Prechod z materskej na rodičovskú dovolenku omeškaním

zu81
3. mar 2016

Kočky vedeli ste, že o ukončení materskej neposiela soc. poisťovňa rozhodnutie? čakám na ten papier a nechodí. volám dnes do soc. poistovne a tam mi oznámili, že ukončenie neposielajú, že to je na žiadosť a mám príst osobne vystavia mi potvrdenie pre zamestnávateľa aj na úrad práce ked sa chcem prihlásiť. môžem ja doma čakať a nedočkám sa toho papiera. pani mi vraví, že už skoro mesiac mám ukončenú materskú dovolenku. tak teraz kedˇsa prihlásim na úrade po mesiaci na rodičovské tak ten mesiac si musím zdravotnú zaplatiť sama? máte skúsenosti?

edn
3. mar 2016

nie, mali by ti to oni doplatit potom.. ale pre istotu sa opytaj na urade a u zamestnavatela.. Ale treba sa prihlasit aj do dochodkovej poistovne a tam ti to uz nedoplati nikto.. Takze to pories co najskor

edn
3. mar 2016

musis si ist vypytat ten papier o ukonceni na socialku a potom musis ist s nim na urad prace a vypisat ziadost na rodicovsky prispevok.. Neviem, ci sa to ma nahlasovat aj v zdravotke, ale ja som to nehlasila ani v zdravotke ani u zamestnavatela.. Len hlavne si musis podat ziadost na rodicovsky prispevok a aby za teba stat platil dochodkove..

dena1973
3. mar 2016

@zu81 Teraz čím skôr choď na SP - odd. nemocenského poistenia. Tam ti dajú potvrdenie o ukončení poberania materského. Keď už budeš na SP, tak sa rovno prihlás ako osoba starajúca sa o dieťa, aby za teba počas poberania rod. príspevku platil dôchodkové poistenie štát. Prihlásiť sa dá iba odo dňa kedy si vypíšeš prihlášku (spätne sa nedá). Po ukončení poberania RP resp. ak nastúpiš skôr do PP, tak sa z poistenia treba odhlásiť.
S potvrdením o poberaní materského pôjdeš na ÚP a tam si požiadaš o rodičovský príspevok. Doplatia ti ten jeden mesiac spätne.
@edn

zu81
autor
3. mar 2016

Dakujem za info

dena1973
3. mar 2016

@zu81 Nie je začo... 🙂

gapa
3. mar 2016

@zu81 nie je problém s rodič.príspevokom, môžu doplatiť 6mesiacov spätne, no nie viac. A na soc.poistovnu si zober kopiu rodného listu dieťaťa. A prihlášku si daj skopírovať a daj potvrdiť prevzatie, nech máš o tom doklad a ten založ k zápočtovým listom do dôchodku. To isté radšej aj odhlášku, ked ti vznikne dôch.poistenie zamestnaca (pravdepodobne ak sa vrátiš do práce, či čerpať riadnu dovolenku po RD)...
Zamestnávatela si mala mesiac popredu požiadať o čerpanie rodičovskej dovolenky od xx.xx. a dokedy, skús zavolať mzdárke, či to nahlásila, či nie. Tiež jej môžeš dať kopiu potvrdenia zo soc.poistovne, dokedy si poberala materské (napr. sumy môžeš zakryť).
Zdravotnú sa dohodni s mzdárkou, či nahlásiš ty poberanie rodič.príspevku (ona o tom nemá doklad a nemá už povinnosť to robiť,, je to už povinnosť mamičky aj ked môžu a zväčsa to ešte zo zotrvačnosti mzdárky robia- obvykle bez dokladovania). Ak by si si vybavovala sama, tak predpokladám bude dobré mať kopiu dokladu dokedy si poberala materské + z upsvar odkedy poberáš RP (ked teraz požiadaš spätne, tak sa hned opýtaj, kedy ti môžu dať potvrdenie o tom), to nie je problém v ZP vybaviť aj neskôr, aj ked sa má do 8dní (čo nie je reálne kvôli zdokl). Horšie je tá sociálka, to ozaj spätne sa nedá, tj. to vybav ako prvé s dokladom od nich, kedy ti končí poberanie mateského (mzdárka možno z dôvodu tvojho nepožiadania o RD v zamestnaní ti ešte nemusela nahlásiť RD a prerušiť poistenie z dôvodu čerpania RD, tj. môžu krútiť nosami v soc.poistovni, no možno nie, len ak by, aby si vedela prečo.

gabikab
13. mar 2016

@gapa Rada by som sa spytala: ... ked sa mi narodil syn, manzel bol pre tlaciva na SP a pani pri okienku mu pobedala, ze skor ako mi skonci MD mam znova prist ale ako chlap nezapamatal si preco 🙂 Ked som bola odovzdat vyplnene tlaciva po narodeni syna na SP, tak som sa pytala, ze kvoli comu mam prist predtym ako mi skonci MD, ze ci sa to tyka dochodkoveho posietenia alebo niecoho ineho, tak baba pri okienku mi povadala, ze NAČO, ze netreba....tak som z toho uz debil....jedna povie pridite, druha, ze naco.... Dakujem za rady.

evittam
13. mar 2016

@gabikab Musíš sa prihlásiť na dôchodkové poistenie ako osoba starajúca sa o dieťa - na RD keď ti skončí materská.

gabikab
13. mar 2016

@evittam da sa to vybavit aj pred skoncenim alebo az den po skonceni MD....nechapem naco pani manzelovi napisala na listok, ze mam prist v marci a MD mi konci 22.4. Dakujem

huahua
13. mar 2016

@gabikab mne končí materská niekedy začiatkom apríla a tetuška zo sociálnej poisťovne mi kázala to priniesť do konca marca. Ako evittam písala, musíš sa prihlásiť na dôchodkové poistenie a ten doklad sa volá Registračný list FO. Zároveň si musíš zbehnúť na úrad práce atď. pre Žiadosť o rodičovský príspevok. a Žiadosť o prídavok na dieťa. Potom keď koncom marca pôjdem zaniesť ten registračný list na sociálnu poisťovňu, tak mi vystavia nejaký papier o dĺžke trvania materskej (nechcela mi to dať už teraz) a to spolu s tými dvoma žiadosťami a kópiou rodného listu treba zaniesť zas na úrad práce. Aspoň ja som ju tak pochopila.

evittam
13. mar 2016

@gabikab Presne ako píše
@huahua Akurát, že nemusíš pre tlačivá nikde behať-stačí si ich stiahnuť z netu a vypísať, zabehnúť pre potvrdenie do kedy trvala MD na SP-zároveň tam vypísať registračný list a hotovo - a kľudne to stačí aj týždeň po skončení MD-nič sa nestane. "Tetušky" na SP za okienkom väčšinou ani nevedia o čom hovoria - bohužiaľ. Tlačivá nájdete kočky tu:
http://www.upsvar.sk/vzory-ziadosti/vzory-ziado...

evittam
13. mar 2016

@huahua Ty nepoberáš rodinné prídavky od narodenia dieťaťa keď ideš až po MD žiadať aj o rodinné prídavky? 😕

gabikab
13. mar 2016

@huahua Aha, takze toto vsetko mozem uz na konci marca vybavit...? Na urade praca som si uz pre tlacivo na rodicovsky bola a tam mi zase tetusa povedala, ze na SP mi to skor nepotvrdia, ze az ked mi skonci MD....no zacarovany kruh...

evittam
13. mar 2016

@gabikab A ani ja netuším na čo by si tam chodila v marci - po prvé ti určite nedá potvrdenie tak skoro do kedy ti trvala MD a po druhé by si sa vlastne len zbytočne prehnala - keď už tak nech vybavíš všetko naraz a nechodíš tam ako "na klavír" - len oni tiež radi preháňajú... 😉 Choď až keď ti skončí MD a hotovo, sprav si kópiu z potvrdenia o trvaní MD, zo 2 kópie RL dieťaťa a so žiadosťou o RP to daj na UPSVaR.

huahua
13. mar 2016

@evittam ahaaaa, tak to asi o tom splietala tá tetuška na úrade práce. Ja mám už staršieho syna (4 roky) a ona mi vkuse čosi omieľala, že to musím vypísať a prehlásiť na malú... tak to bude asi toto. Synátorovi tam bolo dlho a horúco, malá mrnčala v kočíku, nejako sme sa nepochopili. V každom prípade mám doma tieto tri žiadosti čo som spomínala 😝

evittam
13. mar 2016

@huahua 😀 😀 😀 Tak na UPSVaR splietajú ešte väčšie blbosti - česť výnimkám. 😝

huahua
13. mar 2016

@gabikab mne to tiež kázala priniesť skôr... už sa s nimi nehádam... viem, že aspoň tu tety na sociál. poisťovni majú riadny guľáš, pri prvom synovi som kvôli ich neinformovanosti takmer prišla o materskú - bola som dobrovoľne poistená a potom sa menil ten zákon a oni nevedeli čo ďalej so mnou a... no škoda reči... odvtedy radšej pri nich "držím hubu a krok".

gapa
13. mar 2016

@gabikab len tolko, že na sociálnu poistovnu treba najneskôr v prvý den čerpania rodičovskej dovolenky (prvý den prerušenia dôch. poistenia zamestnaca). Ak prídeš neskôr, tak ta prihlásia na dôchodkové poistenie až dnom, kedy tam prídeš. Podla toho, čo som teraz počula by to mali robiť takto (cca pred rokom, či dvomi to bolo inak, ak si mala tzv. reťazové materské), dajú ti spätne vypísať odhlášku z dôchodkového poistenia s uvedením ukončenia poistenia den pred nástupom na MD (ak trvá prac.pomer), lebo počas MD trvá dôch.poistenie zamestnaca, tj. nemôže trvať dôch.poistenie štátom z titulu riadnej starostlivosti o dieťa do 6rokov (aj ked štát odvádza aj za obdobie poberania materského a trvania povinného poistenia zamestnanca alebo szčo, ale to je už automaticky, nie na základe prihlásenia mamičky). Tj. odhlásia dnom pred md a prihlásia odo dna čerpania rodičovskej dovolenky, kedy zamestnávatel preruší dôchodkové poistenie zamestnanca (pozor, ak by ste nar. čerpala riadnu dovolenku po md, tak to nie je dnom po MD, ale až dnom po ukončení čerpania riadnej dovolenky). Ak prídeš neskôr, tak ti síce dajú vypísať odhlášku spätne, ale prihláška sa vypísať spätne nedá!!!!! tj. nejaké dni bez dôchodkového poistenia by si mala.
Nuž, asi ak chceš na úrady zájsť len raz, tak snád?? presne prvý den RD (no nemám overené, či dajú potvrdenia takto aj na upsvar aj na soc.poistovni, to by bolo zaujímavé zistiť). Ak ale je prvý den RD v sobotu alebo nedelu a nechceš ani 1den bez dôch.poistenia, tak jednoznačne v piatok treba vybaviť. A asi potvrdenie, dokedy si poberala materské ti ešte nedajú-neviem, možno aj na osobe záleží, kto tam bude.

edn
13. mar 2016

@gapa ale ak sa chces prihlasit na dochodkove, tak ten papier o ukonceni MD nepotrebujes.. Ja som sa prihlasovala asi 3 tyzdne vopred a iba sa tam pise datum odkedy to chces..

gapa
13. mar 2016

@edn áno, ak vieš, kedy končí md a začína RD tak je to rozumné, vybaviť skôr. Ale ak by prišla mamina napr. týžden po ukončení MD, tak sa môže prihlásiť až odo dna, kedy tam príde, nie spätne od nástupu na RD.

huahua
13. mar 2016

@edn ten papier o ukončení MD nepotrebuješ kvôli dôchodkovému poisteniu, ale na úrad práce.

edn
13. mar 2016

@gapa ano, to mas pravdu.. len som chcela upozornit, ze sa to da aj skor a bez papiera.. lebo pri prvej som cakala na papier a potom uz bolo neskoro 🙂 lebo ukoncenie MD ti v ziadnom pripade nedaju skor.. ja som sa pytala..

edn
13. mar 2016

@huahua ano, ja viem.. ved preto som to napisala..ze na dochodkove ho nepotrebujes, tak sa da prihlasit aj skor, netreba na neho cakat

huahua
13. mar 2016

@edn tak ale načo tam chodiť 2x 😀 V mojom prípade, čím menej, tým lepšie 😀

gapa
13. mar 2016

@huahua priznám sa, že nerozumiem 🙂 takže si to vybavila presne prvý den RD
- dala si prihlášku na dôchodkové
- dali ti potvrdenie o poberaní materského
a vybavila si aj upsvar =- požiadala si o RP
tak? (predpokladám TRVá ti prac.pomer, lebo aj to je podstatné pre dôchodkové)
alebo len plánuješ vybaviť presne den po RD?? či inak?

huahua
13. mar 2016

Pri prvom som nebola zamestnaná a ten papier o trvaní materskej mi, tuším, ak si dobre pamätám, prišiel poštou.
Teraz mi trvá pracovný pomer, materská mi končí začiatkom apríla a keď som si bola teraz po ten papier na dôchodkové, tak mi tá pani povedala, že to mám priniesť do konca marca a že mi dajú aj ten papier o MD (tiež mi to prišlo čudné, že koľká ochota, že mi to vystavia aj skôr). Ale tu tie tetušky dosť fungujú tak, že jedna povie tak a druhá urobí inak, tak to beriem s rezervou. Tak len píšem, ako mi to bolo povedané.

gapa
13. mar 2016

@huahua aha, tak, no dajú ti papier dokedy budeš poberať materské, ale ten, čo viem, nemôže byť pre požiadanie o RP (niečo je tam inak napísané), ten vydávajú až po ukončení poberania, lebo ešte môže mamička požiadať o predlženie poberania mateského z dôvodu, že je osamelá.
áno, tiež poznám tie info na úradoch, bohužial 🙂 :(

edn
13. mar 2016

@huahua tak ja to mam tak, ze papier o ukonceni MD som dostala na socialke u nas v meste, rodicovsku som si musela vybavit o dve poschodia nizsie, dochodkove som musela riesit v okresnom meste a rodny list som posielala do mesta mojho zamestnavatela.. takze aj tak sa mi to neda vybavit naraz 🙂

gabikab
14. mar 2016

@gapa
@huahua
@evittam dakujem dievcata za ozrejmenie situacie....som zvedava, na aku tetusu natrafim a co zase "kompetentne" povie 🙂

huahua
30. mar 2016

Takže papier na dôchodkové zanesený, potvrdenie o dĺžke poberania materskej nevybavený 😀 Teta povedala, že mi ho nedá skôr a mám prísť v piatok.