 5€ v rámci mesiaca).
Moja otázka znie - keďže o materskú budem žiadať ako NA ZMLUVU ZAMESTNANÁ OSOBA, bude sociálna poisťovňa prihliadať na moje platobné omeškania z roku 2018 kedy som bol ešte SZČO alebo to riešiť nebude keďže o materskú žiadám ako zamestnanec?
Ďakujem veľmi pekne za odpovede 🙂
Super odpoveď, jediné čomu nerozumiem je toto: "najviac za obdobie posledných piatich rokov, a to spravidla v lehote do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského" - to znamená, že keď by bola nejaká pozdĺžnosť staršia než 5 rokov tak to neriešia? Nechce sa mi veriť, preto sa pýtam.
Ináč fakt ďakujem pekne, cením si to moc 🙂
to je už otázka na zamestnanca SP... treba volať
www.socpoist.sk
Podmienky nároku - DNPO
Zaplatenie poistného na nemocenské poistenie v správnej sume od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, najviac za obdobie posledných piatich rokov, a to spravidla v lehote do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského (výnimkou je, ak dôvod na poskytnutie materského vznikne v kalendárnom mesiaci, v ktorom vzniklo poistenie prvýkrát alebo v ochrannej lehote)
Pri posudzovaní podmienky zaplatenia poistného na nemocenské poistenie sa toleruje suma dlžného poistného na nemocenské poistenie v úhrne nižšia ako 5 eur. Zaplatením pohľadávky sa podmienka zaplatenia poistného považuje pre nárok na dávku za splnenú.
podľa tohto stačí mať všetko uhradené do konca mesiaca, ktorý predchádza nástup na materskú