Mamicky. Moja dcerka ma 2 roky. Chceli sme stihnut druhe dieta do jej 3 rokov ale kvoli mojim zdravotnym problemom, ktore musim najprv vyriesit musime vsetko posunut. Chceli sme stihnut retazovy porod aby sme dostavali matersku. Ako to funguje ak skoncim rodicovsky a podari sa nam druhe dieta. Ak tam vyjde rozdiel medzi skoncenim rodicovskeho a nastupu na novu matersku ako sa riesia tie dni medzi tym? Ak by tam bol napr. rozdiel mesiac musim sa vratit do prace? Nerada by som aby som ku koncu tehotenstva musela zase tolko cestovat. Okrem toho su tam papierovacky odhlasovanie, prihlasovanie. Mate skusenost? dakujem.
@mata0410 záleží na konkrétnych dátumoch, hlavne si treba dať bacha ak končí rd v jednom kalend. roku a nástup na md v druhom. Treba v tom starom roku nejaký vym.základ, ak nechceš minimálnu matetskú. Ak by si tam mala len RD+PN, tak by si mala rátanú z minima podla teraz účinných zákonov. Preto po RD je dobré čerpať riadnu dovolenku a potom PN. A kedže môže ísť o velmi krátke obdobie platenia odvodov (odo dna po ukončení rd!!! do dna pred vznikom pn!!!!), tak je dobré sa poradiť. Lebo je velký rozdiel, ak dieťa dosiahne 3roky napr. v piatok 1vého a na pn ideš napr. v pondelok 11-teho dalšieho týždna, takže odvody máš za obdobie 2hého až 10tehot, tj. za 9dní. Mzda, resp. náhrada mzdy za dovolenku, ktorä by si dosiahla za 5kalend. dní (4tého až 8meho) sa vydelí počtom kalendárnych dní teda číslom 9, tj. bude nizky vym.základ.
ak by ale dieťa dovršilo 3roky v nedelu 3tieho, resp. ukončila si RD (podla písomnej žiadosti, ktorú doručíš zamestnávatelovi aspon mesiac predtým, môžeš ukončiť RD najneskôr dosiahnutím 3rokov alebo skôr) nedelu 3tieho a na pn pôjdeš v piatok 8meho, tak mzda za 4dni : obdobie 4tého až 8meho sa vydelí počtom dní medzi rd a pn, teda číslom 4 a to je velký rozdiel.
Ale v zásade je vždy dôležitý konkr. dátum, aj ukončenia rd aj pn aj nástup na md. Niekedy 1den môže byť rozhodujúci, ak napr. je niečo v inom mesiaci ...
Ak máš ale ukončenie RD v jednom kalend.roku a nástup na md v tom istom kalend. roku a prac.pomer trvá aj v den nástupu na md, nie je problém. Materské sa vyráta z pravdepodobného vym.základu, z akého by sa platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na md a ktoré potvrdí mzdárka pre soc.poistovnu. Dobre je sa s nou o tom pobaviť, aby nedala minimum, ale najmenej mzdu podla aktuálnej prac.zmluvy. Tam býva problém ak máš pohyblivú časť mzdy. Stáva sa často, že pohyblivú časť mzdy neuvedú žiadnu a nemáš možnosť to zmeniť, je to na mzdárke. Ale ak máš mesačnú rovnakú mzdu, nie je problém.
Dobry den. Chcela by som sa opytat, co musi vybavit moj zamestnavatel ( pracovala som na pracovnu zmluvu a stale ma eviduje ako zamestnanca) a co musim vybavit ja, ked nastupujem 2.8.na MD. Momentalne som na RD, maly bude mat 9.9.2016 2 roky. Ide mi aj o toho zamestnavatela, musim na neho trosku " dohliadnut" pre istotu, aby sme dodrzali vsetky terminy. Dakujem.
Zamestnavatelovi som uz oznamila ( dufam, ze staci ustne) ziadost o materske od lekara dokedy? Staci 27.7.? ( vtedy mam poradnu) potom teda zanesiem zamestnavatelovi. A ako sa odhlasim z dochodkoveho? V socialnej poistovni?Ake na to treba papiere? Dokedy ich musim doniest?
A doklad pre zamestnavatela mi lekar mal dat kedy najneskor, to uz som presvihla?
@gapa ahoj prosím ťa vedela by si mi poradiť?
Som doma 6-ty rok, bude mi končiť druhá RD a v práci sa nie je kam vrátiť - oddelenie zrušené, moja pozícia aj všetky ostatné z pôvodného oddelenia presunuté na opačnú stranu Slovenska...
Ide mi o to, že RD mi kočí 1.7 - čo je sobota, nastúpiť do práce by som mala teda 2.7 - čo je nedeľa.... pracovný pomer bude ukončený asi dohodou (keďže sa nemám kam vrátiť výpoveď mi asi nedajú....Ako sa toto prosím rieši, ak potom budem musieť ísť na úrad práce kedže inú prácu nemám a môžem sa zamestnať najskôr od septembra ked deti nastúpia do školy a škôlky?
si mám v nedeľu čerpať jeden deň dovolenky aby mi nabehli odvody? či dovolenku si mám čerpať v pondelok 3.7.2017? vôbec sa v tom nevyznám, v práci mi v tom neporadia, tam sa snažia nepriznať nič čo si ja nespomeniem, mám nárok na 12 dní dovolenky čo mi vznikli počas materskej dovolenky, odstupné dostanem asi len 2-mesačné, kedže na to aby som dostala 3-mesačné odstupné mi chýba niečo cez mesiac (do práce som nastúpila 7.8.- a teraz končím 1.7.....čiže dákych 37dní mi chýba...? - či mám skúsiť zabojovať že ved na roky je to 10 rokov čo som u zamestanávateľa?
a hlavne, ako neprísť o podporu v nezamestnanosti?
Ďakujem krásne za pomoc ak by si vedela
@alcahelca
Ak sa presťahovali, tak záleží, čo máš v zmluve uvedené ako miesto výkonu práce. Ty sa máš vrátiť do práce tam, kde máš miesto výkonu práce. Ak je to miesto, kde si robila a už neexistuje, tak potrebujú s tebou spísať dodatok aby si súhlasila so zmenou miesta výkonu práce. Ak s tým nesuhlasíš, tak kludne môžeš napísať, že nesúhlasíš, v takom prípade ti oni môžu dať výpoved (oni nemôžu dať výpoved len tak). Ak menili štruktúru celkovú firmy a ty si z dôvodu že zmenili niečo organizačne nadbytočná, tak tiež oni musia ti ponúknut iné miesto aspon na čiastočný úväzok (pozri v § 63 celý si prečítaj) a až ked nesúhlasíš, tak ti môžu dať výpoved. Ty môžeš uviesť, že nesúhlasíš s ponuknutým miestom, lebo nezodpovedá tvojej pracovnej zmluve (preto si ju dobre naštuduj, čo tam máš uvedené, miesto a prac.nápln pozícia).
-------------------------
odstupné pri dohode máš 3mesačné (viac ako 5rokov menej ako 10)
--------------------------
asi by som čerpala 1den dovolenky a skončila dohodou z organizačných príčin, tj. napísala by som im list, že mi končí RD 1.7.2017, ako to bude s nástupom, kam sa máš vrátiť, čo navrhujú. Oni musia riešiť, ak si nepotrebná ukončenie. Treba to riešiť popredu. Ale v dohode o ukončení prac.pomeru musí byť uvedený organizačný dôvod ukončenia prac.pomeru, aby bol nárok na odstupné zo zákona. Ak nebude uvedený organizačný dôvod, tak zo zákona nevzniká nárok na odstupné. Pozor na to.
---------------------------------------------------------------------
Pozor, treba odhláška a prihláška na soc.poistovnu, ak budeš čerpať riadnu dovolenku. Najneskôr prvý den po ukončení pp treba na soc.poistovnu aj s kopiou rodného listu
(zatial tolko)
Asi by som čerpala len ten 1den (podla sumy mzdy, tak aby ti vyšlo v hrubom 60€ ba den od ukončenia RD - teda aj nedelu)
------------------
Kopírujem zo Zákonníka práce:
zdroj:
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
§ 76 Odstupné
(1)
Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume
a)
jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,
b)
dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,
c)
trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,
d)
štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov.
(2)
Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume
a)
jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky,
b)
dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,
c)
trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,
d)
štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,
e)
päťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov.
@gapa Ďakujem krásne za rozsiahlu odpoveď....
oficiálny papier som poslala ešte v marci či v apríly, riešim to už od januára, ale najskôr to bolo skoro, potom že v máji a už je polovica júna a nič.... žiaľ neponúkli mi nič, len miesta čo sú v Prešove a ja mám miesto pracovného pomeru v Bratislave ☹, čiže asi ma ukončia z organizačných dôvodov, ale stále to personalistka naťahuje a až do dnes nereagovala na nič, a hlavne od nej by som sa nedozvedela kedy čerpať ten deň dovolenky, oni čo nemusia poradiť a priznať tak sa tvária že nemám nárok na nič, akoby čakali že neponúkneme nič a ona dá výpoveď (čo taká sprostá nie som)....
OK, čiže idem jej ešte teraz volať a dohodnúť osobné stretnutie, čiže dovolenku čerpať v nedeľu a pracovný pomer ukončiť k pondelku? bude to tak OK kvôli podpore?
Ďakujem moc , posielam aspoň srdiečko... pekný deň
@alcahelca neviem, či pracujete aj v nedelu, ak áno, ok. ak nie tak môžeš v pondelok čerpať dovolenku a tým dnom aj ukončiť pp. Oni ťažko poradia, nemusia sa vyznať v zákonoch, čo sa týka podpory.
Z odhlášky a prihlášky na soc.poistovnu si najlepšie urob kopie/rovnopisy a daj potvrdiť prevzatie pečiatkou soc.poistovne.
A ak si bola na dvoch md, tak iste máš nárok len na 12dní. Asi si už čerpala dovolenku, lebo obvykle to býva o dosť viac. Ak si čerpala md v jednom kalend. roku, tak to vychádza na plný nárok za daný kalend. rok.
@gapa Ďakujem veľmi pekne, čo sa týka dovolenky tak dnes mi napísala že je to 17 dní (mne sa tuším MD zčasti prekrývala do januára, ale len do začiatku), po prvej rodičovskej dovolenke než som šla na druhú MD som si vyčerpala dovolenku na ktorú mi vtedy vznikol nárok....
Tak skúsim to s tou personalistkou dáko dohodnúť, že v pondelok chcem čerpať dovolenku a aj ukončiť PP tým istým dňom - snád mi nebude tvrdiť že sa to nedá
(akože - oficiálne "výnimočne" sa robievali aj nedele, oficiálne je pracovný týždeň len 5 dňový, tak neviem či by mi tá nedeľa prešla)
Ešte raz ďakujem moc moc moc, veľmi si to vážim
kamoska isla na pnku ma rozdiel medzi detmi 3 roky a 3 mesiace jedno je februarove a druhe je majove . Dohodla sa z dr. ze pojde na pnku kym jej zacne materska. 😉