Ahojte, vedel by mi, prosím niekto poradiť s takouto situáciou? Momentálne som na rodičovskej dovolenke, ktorá by mala trvať do 10/2021. Zároveň trvá môj pracovný pomer z predchádzajúceho zamestnania. Zistila som, že som znovu tehotná avšak termín pôrodu by mal byť až v 03/2022. Nevzťahuje sa teda na mňa tzv. reťazový pôrod. Moje tehotenstvo je rizikové a lekár teda zvažuje, že mi vypíše PN. V čase kedy by som mala znovu nastúpiť do zamestnania budem teda PN. Medzi ukončením rodičovskej dovolenky a následnej ďalšej materskej dovolenky budú cca 4 mesiace. Keďže nebudem môcť nastúpiť do práce, môže so mnou zamestnávateľ ukončiť pracovný pomer? Čo mi v tom prípade z toho vyplýva? Prídem o nárok na ďalšiu materskú dovolenku? Ďakujem veľmi pekne za vaše rady a skúsenosti 🙂
na MD budeš mať nárok určite, aj keby ti PP skončil, pretože už si tehotná a teda na MD by si prinajhoršom nastúpila v ochrannej lehote
počítať sa bude z príjmu za rok 2021, ak si žiadny nemala tak z predpokladaného
@mamickapredava mesiac pred skončením RD, oznám zamestnávateľovi písomne že dieťa dovrši 3 roky a že nastupuješ do práce ...
zároven mu písomne oznám, že si tehotná a dokladuj to
a ak nechceš mať materskú rátanú z minima, tak musíš aspon 1 den odpracovať oddovolenkovať kým pôjdeš na PN,
ak hned po skončení RD pôjdeš na PN tak síce PN budeš mať rátanú z predpokladaného príjmu,
ale MD bude rátaná z minima.
@lilinka88 hm.. hladám, vysvetlenie prečo je to tak ako som písala, že ten den dovolenky alebo práce je podstatný, ale zistila som, že dáko zrušili poradne na SP, resp. neviem nájsť. Lebo tam je hodne prípadov popísaných.
Ale v skratke, našla som toto :
Výnimka pri ohraničení pravdepodobného DVZ
Ohraničenie na minimálny vymeriavací základ neplatí, a teda pravdepodobný denný vymeriavací základ môže byť aj vyšší v prípade zamestnanca a povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorí nemali v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie z dôvodu:
- poberania materského
- prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky
Pravdepodobný DVZ však v takýchto prípadoch nemôže byť vyšší ako pravdepodobný DVZ určený z 2-násobku priemernej mzdy zistenej v kalendárnom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa začína poskytovať ošetrovné, resp. nemocenské.
https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=300
@zalka no veď toto si napísala,že výnimka je pre prípady,kedy sa rozhodujúce obdobie skladá z MD alebo RD. To som ti napísala aj ja predsa.
Pokiaľ je v rozh. období MD, RD alebo PN (stačí buď jedno z nich alebo akákoľvek ich kombinácia,ale je to spolu celé RO), tak sa vychádza z PVZ od účtovníčky. Na stránke SP je presne to napísané 🤷
@lilinka88 Ja ti hovorím, že ak nevyčerpe ani den dovolenky, tak nemajú jej z čoho vyrátať VZ, lebo má VZ =0, vylučiteľné obdobia dni na RD a dni na PN ... a tým pádom vyrátajú z minima.
ak by bola v roku na MD a potom na RD .. tiež sú to vylučiteľné obdobia ale tam sa ráta z predpokladaného.
Ja mám takú skúsenosť . Len fakt škoda, že zrušili či čo spravili s poradnou na stránke SP, kde boli rozpísané takéto prípady.
@zalka tu máš priamo zo stránky SP https://www.socpoist.sk/otec-a-materske/1293s, kde je jasné napísané, že výnimka je pokiaľ je RO tvorené z MD, RD alebo PN, čo ti od začiatku tvrdím. Však práve preto,že tam má 0 a je to z dôvodu RD a PN,tak sa môže vychádzať z toho čo dá uct, keďže tam platí výnimka,že sa nejde z minima
@zalka
@lilinka88 dievčatá veľmi tým vašim skrátkam nerozumiem ale kamoška to má tak že dieťa bude mať 11/2021 tri roky ...druhé dieťa sa narodí v 3/2022 je na rizikovom ...pred tým jej vychádzala maximálna materská tuším cca 1400€ hovorila ...keď bude celý čas na PN bude mať nárok zase na takú istú materskú ? Alebo si ma tam dať dovolenku ...ďakujem za rady
@dejna_ retazenu materskú nebude mať, čiže môže, nemusí mať opäť tak vysokú. Pokiaľ bude mať celý tento rok vyskladaný z RD s PN, pri výpočte sa bude vychádzať z pravdepodobného vymeriavacieho základu od zamestnávateľa, ak si dá v novembri/decembri dovolenku, bude sa vychádzať z týchto reálnych vymeriavacích základov
@mamickapredava dobrý deň, môžeš sa opýtať či vám nakoniec materská vyšla? Ja mám teraz podobny prípad ako ste mali vy. Ďakujem 🙂
@mamickapredava najneskôr mesiac pred skončením RD zamestnávateľa informuj, že do práce nenastúpiš z dôvodu PN a následnej ďalšej MD. Keď budeš na PN a zároveň zdokladuješ tehotenstvo, ukončiť PP s tebou nemôžu. Z čoho sa ti bude počítať MP neviem, určite vie @lucka_ke alebo @zalka