Prechod z rodičovskej na materskú

lullu86
17. máj 2022

Dievčatá prosím Vás, ktoré s tým máte skúsenosť, poraďte, kedy je lepšie nastúpiť, aby som sa neukrátila o rodičák navyše. Môžem od 20.6 do 4.7...Zaujíma ma ak by som nastúpila 4.7 na MD ci od 1. do 3. dostanem rodicak za celý mesiac, ci ako to je? Čo s tými tromi dňami? 🤔🙈 A este otázka co mám prvé urobiť, keď dostanem tlačivo od gynekológa o nástupe na MD. Som v pracovnom pomere, momentálne na RD do 30.7 s druhorodenym a tretie sa má narodiť 15.8. Ďakujem moc za všetky rady a postrehy ❤️

petamich
17. máj 2022

staci, aby si na MD nastupila 2.7. a uz mas narok aj na cely rodicovsky (ten sa nepoukazuje alikvotne ale za cely mesiac) a tiez dostanes tym padom matersku alikvotne za 2.7.-31.7.

tlacivo od gynekologa je potrebne odniest/poslat zamestnavatelovi, ktory ho potvrdi a posle do Socialnej poistovne

lullu86
autor
17. máj 2022

@petamich ❤️ ďakujem

smejulinko
4. jún 2022

@petamich dobrý deň
Akurát aj ja mám taký problém
Moja materská mi momentálne skončila 10.mája a nastupujem od 11.mája na rodičovský príspevok
Kamarátka mi hovorila že budem mat vyplatené obidva príspevky v plnej sume.
Moc tomu neverím…

lilinka88
4. jún 2022

@smejulinko neviem čo považuješ za plnú sumu pri MD - vypláca sa za dni, takže dostaneš za 10 dní. RP sa vypláca za mesiac,takže ten bude v plnej sume

smejulinko
4. jún 2022

@lilinka88 lebo kamarátka dostala plnú aj materskú aj rodicak tiež som tomu moc neverila že je toho moc aby nás stať tolko vyplácal

lilinka88
4. jún 2022

@smejulinko a to je koľko plná materská? Lebo materskú ma každý v inej výške. Mohla jej končiť napr 30. a dostala za 30 dní a ak mal mesiac 31 dní,tak za ten jeseň deň dostala rodičovský v plnej výške, keďže ten sa nevypláca za dni.

lullu86
autor
4. jún 2022

@smejulinko za 10 dni dostanete este materskú a za zvysok mesiaca rodičovský, vasa kamoška ma pravdu 😉

smejulinko
12. jún 2022

@lullu86 len kamarátka dostala za cely mesiac plnú materskú aj rodičovský príspevok ale mne sa to tiež nezdá že dostanem aj aj

petamich
12. jún 2022

@smejulinko nie isto nedostala plnu matersku, materska sa totiz vyplaca iba za prislusny pocet dni, kedy bol narok, ak napr. niekto ma matersku do 15.6. tak ju dostane iba za 15 dni a ano rodicovsky prispevok dostane cely - takze kamaratka nehovorila pravdu alebo len nevedela co jej prislo 🤷‍♀️