Pracujem na polovičný úväzok. Akú budem mať materskú?

veselavrba
3. sep 2012

Ahojte som uz 6 mesiac tehotna.Mam trvaly pracovny pomer na dobu neurcitu ale len na 1/2 uvazok.Zamestnavatel za mna plati minimum odvodov a teda sa pytam ze aka bude asi moja materska.Viem ze musim mat 270 dni odrobenych co aj mam kedze som tam uz 2 roky.Platila som si aj dobrovolne pripoistenie o ktore som dosla.Nemam na ne narok. Preto chcem vediet ze aku asi matersku budem mat kedze pracujem len na polovicny uvazok.Dakujem

liz_lemon
3. sep 2012

@veselavrba 65% z hrubej mzdy, ktoru mas teraz, a ak by to bolo menej ako je vyska rodicovskeho prispevku (199,60 od 01/2013), tak ti doplatia, aby si mala materske aspon v tej vyske

veselavrba
autor
3. sep 2012

@liz_lemon takze vlastne ja budem dostavat tych 199,60? Dobre ratam? Lebo ja mam v hrubom asi 200eur plus minus .

liz_lemon
3. sep 2012
miriamarsalkova1994
3. sep 2014

Ahojte mozem sa spytat 270dni sa pocita ako? Zapocitavaju sa tam aj dni kes nerobim sviatky vikendy atd.?

miriamarsalkova1994
3. sep 2014

A este ako je to ked som zamestnana na stvrtinovy uväzek aka bude moja materska? Musim tiez odpracovat270 sni?

liz_lemon
3. sep 2014

@miriamarsalkova1994 kazdy musi mat odpracovanych 270 dni
materske sa pocita, ako 65% z peiemernej hrubej mzdy

miriamarsalkova1994
4. sep 2014

Dakujem ale stale som nedostala odpoväd ci sa pocitaju iba dni ked som v praci alebo aj dni ked mam volno ale stale som zamestnana

miriamarsalkova1994
4. sep 2014

A este ci sa mojej sestre rataju dni ked je zamestnana len na stvrtinovy uväzok. Velmi mi aj jej pomozete

havana_frost
4. sep 2014

@miriamarsalkova1994 Rátajú sa všetky dni zamestnania - t.j. poistenia. Sociálna poisťovňa sa nepýta, na aký úväzok človek pracuje. Ide len o to, aby odviedol odvody v určitom percente zo mzdy. Čím menej odvedie - tým menšie sú aj dávky. Ale dni sa rátajú plnohodnotne. Rátajú sa všetky kalendárne dni. Čiže 270 dní je 9 kalendárnych mesiacov.

miriamarsalkova1994
4. sep 2014

Dakujem velmi pekne uz tomu rozumiem

ewca06
30. dec 2015

Tych 9 mesiacov sa rata od nastupu na matersku dovolenku ze?..takze ked som bola zamestnana na minimalnej mzde od novembra 2013 do konca maja 2015 sa ratat nebude ze..dakujem za odpoved

evittam
30. dec 2015

@ewca06 Lepšie polož otázku - akože čo sa nebude rátať? Ak nastúpiš na MD v r.2016 tak tvoj VZ pre MD bude celý rok 2015. Jedine, že zmeníš zamestnávateľa a budeš mať novú pracovnú zmluvu a odpracuješ minimálne 90 dní bez PN a OČR - vtedy sa bude brať toto ako VZ pre MD.

ewca06
31. dec 2015

@evittam ..ospravedlnujem sa za zle polozenu otazku.ja som na tej istej pracovnej zmluve uz od 2013..len v juny tohto roku ma dali len na polovicny uvazok...a bolo mi povedane ze materska sa mi bude ratat poslednych 9 mesiacov od nastupu na matersku dovolenku...a to mi vychadza z toho polovicneho uvazku..a co ten rok a pol na minimalnej mzde?..dufam ze uz je to lepsie polozena otazka

maslenka47
31. dec 2015

@ewca06 Potrebujes mat odpracovanych 270 v tusim poslednych 2 rokoch pred nastupom na matersku. Je jedno, ci to bolo tesne pred nastupom alebo pol roka pred tym. A zaroven musis byt socialne poistena alebo v ochrannej lehote.

Vymeriavaci zaklad sa rata ako priemer u z rozhodujuceho obdobia.

A ako to uz bolo pisane, socialnej poistovni je lautr fuk, ci je to polovicny, stvrtinovy alebo aky uvazok. Ak si bola pred junom 2015 zamestnana na plny uvazok, tak ta zamestnavatel vobec nemusel zo socialky odhlasit. Jednoducho mas nizsi plat a odvadzas nizsie odvody.

Ak ta zamestnavatel pri zmene "podmienok" v zmastnani v socialke neprehlasil, tak si ako vymeriavaci zaklad bude ratat priemer z roku 2015.

Ak ta v juni 2015 prihlasovali nanovo, tak potom je pre vysku davky rozhodujuce obdobie od juna 2015 az do konca kalendarneho mesiaca, po ktorom nastupis na matersku.

evittam
2. jan 2016

@ewca06 Takže tak ako ti napísala maslenka - predpokladám, že ťa zamestnávateľ určite neodhlasoval, čiže tvoj VZ sa bude počítať r.2015, jedine že by si si dohodla novú prac.zmluvu u nového zamestnávateľa a odpracovala 90 dní bez PN a OČR s lepšou mzdou vtedy by sa ti ako VZ rátalo toto obdobie-ako som ti už napísala.

ewca06
2. jan 2016

Aha uz tomu chapem prepacte..dakujem

skateka
8. mar 2017

Dobrý deň, chcela by som vedieť, či je aj nejaký nárok na materskú, ak dievča dlhodobo brigádovalo a zamestnanec za nu odvádzal odvody. Dakujem

evittam
9. mar 2017

@skateka Ak boli z dohody platene odvody na NP a dohoda trvala minimalne tych 270dni tak ano. Zalezi od typu dohody.

verca898
24. apr 2017

@liz_lemon ahoj môžem sa spýtať že tých 270dni musí byť odpracovaných vkuse v jedej práci ci sa mi rata ze som v jednej robila 8 mesiacov potom som bola 3mesiace doma a potom som zas robila 1rok aj 8 mesiacov ?!?

liz_lemon
24. apr 2017

@verca898 zrataju sa vsetky dni za posledne 2 roky

ekyna
24. apr 2017

chcem sa spytat, je to stale len tich 270dni ? Lebo kolegyne mi cez vikend vraveli ze sa to zmenilo a ze treba byt zamestnana minimalne dva roky, aby som mala narok na matersku. Vraj sa to zmenilo

evittam
24. apr 2017

@ekyna Nie, nic sa nezmenilo. Stale plati,ze hlavnou podmienkou naroku na MD je mat NP 270dni za posledne dva roky pred porodom.

ekyna
24. apr 2017

@evittam aha. A mas to z presvedciveho zdroja ?

evittam
24. apr 2017

@ekyna Keby som nemala tak to nenapisem. Tvoje kolegyne su aky "presvedcivy zdroj"? JPP?

evittam
24. apr 2017
ekyna
24. apr 2017

@evittam nie nie, nehnevaj sa. Nemyslela som to ako urazku, ani utok. Len som to myslela tak, ci nahodou nepracujes v socialnej poistovni alebo nemas tam niekoho blizkeho

evittam
24. apr 2017

@ekyna Ved ja to ani tak neberiem. Nie nepracujem v SP.

majusqa77
24. apr 2017

@ekyna na taketo udaje netreba pracovat na socialke 🙂 su to info bezne dostupne na nete

dasenka22
12. júl 2020

Ahojte, neviem, či je táto skupina ešte aktuálna. Chcem sa spýtať. Pracovala som na čiastočný úväzok, ten sa mi už skončil, ak by som si našla prácu na plný úväzok počítala by sa mi materská z nového úväzku, nie je to problém, že predtým som pracovala na čiastočný úväzok a potom na plný?