Prechod z rodičovskej na materskú

nina1990
7. mar 2016

Ahojte.Chcela by som sa opytat, ci mi vznika narok na matersku, zamestnana som, momentalne som na RD s dcerou, ktora ma 28. oktobra 3roky.. Som tehotna a termin porodu mi vychadza 4.11. Vznikne mi opat narok na matersku. Dakujem 🙂

arwen88
7. mar 2016

@nina1990 najistejsiu odpoved ti daju priamo na.socialnej poistovni...ja.som sa tak bola.pytat..ale myslim,ze.v.tvojom pripde ti asi.nevznikne,jedine ak by sa.druhe babatko.narodilo.pred.3timi.narodeninami.prveho.dietatka..to by islo o tzv retazovy porod...skus.skocit na tu socialku a mas istu odpoved

milota164
7. mar 2016

mala by si mat narok ved predsa kym bude mat tri roky tak uz budes na MD a aj kebz nie tak urcite mas nejaku nevycerpanu dovolenku v praci. Skus ale preistotu zajst na socialku

zuzanadringus
7. mar 2016

Pokial ja viem a ak sa nemylim, tak retazova MD plati jedine vtedy, ked sa druhe dieťa stihne narodiť do 3roku prveho surodenca... 6tyzdnov pred porodom v tomto pripade neplati...

gapa
7. mar 2016

@nina1990 ak ti trvá pracovný pomer a aj ti bude trvať pracovný pomer v den násutpu na md (najneskôr 6týždnov pred očakávaným termínom pôrodu, ktorý ti uvedie lekár do žiadosti o materské), tak ti nárok na matetsrké vznikne. Ak si mala v r.2015 celý rok len Rd, tj. žiadne čerpanie riadnej dovolenky ani nič podobné v tomto prac.pomere, tak ti matesrké vyrátajú z pravdepodobného vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo nem.poistenie za mesiaca nástupu na MD a ktoré uvedie mzdárka v potvrdení pre soc.poistovnu. Treba sa s nou o tom pobaviť, ked budeš odovzdávať žiadosť o materské. Podla zákona by si vlastne mala aspon mesiac popredu oznámiť nástupu na md.
Hlavne pri nástupe na druhú RD /nie md) nezabudni nanovo podať prihláškuv sociálnej poistovni najneskôr prvý den čerpania rodičovskej dovolenky (tj. prerušenia poistenia). Asi budú od teba chcieť podať aj odhlášku spätne odo dna nástupu na md (den ukončenia poistenia je den pred nástupom na md). Velmi odporúčam si urobiť s prihlášky aj odhlášky kopiu, dať opečiatkovať soc.poistovnou a založiť k zápočtovým listom do dôchodku.

nina1990
autor
7. mar 2016

@gapa dakujem krasne za vysvetlenie 🙂

katkarv
30. mar 2016

@gapa ja by som sa chcela informovať 🙂 Manžel by chcel nastúpiť na materskú k nášmu 9mesačnemu synovi,ja som s nim bola len na RD,na materskú som nemala nárok.Môže manžel nastúpiť na MD trebárs aj v polke mesiaca a ja sa k tomu dátumu musím odhlásiť z RD,alebo sa to môže len na konci mesiaca odhlásiť a na MD prihlásiť od začiatku nového mesiaca?

draik
30. mar 2016

@katkarv
Môže.

katkarv
30. mar 2016

@draik Môže?No lebo potom by som mala ešte nárok na RD v tom mesiaci a on na MD tiež tak som niekde zahliadla,že to tak nechcú odhlasovat,až na konci mesiaca,ale ak manžel požiada o MD trebárs 11.4.tak majú smolu asi k 12.4 ma musia odhlásiť z RD ak správne myslím 🙂

dzabena11
2. jan 2017

@gapa ahoj uz si mi raz dobre poradila, tak by som sa chcela aj terax spytat: 12.1. bude mat maly 3r a termin pôrodu druheho mam 17.4. Som stale zamestnana, len som na rizikovom a neviem ci je lepsie ist od 13.1. na PN ,ci radsej si zobrat dovolenku a az potom ist na PN ? Aby som koli nejakej nezrovnalosti nestratila narok na pn a md...

gapa
2. jan 2017

@dzabena11 ak by si končila prac.pomer posledným dnom RD, tak by bolo podla terajších zákonov lepšie čerpať dovolenku (aj ked vždy záleží na konkrétnych dnoch ukončenia rd a zač. md, pn..., aby nebolo viac víkendov bez pn, rd, md v tomto medziobdobí), tak kvôli možnej podpore, tá by sa rátala z vymeriavacích základov v období čerpania dovolenky medzi ukončením RD a začiatkom MD či pn. Ale vzhladom na to, že 12.1. je štvrtok, tak tá pn nie je zlý nápad od piatku, aby bola aj cez víkend. Md 6týž pred je 6.3. a 8týž. pred 20.2. v pondelok, tak aj to pn môže byť do nedele. Ak by inak končila RD, tak by som povedala, že radšej čerpať dovolenku, ale teraz váham, asi to nie je také podstatné. No potom podla terajších zákonov nekončiť prac.pomer posledným dnom Rd (aj ked zase podla konkrétnych údajov potom a aj zákonov), lebo podla terajších zákonov by to bolo najviac z minima rátané, ak by si nemala žiadny vym.základ počas Rd. Nezabudni potom odhlášku z dôch.poistenia v soc.poistovni a nástupom na druhú rd zase prihlášku najneskôr 1den rd.. Kopiu prihlásky aj odhlášky opečiatkovanej soc.poistovnou odporúčam odložiť až do dôchodku.

dzabena11
2. jan 2017

@gapa dakujem, takze je jedno ci pn , alebo dovolenka, pracovny pomer mi nekonci stale trva aj bude, takze vymeriavaci zaklad by mal byt z predpokladaného prijmu...

gapa
4. jan 2017

@dzabena11 áno, hlavne so mzdárkou sa treba porozprávať, čo ti napíše ako "pravdepodobný vym.základ, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky", lebo to sa dá vysvetliť viac spôsobmi. Aby ti dala CELOMESAčNý, lebo suma, ktorú uvedie sa vydelí číslom 30 aj keby uviedla len vym.základ za časť mesiaca. Lebo počas PN sa neplatí nem.poistenie a dá sa to vysvetliť aj tak, že by uviedla len pravdep. vym.základ za časť mesiaca, kedy si nebola pn. Aj ked som to počula len tuším v 1 prípade, treba tomu predísť a si pohovoriť so mzdárkou, čo uvedie, ak si na pn, lebo opravovať by bolo problém, ak by poslala potvrdenie s nižšou sumou, to by musela uviesť, že spravila chybu.

ogynka
1. feb 2017

Zdravim. Chcela by som sa aj ja opytat. 18.11.2017 dcerka dovrsi 3 roky. Teraz som na RD.Planujeme 2 dieta ale do jej troch rokov to nestihneme. Pracovny pomer mam na neurcito. Kolko musim odrobit po RD, aby mi vznikol narok na dalsiu matersku? Dakujem

havana_frost
1. feb 2017

@ogynka Ak ti pracovný pomer stále trvá, tak trvá aj počas MD/RD. Nie je tam potrebný žiadny špecificý počet dní. Nárok na nové materské budeš mať aj keby si nastúpila na MD počas terajšej RD, aj keď nastúpiš 1 deň po ukončení terajšej RD alebo hocikedy neskôr. Líšiť sa bude len obdbobie, z ktorého sa materské rátať bude. Ale nárok ako taký máš stále.

gapa
1. feb 2017

@ogynka súhlas s havana, ak prac.pomer trvá v den nástupu na md, nie je problém. Len si daj bacha na možný variant, že by si od 19.11.17 do 31.12.2017 bola na pn a na md išla v roku 2018, to by si mala materské z minima, Treba vhodne čerpať riadnu dovolenku.
Alebo na variant, ak by si pracovala na polovičný úväzok hned po ukončení rd.

ogynka
1. feb 2017

Dakujem vam za info..uz teda len aby som dostala rovnaky plat ako pred MD. 😎

mucuinka
3. feb 2017

Kocky, ako to je s výpočtom materského? Na prvú MD som nastúpila 6.12.2015. Aktuálne poberám rodičovský príspevok a som s malou doma. 9.7.2017 máme termín 2. Porodu. Do práce sa nastúpiť nechystám. Chcem sa len spýtať, z čoho sa mi bude vypočítavat materské? Mám ešte asi 35 dní dovolenky. Ak.by som ju chcela pred nástupom na materskú cerpat, bude to mať na jej výšku nejaký vplyv alebo sa to neoplatí? Ďakujem vám za rady a pomoc

havana_frost
3. feb 2017

@mucuinka budeš mať takú materskú ako tú prvú, vypočítajú ju z predpokladaného príjmu za rok 2016, a ten je minimálne taký, aký si mala keď si išla na prvú MD. Čerpanie dovolenky teraz ti materské nijako neovplyvní. Radšej si nechaj po RD.

mucuinka
3. feb 2017

@havana_frost
Ďakujem ti krásne. Ja som si aj myslela, že to bude takto nejako, ale stále sa to.mení a sú ľudia, čo tomu rozumejú lpešie ako ja ;) a veru, dovolenky, najmä pri 2 malých detickach, nie je nikdy dosť

ogynka
5. mar 2017

@gapa
Este k tej tvojej odpovedi by som sa chcela opytat. Ak by som sla na MD v roku 2018 bude sa MD ratat z roku 2017. Oplati sa mi do prace nastupit v tom novembri alebo radsej skor ( v septembri ked pojde dcerka do skolky) ? A dovolenku je lepsie nechat preplatit alebo vycerpat? Dakujem 😉