Prechod z PN na materskú

veronika2194
26. máj 2022

Ahojte , môžte mi niekto napísať postup prechodu z rizikovej PN na materskú ? Aby som vedela načo nezabudnúť a načo si dať pozor .
Som zamestnaná u 1 zamestnávateľa skoro 5 rokov .

Ďakujem

alenah31
26. máj 2022

@veronika2194 rovnako ako pri prechode priamo z práce na MD - deň pred nástupom na MD ukončuješ PN a posielaš ukončenie zamestnávateľovi nech to odovzdá na SP. Odhlášky-prihlášky v SP a ZP rieši zamestnávateľ. Žiadosť o materské predpokladám už vypísanú, potvrdenú lekárom aj zamestnávateľom máš - odovzdáš na SP - a čakáš na rozhodnutie o priznaní materskej dávky🙂

veronika2194
autor
26. máj 2022

@alenah31 práveže ma to všetko ešte len čaká aj čo žiadosti o materské týka a vypísania / potvrdenia atd ,tak preto sa pýtam aký je postup aby som vedela 😊 ešte mám jednu otázku na ukončení o PN je kolonka prace schopný od : ale ja nebudem PS ale prechádzam na MD čo v takom prípade? Treba dať poznámku ?

alenah31
26. máj 2022

@veronika2194 ty budeš práceschopná - ale ideš na MD - to nerieš - to vypisuje lekár a nie ty, on vie čo tam dať.

veronika2194
autor
26. máj 2022

@alenah31 vďaka 😊

vierkainka
26. máj 2022

@alenah31 prosím tá,môžeš aj mne poradiť?To tlačivo žiadosť o materskú nájdem kde?Píšeš v príspevku,že to potvrdzuje aj zamestnávateľ.Takze treba ísť aj tam kde pracujem a potom to odniesť na SP?Možno hlúpa otázka,ale skutočne mám v tom chaos.Dakujem.

alenah31
26. máj 2022

@vierkainka žiadosť o materské nájdeš na nete, ale mal by ti ho dať lekár - gynekológ. Časť D vypisuje a potvrdzuje zamestnávateľ. časť B ty, časť A tvoj gynekológ, časť C ty nerieš vôbec a z druhej strany vypĺňaš a podpisuješ ty. Tu ti posielam link aj s info ako a čo treba urobiť🙂:
https://www.materska-dovolenka.sk/ziadost.php

vierkainka
26. máj 2022

@alenah31 ďakujem veľmi pekne 🌼🌻🌼

lilinka88
26. máj 2022

@alenah31 žiadosti majú dr, nedá sa stiahnuť z netu

alenah31
26. máj 2022

@lilinka88 žiadosť o materské nájde aj na nete, ja nepíšem, že si ho má z netu stiahnuť - ona nevie ako sa vypisuje - preto tá info, vie si to tam pozrieť, ten link som tu nepridala pre nič za nič. Ak si to prečítaš ešte raz tak som uviedla, že by jej ho má dať lekár.

lilinka88
26. máj 2022

@alenah31 pre neznalých to vyznieva síce mylne,že ju tam nájde a môže použiť,ale ok

alenah31
26. máj 2022

@lilinka88 Nemám ten pocit, ale fajn. A zasa žiadosti nedáva len lekár, vie mi ho vydať aj pobočka SP a pokiaľ mám zaručený el. podpis a e-schranku tak si ho už konečne viem vybaviť už aj elektronicky ak oslovím pobočku SP kam spadám (ktorá vykonáva moje NP), aby mi tlačivo zaslali na mail. Ak aj nájde tlačivo na nete ťažko ho použije - nie je možné ho stiahnuť, vytlačiť a nemá jedinečné číslo SP - všetko sú len vzory. Na to predsa nemusím byť znalá týchto vecí, ale ok.

lilinka88
26. máj 2022

@alenah31 ja tomu všetkému rozumiem, rovnako ako človek, ktorý sa v tomto orientuje, ale pre bežného človeka, ktorý prvýkrát vidí to tlačivo sú to info, ktoré nemusí ovládať. Častokrát si myslím,že veľa vecí musí bežný človek ovládať a patrí to do bežného všeobecného rozhladu,ale bohužiaľ v dnešnej dobe je veľa ľudí, ktorí nedokážu ani vypísať tlačivo alebo ho nájsť priamo na stránke SP