Prechod na rodičovskej na maródku

jamika27
5. júl 2016

Dobrý deň,

chcem sa opýtať kto má skúsenosti. Počula som, že sa dá ísť pri prechode na RD z MD na PN. Kto tak bol? Dostávali ste súbežne PN aj RD? Dokedy tak treba ísť? Či sa to môže ísť v priebehu celej RD? Keď som na RD tak komu posielam PN? Môjmu zamestnávateľovi, alebo idem na sociálku?

A ešte otázka, keď prechádzam na RD, vraj sa treba prihlásiť na dôchodkové - to na sociálke? nerobia to automaticky?

PS: som zamestnaná na neurčito a momentálne na MD.

Prosím len reálne skúsenosti.

Ďakujem všetkým za odpovede.

evittam
5. júl 2016

@jamika27 Ahoj, do 7.dní po skončení MD musíš ísť na PN - vypláca SP. Budeš dostávať aj PN aj RP. Čo sa týka dôchodkového - nie nerobí sa to "automaticky", a áno na SP.

jamika27
autor
5. júl 2016

@evittam takže PN zanesiem do SP nie zamestnávateľovi keďže vypláca SP? Tu neplatí to, že prvých 10 dní zamestnávateľ a od 11teho dňa SP? Správne rozumiem, že od prvého dňa vypláca SP?

ďakujem krásne za radu

evittam
5. júl 2016

@jamika27 Presne tak.

jamika27
autor
11. júl 2016

@evittam zo SP ma poslali zaniesť to zamestnávateľovi, vraj oni mi budú prvých 10 dni platiť PN. A vraj s tymmusi zamestnávatel súhlasiť, je to tak?

jamika27
autor
11. júl 2016

Ma s tým niekto osobnú skúsenosť?

evittam
11. júl 2016

@jamika27 Nie, nie je. Už sa to tu raz niekde riešilo ale nechce sa mi to hľadať. Napíš na poradňu SP a tam ti pekne odpovedia, že s tým zamestnávateľ nemá nič spoločné. Ja som tak kvôli tomu prišla o tých 10 dní-lebo som sa dohodla so zamestnávateľom-tiež mi povedali, že tých prvých 10 dní platí on a nie je to pravda. Aspoň tak tu raz jednej kočke z SP odpovedali - aj to tu bolo "zavesené"....

jamika27
autor
11. júl 2016

@evittam Oki dakujem krasne, budem urgovať

jamika27
autor
12. júl 2016

@evittam ďakujem krásne, tak dnes mi to už konečene SP zobrala. Trochu mali šoky z toho, ale vzali mi to 🙂 tak ešte raz ďakujem krásne za radu

evittam
12. júl 2016

@jamika27 Nemáš vôbec za čo - rada som pomohla. 😉

loginexistuje
12. júl 2016

@jamika27 len teda ak ti mozem poradit striktne dodrziavaj liecebny rezim lebo po tomto idu ...

jamika27
autor
12. júl 2016

@loginexistuje ďakujem, budem, aj tak som s malým celé dni doma ...

evittam
12. júl 2016

@loginexistuje Tak, tak...Ja som ale mala našťastie po prvých dvoch týždňoch vychádzky bez obmedzenia... 😉

jamika27
autor
12. júl 2016

@evittam môžem sa ešte opýtať akú si mala diagnózu? 🙂

evittam
12. júl 2016

@jamika27 Krcna chrbtica.

sponkaa
12. júl 2016

ja som takto bola, ak dieťatko nebude mať 3 roky, dostávaš rodičovská príspevok aj PN, PN sa však vyrátava zo základnej mzdy, ak bola tvoja mzda tvorená viacerými zložkami - napr. mesačné odmeny, ročný bonus - toto sa neráta, len čisto základ, ktorý máš v zmluve, PN musíš nahlásiť svojmu zamestnávateľovi a on posiela do soc. poisťovne, každý mesiac treba chodiť po lístok na peniaze - ten odovzdať zamestnávateľovi alebo soc. poisťovni (ja som odovzdávala vždy zamestnávateľovi). Ešte je tu možnosť, pokiaľ dieťatko nemá 3 roky, ty môžeš ísť na PN a manžel môže dostávať MATERSKÚ - preberie dieťatko do starostlivosti, pokiaľ si ty na PN a nedokážeš sa starať (to jest 75% tuším zo svojho hrubého platu, môže poberať 6 mesiacov... možnosť o ktorej sa veľmi málo vie, platí, aj keď si ty už materskú na toto dieťatko vybrala)

evittam
12. júl 2016

@sponkaa Materská je 70% z VZ - či už u ženy alebo u muža. Ten by však nesmel pracovať ďalej na tú istú zmluvu, z ktorej by žiadal o MD - ak by mal na ňu samozrejme nárok - nárok má na 28 týždňov. Potom by však nemohli poberať RP - nedá sa poberať aj RP aj MD. Čo s týka výšky PN tak tá sa počíta z VZ za posledné obdobie pred nástupom na MD - nie z platu na zmluve. Ja som tak bola na PN a tak som to mala. Lístok na peniaze - čiže prechodku som vždy odovzdávala do Sociálnej poisťovne, zamestnávateľovi som posielala len skenovanú - pre info, že som stále PN.

sponkaa
13. júl 2016

@evittam ja som to všetko absolvovala 🙂 písala som svoju skúsenosť so svojim zamestnávateľom ako to prebiehalo u nás...

evittam
13. júl 2016

@sponkaa No veď v poriadku, ja som si ťa dovolila len opraviť....to je všetko. 😉