Prosím Vás súrne o radu, tie čo máte s tým skúsenosť. Manžel si podal žiadosť o materské dávky, ale ked si prišiel k účtovníčke o potvrdenie žiadosti, že je zamestnaný, tak mu účtovníčka povedala, že predsa nemôže byť zamestnaný a poberať materskú. Volala aj do soc.poistovne a vraj jej to aj potvrdila dáka pracovníčka. Máte prosím niektorá reálnu skúsenosť??? Ja som si už odňala rodič.príspevok, manžel má nárok na materskú, je 270dní nemoc.poistení, má aj iné zamestnanie, čiže by čerpal materskú zo starej prac. zmluvy. Len teraz sme mimo, ked tá účtovníčka hento povedala. Ďakujem za odpovede 🙏
- ak je otec SZČO, môže požiadať o materské, za toto obdobie nemusí platiť odvody do Sociálnej poisťovne a môže ďalej podnikať
- ak je otec zamestnanec, môže si z existujúceho pracovného pomeru požiadať o materské a so zamestnávateľom uzatvoriť ďalší (na dobu určitú, alebo dohodu) a naďalej pracovať. Zamestnávateľ z nového pracovného pomeru alebo dohody odvádza iba poistné na úrazové poistenie.
@zulazu
@zulazu ale kedy si podal žiadosť o materské, k akému dátumu? Odniesol ju už na sociálnu poisťovňu? Mal si podať počas trvania pracovného pomeru, alebo v ochrannej lehote, tá je 7 dní. Teraz nárok nemá, lebo nemá aktívne nemocenské poistenie. Keď nastúpi 11.10. do novej práce, môže nastúpiť na materskú, ale nemôže pracovať u toho zamestnávateľa na tej istej pozícii.
@lavender21 môže pracovať i toho istého
@lubik87 môže pracovať u toho istého, ale nemôže na tej istej pozícii. To som napísala
@lavender21 áno prepáč pridalo.sa mi tam "a" na rovnakej pozícii..
Ked nastupi do novej prace tak by mal mat znova narok, nech ide na socialnu postivnu to vysvetlit a spytat sa este raz
no my sme dnes boli na soc.poistovni si vypýtať len žiadosť o materské. Zamestnaný je od 10.10.2018 a my dávame do žiadosti, že chce poberať materskú od 11.10.2018, vieme, že musí byť v čase prihlásenia nemocensky poistení alebo v ochrannej lehote...ale ked priniesol do novej práce žiadosť o materské, tak je tú žiadosť potrebné potvrdiť aktuálnym zamestnávatelom a manželovi účtovníčka začala tvrdiť, že ked ide na materskú nemôže PRACOVAT, že musí zostať doma s dieťaťom...začala si to overovať v soc.poistovni po telefone a vraj naozaj nesmie pracovať, ak je na materskej...tak sme teraz zostali zaskočení, pretože kdekolvek v článkoch na nete čítam, že otec na materskej môže pracovať ak má splnené určité náležitosti,..len tá odpoved účtovníčky nás velmi prekvapila, preto som si to tu chcela overit akú majú ludia reálnu skúsenosť
a teraz ked bude znovu nemocensky poistený, nebude si môcť uplatniť materskú? Zase až po 270 dňoch?
ak by mu zamestnávateľ dal novú zmluvu na inú pozíciu, tak by mohol poberať matersku a aj pracovať?
Ďakujem vám žienky za objasnenie....
Prosim vas, ta nova zmluva u toho isteho zamestnavatela musi mat iba zmenenu poziciu a dobu urcitu? , odpracovane hodiny nemusia byt nejako znizene alebo co?
@vilma20 rieši sa to v diskusii otec na materskej-zamietnuté prípady. Od minulého mesiaca pristupuje sociálna poisťovňa k žiadosťam individuálne a niektoré zamieta ak otec ostáva pracovať na plný úväzok a teda prevzal dieťa do starostlivosti len fiktívne. Baby podávajú odvolania, ale tuším ešte nie je jasné ako pochodia...
Ja mam otazku, ci si moze otec na materskej zalozit živnosť? Alebo zamietaju aj toto?
@zulazu musia mu v praci zmenit pracovnu zmluvu,alebo nech hodaju na dohodu a tak bude moct aj pracovat aj poberat matersku. lebo materska bude platena z terajsieho soc poistenia a on bude mat novu zmluvu tak moze pracovat dalej.