Ahojte, prišla som si pre radu. Chceli by sme aby aj manžel využil matersku a popri nej pracoval. Ako ste to spravili vy a prešlo Vám to (myslím či boli oteckovia zamestnaneci - SZČO - dohodary)? Ďakujem za každý tip - radu - skúsenosť
Môj je na materskej a zároveň má živnosť
Žiadnu kontrolu nemal, materské schválené do 2 týždňov. Budúci týždeň mu materská končí a živnosť pozastavuje, využije pri druhom a vracia sa do práce. Žiadne komplikácie sme nemali. Komplikácie robia mužom ktorý majú skrátený, plný úväzok popri materskej.
@bosorkabb a bol predtym zamestnancom ci aj narok na matersku mu vznikol zo zivnosti? lebo my by sme to chceli tak vymysliet ze narok si bude manzel uplatnovat zo zamestnania a popri tom bude mat zivnost len nevieme ci u toho isteho zamestnavatela moze byt na materskej aj mu fakturovat zo zivnosti, resp. ci mozu mat uzavretu enjaku zmluvu napr o dielo
@mirikal bol zamestnanec a ako zamestnanec išiel na materskú, potom tomu istému zamestnávateľovi fakturoval. SP nezaujíma komu živnostník fakturuje.
Len upozorňujem že je dobré si platiť preddavky na daň každý mesiac a to isté zdravotná poisťovňa lebo inak vznikne nedoplatok budúci rok. Jasne že môžte potom zaplatiť naraz tieto platby budúci rok ale je to dosť vysoká čiastka naraz.
super, dakujeme za vasu skusenost, takeho niekoho sme haldali co by to spravil tak a preslo to 🙂
prepačte, že som založila novu tému, no v starých sa už toho popísalo velmi vela a nie vsetko je už aktualne, a preto by nas zaujímalo ako to riešia oteckovia teraz.
Napr.
1.prípad: otec zamestnanec popri materskej pracuje na dohodu
2.prípad: otec zamestnanec popri materskej si založí živnosť
aké komlikácie su s týmto v súvislosti so socialnou poistounou a podobne