Ahojte som uz 6 mesiac tehotna.Mam trvaly pracovny pomer na dobu neurcitu ale len na 1/2 uvazok.Zamestnavatel za mna plati minimum odvodov a teda sa pytam ze aka bude asi moja materska.Viem ze musim mat 270 dni odrobenych co aj mam kedze som tam uz 2 roky.Platila som si aj dobrovolne pripoistenie o ktore som dosla.Nemam na ne narok. Preto chcem vediet ze aku asi matersku budem mat kedze pracujem len na polovicny uvazok.Dakujem
@liz_lemon takze vlastne ja budem dostavat tych 199,60? Dobre ratam? Lebo ja mam v hrubom asi 200eur plus minus .
@veselavrba ano
Ahojte mozem sa spytat 270dni sa pocita ako? Zapocitavaju sa tam aj dni kes nerobim sviatky vikendy atd.?
A este ako je to ked som zamestnana na stvrtinovy uväzek aka bude moja materska? Musim tiez odpracovat270 sni?
@miriamarsalkova1994 kazdy musi mat odpracovanych 270 dni
materske sa pocita, ako 65% z peiemernej hrubej mzdy
Dakujem ale stale som nedostala odpoväd ci sa pocitaju iba dni ked som v praci alebo aj dni ked mam volno ale stale som zamestnana
A este ci sa mojej sestre rataju dni ked je zamestnana len na stvrtinovy uväzok. Velmi mi aj jej pomozete
@miriamarsalkova1994 Rátajú sa všetky dni zamestnania - t.j. poistenia. Sociálna poisťovňa sa nepýta, na aký úväzok človek pracuje. Ide len o to, aby odviedol odvody v určitom percente zo mzdy. Čím menej odvedie - tým menšie sú aj dávky. Ale dni sa rátajú plnohodnotne. Rátajú sa všetky kalendárne dni. Čiže 270 dní je 9 kalendárnych mesiacov.
Dakujem velmi pekne uz tomu rozumiem
Tych 9 mesiacov sa rata od nastupu na matersku dovolenku ze?..takze ked som bola zamestnana na minimalnej mzde od novembra 2013 do konca maja 2015 sa ratat nebude ze..dakujem za odpoved
@evittam ..ospravedlnujem sa za zle polozenu otazku.ja som na tej istej pracovnej zmluve uz od 2013..len v juny tohto roku ma dali len na polovicny uvazok...a bolo mi povedane ze materska sa mi bude ratat poslednych 9 mesiacov od nastupu na matersku dovolenku...a to mi vychadza z toho polovicneho uvazku..a co ten rok a pol na minimalnej mzde?..dufam ze uz je to lepsie polozena otazka
@ewca06 Potrebujes mat odpracovanych 270 v tusim poslednych 2 rokoch pred nastupom na matersku. Je jedno, ci to bolo tesne pred nastupom alebo pol roka pred tym. A zaroven musis byt socialne poistena alebo v ochrannej lehote.
Vymeriavaci zaklad sa rata ako priemer u z rozhodujuceho obdobia.
A ako to uz bolo pisane, socialnej poistovni je lautr fuk, ci je to polovicny, stvrtinovy alebo aky uvazok. Ak si bola pred junom 2015 zamestnana na plny uvazok, tak ta zamestnavatel vobec nemusel zo socialky odhlasit. Jednoducho mas nizsi plat a odvadzas nizsie odvody.
Ak ta zamestnavatel pri zmene "podmienok" v zmastnani v socialke neprehlasil, tak si ako vymeriavaci zaklad bude ratat priemer z roku 2015.
Ak ta v juni 2015 prihlasovali nanovo, tak potom je pre vysku davky rozhodujuce obdobie od juna 2015 az do konca kalendarneho mesiaca, po ktorom nastupis na matersku.
@ewca06 Takže tak ako ti napísala maslenka - predpokladám, že ťa zamestnávateľ určite neodhlasoval, čiže tvoj VZ sa bude počítať r.2015, jedine že by si si dohodla novú prac.zmluvu u nového zamestnávateľa a odpracovala 90 dní bez PN a OČR s lepšou mzdou vtedy by sa ti ako VZ rátalo toto obdobie-ako som ti už napísala.
Aha uz tomu chapem prepacte..dakujem
Dobrý deň, chcela by som vedieť, či je aj nejaký nárok na materskú, ak dievča dlhodobo brigádovalo a zamestnanec za nu odvádzal odvody. Dakujem
chcem sa spytat, je to stale len tich 270dni ? Lebo kolegyne mi cez vikend vraveli ze sa to zmenilo a ze treba byt zamestnana minimalne dva roky, aby som mala narok na matersku. Vraj sa to zmenilo
@ekyna
http://www.socpoist.sk/materske/1293s
2sekundy na Googli.
Ahojte, neviem, či je táto skupina ešte aktuálna. Chcem sa spýtať. Pracovala som na čiastočný úväzok, ten sa mi už skončil, ak by som si našla prácu na plný úväzok počítala by sa mi materská z nového úväzku, nie je to problém, že predtým som pracovala na čiastočný úväzok a potom na plný?
@veselavrba 65% z hrubej mzdy, ktoru mas teraz, a ak by to bolo menej ako je vyska rodicovskeho prispevku (199,60 od 01/2013), tak ti doplatia, aby si mala materske aspon v tej vyske