Ahojte mamicky. Mam doma 2,5 rocne dieta a cakame druhe. S prvym mam koncit rodicovsku v juli a druhe mam mat v maji takze sa to prekryva. Prosim vas viete mi povedat co mam vsetko vybavit ake tlaciva a ziadosti co sa tyka socialky,uradu prace,zamestnavatela ci dokonca zdravotky. Dakujem za pomoc nakolko na nete to je pisane rozne a bolo by mi lepsie sa to dozvediet od nejakej mamicky,ktora to vybavovala a vie co a kde. Dakujem.
@deniskaaaa kedze spominas zamestnavatela, predpokladam, ze si stale zamestnana na dobu neurcitu. V tom pripade tlacivo o MD od gyn odnesies zamestnavatelovi, on tam vypise tvoj predpokladany prijem a posle na Soc poistovnu. Od nich Ti pride rozhodnutie o materskom.
Ten papier o nastupe na MD si odfot, kopiu odnes na UPSVaR, v mesiaci, ked budes nastupovat na matersku Ti zastavia rodicak. Poziadaj o prispevok na starostlivost o dieta, vyplaca sa na starsie dieta pocas 6 tyzdnov po narodeni mladsieho (ak medzitym starsi dovrsi 3 roky, prispevok konci). Je to nieco vyse 40€ na mesiac. Ak sa mladsie dieta narodi hoci aj posledny den v mesiaci, dostanes prispevok za cely mesiac. V idealnom pripade ak sa tych 6 tyzdnov rozprestiera cez 3 mesiace, dostanes 3x40€. Ak starsie dieta chodi do skolky, ten prispevok moze byt az 230€.
Kludne sa pytaj, ja som uz takto retazovo na tretej materskej. Od roku 2009 som doma s detmi.
@liebling98 prosim ta, dobre to ratam, ked sa mi dieta narodilo 21.11.2014, tak mi 6 tyzdnov vychadza az na januar, takze by som mala dostat ten prispevok na starostlivost za 3 mesiace?
@deniskaaaa myslím na upsvar treba doručiť doklad o poberaní materského (nestačí len žiadost o materské), ale radšej aj popredu aby si nemusela vracať rodič.príspevok, ten je vyplácaný napr. za november v decembri, tj. treba aby začiatkom decembra už vedeli, že nárok na RP za november už nemáš (nemáš, ak celý! mesiac poberáš materské)
- zdravotku, zisti u mzdárky, či ti nahlasovala poberanie rodič.príspevku (už nemá tu povinnost to nahlasovať, no zväčša to robia), alebo si nejaký čas po ukončení poberania over na svojej zp, či to máš nahlásené. Ked pôjdeš na upsvar, vybav si potvrdenie o tom, odkedy dokedy si RP poberala a to potom treba na ZP (ak nie je nahlásené od zamestnávatela)
- po pôrode kopiu RL k žiadosti o materské, zamestnávatelovi
- na soc.poistovni (ale to neviem, ako je pri zamestnaných, lebo ja som nahlasovala ako nezamestnaná) je dobré si potom prehlásiť riadnu starostlivost zo staršieho dieťaťa na mladšie, By som to asi vybavovala pri nástupe na RD a minimálne by som si vypísala prehlásenie o riadnej starostlivosti o mladšie + kopiu RL a dala si potvrdiť. Odomna chceli aj odhlášku + prihlášku.
Bacha na to, ak by ste medzi RD1 a MD2 mali aj nejaké iné dni!!!!!!! napr. čerpali by ste riadnu dovolenku, či pn, očr, tam treba aj odhláška do soc.poistovne a nanovo potom prihlška dnom nástupu na RD2
- ešte tolko, že ten príspevok na starostlivost o dieťa (staršie ) sa žiada až po narodení mladšieho, lebo potrebuješ kopiu rodného listu, tj. vybavíš spolu so žiadostou o prídavok na dieťa a príspevok pri narodení dieťaťa naraz.
@liz_lemon ak sa mladšie dieťa narodilo 21.11.2014, 6 týždňov dovŕši 1.1.2015 (2.1. už začína 7 . týždeň), takže Áno, dostaneš aj za január 40€ (a nejaké drobné). Pokiaľ máš staršie dieťa, ktoré je v posudzovanom období mladšie ako 3 roky.
@gapa myslím, že ten príspevok je viazaný na narodenie mladšieho dieťaťa, nie na nástup na materskú. Viem, že keď som to rátala, vyšlo mi, že v ideálnom prípade ho matka dostane za 3 mesiace.
Dobry den..ja by som sa chcela opytat ci mam narok aj ja na tu starostlivost o dieta..prve dieta sa mi narodilo 19.9.2013... matersku som mala vyplacanu s prace a aj dnp..po skonceni materskej som sla na pnku a pnku mam vyplacanu zo zamestnania a aj z dnp...druhe dieta sa mi ma narodit vo februari mam termin 16.2. A na matersku nastupujem 1.1.2015... budem mat zasa vyplacanu matersku z dnp a z prace?? V praci mam priemerny cisty prijem 16.67€ da sa dohodnut aby mi napisali viac?a ten prispevok mam narok?dakujem za rady.
@gapa
@liebling98
dakujem baby, tak som rada 🙂
@liebling98 vidíš, tých 6týž. asi máš pravdu, to je niekedy ťažko posúdiť, máš s tým skúsenost, že si to niekde čítala v pokynoch, či tak), lebo 3roky dovrší v den narodenia dieťaťa (nie den pred) ale napr. 26týž. po prihlásení na dnp naozaj ulynie tak, že ak sa prihlásiš napr. v piatok, tak končí vo štvrtok, bude to asi ako píšeš, no ked budem mať niekedy náladu, skúsim pohladať na nete.
Čo sa týka toho druhého, čo píšeš, že je to viazané na narodenie, tak to nie. Lebo ide o príspevok na starostlivost na to staršie dieťa do 3rokov a nemožno ho poberať ak poberáš RP, tj. ak na md nastupuje 1.10.2014 alebo skôr, tak naposledy dostane RP za 9/2014, nárok na RP za 10/20014 už nemá, tj. na staršie dieťa nepoberá nič. Možno si pamätáš, že predtým sa tento príspevok dal poberať na obe deti (aj novonarodené, aj to staršie) a tam príspevok na staršie bol tak ako píšem ja a na to novonarodené to bolo ako píšeš ty až od mesiaca jeho narodenia. Ale pre istotu ešte pozriem ten zákon, no mysllím pridali tam vtedy tolko, že príspevok sa nemôže poberať na dieťa (tuším aj deti, ak by boli dvojičky...), na ktoré sa poberá mateské.
@liebling98
tak som pozerala, dá sa poberať aj pred pôrodom, nevidím prekážku.
a to počítanie týždnov, veru neviem, lebo vid nižšie, ako je to v zákone, ... odo dna narodenia dieťaťa, tak možno aj do toho 2.1.2014 (aj ked v prípade liz-lemon je to nie podstatné)
Zákon o príspevku na starostl.o dieťa
§ 4
(3) Za zárobkovú činnosť na účely tohto zákona sa povaţuje aj poberanie materského10)
alebo poberanie obdobnej dávky v cudzine najdlhšie do šiestich týţdňov odo dňa narodenia
ďalšieho dieťaťa.
napr. tu: http://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna...
@liebling98 dakujem za odpoved. A kedy by som asi malaanzacaat vybavovat tieto papierovacky?babo cakam v maji.tak marec by mal sracit,nie?🙂 dakujem
@deniskaaaa záleží od toho, kedy Ti gynekológ dá papier o nástupe na materskú. Potom môžeš vybavovať. Držím palce!
ja som mala menší rozdiel, len 18 mesiacov. Ale doniesla som papier na ˇUrad práce a rodiny - keď mi dala lekárka že už som na MD - niekoľko týždňov pred porodom, a to bolo všetko. Dostávala som nie rod. príspevok, ale materskú. Mne potom ešte vyplácali aj e, že mám 2 deti do 2 rokov.