Dobrý deň,
chcela by som sa poradiť, či uvažujem správne, nakolko aktuálne poberám rodičovský príspevok a mala by som nastúpiť na materskú v marci, TP 24.4.2022.
Ak nastúpim na materskú 8 týždňov pred porodom, to vychádza na 28.2. Resp 1.3.2022, ale teda ak sa dohodnem s dr na nástup na MD 2.marca - dostanem za marec aj rodicak plus teda skoro celu materskú bez jedného dňa. Uvažujem prosím správne?
A teda pri poberaní materského 34 týždňov, to vychádza do nejakého 23.októbra teda nástup z MD na druhý rodicak tiež dobre vychádza. Už sa asi z toho viac vyťažiť nedá, alebo áno? 😁 dakujem veľmi pekne, ak bude niekto ochotný mi napísať.
Ešte teda doplním, pracovný pomer mi skončil počas prvej materskej, ale som dobrovoľne nemocensky poistená. A ďalšia vec je ta, že čo sa týka platenia poistného za mesiac marec-je potrebné ho uhradiť v plnej sume a potom mi vrátia časť - teda v mojom prípade za jeden deň pri nástupe na MD 2.marca alebo zaplatim len alikvotnu časť.
@suziie môžem sa opýtať koľko mesačne ste platili dobrovoľné poistenie? Alebo si to môžem určiť sama?
@chadkroeger dobrý deň, volíte si vymeriavací základ, na základe ktorého vyjde suma poistného. Je stanovený minimálny a maximálny vymeriavací základ. Meni sa k 1.januáru.
“Sadzba poistného na dobrovoľné nemocenské a dôchodkové poistenie je spolu 33,15 % z vami zvoleného vymeriavacieho základu. Vymeriavací základ musí byť (platí počas roka 2022) najmenej 566,50 eura. Ak chcete získať maximálne dávky (pri začatí čerpania materského/tehotenského v roku 2022), tak by mal byť vymeriavací základ zvolený tak, aby výsledný denný vymeriavací základ bol na maxime - teda 74,4987 eura. To zodpovedá mesačnému vymeriavaciemu základu 2266 eur (poistné je 751,17 eura mesačne).
@chadkroeger Aj pri dobrovoľnom nemocenskom poistení je v prvom rade dôležitá podmienka, že dobrovoľné nemocenské poistenie SZČO v Sociálnej poisťovni musí trvať najmenej 270 dní (viac v kapitole 2.2). Znova pripomeňme, že k dobe aktuálneho poistenia, z ktorého sa o dávku žiada, sa pripočíta doba iného, už ukončeného nemocenského poistenia, ktoré SZČO mala v posledných dvoch rokoch.
@chadkroeger Pozor! Treba ešte raz zdôrazniť, že na to, aby sa tehotenské/materské vypočítalo z vami zvoleného vymeriavacieho základu, musí dobrovoľné nemocenské poistenie trvať najmenej 26 týždňov
@ivanavin dobrý deň, zajtra idem k dr a chcela by som sa s ňou dohodnúť na nástupe na materskú 2.marca (TP 24.4./27.4.) teda 8 týždňov pred porodom, ak to teda bude možné, čo stále neviem či bude ochotna ma takto vypísať. Ale z finančného hľadiska je to takto najlepsie, keďže dostanete aj rodicak aj materskú bez jedného dňa 🙂
@suziie trvá mi TPP a som na rodičovskej. Ale vlastne ja som trocha v inej situácii, lebo u mňa by to bol dátum až 5t a 5dni pred pôrodom, teda neskorší než je bežný nástup na materskú (6t pred pôrodom). Viem, že o tie dva dni materskej by som prišla, ale finančne by to bolo aj tak lepšie. Len neviem či s tým nebude mať napr. SP problém...
Tak to neviem ci to môže gynos posunúť o nejaký deň keď ja som pri prvom chcela tak mi povedala sestrička ze musí dať tak ako jej to dátumov vychádza tých 6tyzdnou ze oni tam vedia predpokladaný termín pôrodu čiže gynos si nemôže dať dátumi hala bala
@suziie si zamestnaná? Pokial nie, myslím ze tam musíš ísť 6tt ak nie si PN a podobne.
Pokial ano, nemal by to byt problém, ale nie všetci lekári sú tomu naklonení.
A inak ano, dostaneš aj za 1 den plný rodicak. Ja som to tiež tak mala. 3.11.nastup na MD a rodicak som dostala.