Prechod z pracovného pomeru na rodičovský

lulufa
2. jan 2017

ahojte, chcem sa opýtať, od 1.1.2017 som musela prejsť na rodičovskú dovolenku. od pol ročného dieťaťa som išla pracovať na pracovnú zmluvu (mala som ju na dobu neurčitú). Mamina išla na výmenu kĺbu, tak musím ísť naspäť na rodičovskú. Poraďte, ak viete, kde sa mám ísť prihlásiť na zdravotnú a sociálnu, alebo dôchodkové? Ďakujem za info.

majusqa77
2. jan 2017

socialna - dochodkove

lulufa
autor
2. jan 2017

a na zdravotnú?

gapa
2. jan 2017

@lulufa nie celkom rozumiem (predpokladám nevyznáš sa velmi v pojmoch, hlavne rodičovská dovolenka a rodičovský príspevok). Takže si nastúpila pred pôrodom na md a ešte skôr, ako si stihla vyčerpať celú dobu čerpania materského (príspevku, podla veku dieťaťa) alebo možno riadne po jeho vyčerpaní (obvykle teraz 34týždnov, ak si dobre pamätám) a ideš naspäť pracovať do práce-pracovného pomeru, z ktorej si čerpala MD. Tak??? nejde o iný prac.pomer ani nebudeš pracovať napr. na dohodu, ani si medzitým už RD nečerpala.
Ak je to takto, tak ty si doteraz čerpala v tvojom prac.pomere materskú dovolenku s poberaním materského a teraz nejdeš čerpať rodičovskú dovolenku ale ideš do práce (nedá sa súbežne čerpať RD v zamestnaní a pracovať na ten istý prac.pomer, lebo RD je neplatené ospravedlnené volno v práci!!!). Popri práci však môžeš poberať rodičovský príspevok (RP, to predpokladám myslíš tou rodičovskou dovolenkou).
Treba potvrdenie zo soc.poistovne dokedy si poberala materské a požiadať o rodičovský príspevok. Prihlášku na soc.poistovnu na dôch.poistenie nedávaš, lebo bude dôch.poistená ako zamestnanec (súbeh oboch Zákon o sociálnom poistení nepripúšťa). A s dokladom o poberaní rodič.príspevku na zdr.poistovnu treba nahlásiť- podať prihlášku, že si poberatelom RP (Zákon o zdravotnom poistení zase pripúšťa súbeh zdr.poistenia štátom + ako zamestnanec, ak to zase nezmenili)- potom nezabudni na odhlášku v zdr.poistovni po ukončení poberania RP. Ak by sa kolegyna vrátila a išla pracovať a ty by si išla čerpať rodičovskú dovolenku=volno v práci, tak nezabudni najskôr prvý den čerpania rodič.dovolenky (alebo skôr) podať prihlášku na soc.poistovnu ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, nedá sa vybaviť spätne!!! ak teda chceš byť dôch.poistená štátom. Odporúčam si urobiť kopiu prihlášky, dať potvrdiť prevzatie pečiatkou a založiť do dôchodku. Tiež myslieť na odhlášku.
Ak je to inak, ako som písala, samozrejme neplatí všetko čo píšem.