ahojte zenusky... ake mate skusenosti - chcelo sa vam vratit do povodneho zamestnania po ukonceni RD, alebo vas lakala zmena? ako uspiet na pohovore?
hmmm, mam pocit, ze je to tak. Darmo zakonnik prace popiera diskriminaciu, a "vymedzuje ochranu biologickeho stavu zeny a osobitny vzath medzi nou a dietatom".
Skratka, ak uz mas jedno male dieta - tak smola... a ked nebodaj dve, tak dvojnasobna :(((((
ja mám rovnakú skúsenosť ako adulik... a tiež dve deti 🙄 najsmutnejšie na tom je, že veľa z ,,kompetentných", ktorí do zamestnania prijímajú sú tiež matky 😢 😠
Boze baby, ani nevravte. My mame jedneho krpca (1.5 r.) a akurat zaciname pracovat na dalsom. Velmi by sme ho chceli, no mam v podvedomi strach, ako to bude ked sa po cca. 4 rokoch budem chciet zapojit znovu do pracovneho procesu - jednak ta dlhsia pauza a potom dve deticky...Nech si hovoria ti hore co chcu, podla mna diskriminacia v tomto smere existuje. Len pre zaujimavost, maleho som rodila v Irsku lebo sme tam vtedy zili a ked som bola asi v 5tom mesiaci tehotenstva, prisla som o robotu a musela si rychlo hladat dalsiu aby som mala matersku - no a bez problemov, hned na prvy sup som si nasla, aj ked brusko uz bolo vidiet, tak toto by sa u nas na Slovensku asi nemohlo stat, ze?
A este sa chcem opytat, baby, to sa vas na pohovore normalne pytali kolko mate deti? Napr. v Irsku sa na taketo veci nesmu zamestnavatelia pytat, je to kazdeho osobna vec. Ja len tak, ze skade vedeli ze mate dve deticky.
@gabika_83 ahoj, aj ja som absolvovala pohovory na slovensku a aj v norsku. Ozaj je to ako vraviš, ja do životopisu nepisem, či som vydata, kolko mam deti, aké mám vierovyznanie a podobne veci, lebo to s výkonom práce vobec nesuvisí ale na slovensku sa ma hned pýtali, či mám muža, dieťa, ake stare je to dieťa a bla a bla. Dokonca ked som bola na jednom pohovore ešte hned po skončení školy, sa ma pýtali, či mám aj frajera, lebo že takým mladým sa nechce robiť, ked maju frajera...som kukala jak puk 🙄 🙄 🙄
No a tu v norsku ked som bola na pohovore, mali v rukach moj životopis a celý čas sme sa bavili len o praci, ani raz sa ma neopýtali, či mam dieťa, kto je ten muž, čo so mnou prišiel...vtedy sme nemali ešte miesto v školke pre Jurka, tak som im sama hovorila, že mám dieťa, že hned v tom momente nemožem koli tomu nastupiť. Ale nikto sa ma nepýtal...
a ešte som chcela, že podla mna je to diskriminácia a štát sa sám hádže polená pod nohy, ked s tým nič nerobi, lebo ked sa sťažuju na nizku porodnosť na slovensku, tak nech rozmýšlaju aj nad tým, že ked aj žena porodí dve deti, či ich bude mať aj za čo uživiť, či ju niekto zoberie pracovať....
ja som nastupila do povodnej firmy a hladala som si pracu. v zivotopise to lepsie vyzeralo, ze si hladam pracu ako zamestnana, nie hned po skonceni RD. nikde som neuvadzala, ci som vydata, ci mam deti. ked si ma vsak pozvali na pohovor, jasne som definovala svoje poziadavky a priority - jasne som deklarovala, ze mam deti a nemam zaujem pracovat nadcasy.
na pohovore sa nesmu pytat ci mate deti, ani ci ste vydata. Ak takuto otazku polozia, s kludnym svedomim sa mozete spytat ci to suvisi s pracovnym zadelenim. Mozno ich to zaskoci a uvedomia si,ze sa na to pytat nemozu. A ani nemusite odpovedat. Ina vec je, ze si tam znizujete sance, lebo zamestnavatel bude mat pocit, ze nieco tajite. ja osobne to v CV neuvadzam a ked sa spytaju, tak ich upozornim, ze sa na to pytat nemozu, ale ze ked ich to zaujima tak im odpoviem. A zaroven dodam, ze povedzme pripadne OCR mam vyriesene - pomoze babka, dedko, suseda...a pod. fantazii sa medze nekladu. A ak vas prijmu a pocas skusobnej doby sa vam podari nevypadnut z prac. pomeru, tak mate vyhrane... Ani zamestnavatelia nehraju fer.., nemusite ani vy.. Ide o to, ze mozno velmi kvalitnu prac.silu, ktora je matkou odmietnu, ale ak sa tam udrzite a ukazete co je vo vas, tak vam uz mozno tu vypoved z dovodu castejsej absencie nedaju...
ani ja to nikde neuvadzam, ale pravda je, že sa pýtajú alebo rozhovorom priamo smerujú k tomu, aby si to o sebe povedala... neviem ani ako to napísať, jednoducho na to prídu... a tiež sa mi to nepáči, nemali by...
sisaha, to ,,ci to suvisi s pracovnym zadelenim" je dobrý typ, dík 😉 🙂
júúúj, práca! Náš drobec bude mať 2 roky, riešime dilemu, či druhé alebo najskôr trocha zase do roboty? A aby sme to mali "ľahšie", tak som dostala celkom zaujímajú pracovnú ponuku a hneď jej tých otázok a problémov viac. Nemám chuť sa vrátiť do pôvodného zamestnania a neviem sa ani rozhodnúť, lebo mi srdce puká, keby som malého mala dať napr. svokre 😢 😠
@sisaha pekne si napísala, že zamestnávatelia nehrajú fér....a štát ich v tom len podporuje. Mihál sa bije do hrude ako systém nastolil, ako vychádza v ústrety mamičkám, že môžu ísť pracovať a potom štatistiky len nízku pôrodnosť riešia. Veď akoby aj nie! Začarovaný kruh vytvorili a nevedia ani oni ako z toho vymotať. Aj chcú, aby bolo dosť detí, aj aby sa robilo a odvádzali dane a ...nebudem sa jedovať 😉
ahojte...tak pridám aj ja moju skúsenosť...tiež sa mi po materskej nepodarilo nastúpiť do práce..takže som išla na úrad práce..do toho sa zhoršil zdravotný stav dcérky,takžedlho som na úrade nebola,ani mesiac... som opäť na RD do 6 rokov,je tomu už polrok,čo som doma..a tiež by som už najradšej išla do práce..no podľa slov dcérinej doktorky budem iba rok RD,čo je super,lebo jej stav sa zlepšuje..takže si už píšem životopisy do rôznych ponúk,ale nikto sa neozýva a to asi len preto že mám tam uvedené že som na materskej..takže baby úplne s vami súhlasím,že sme diskriminované 😠 tiež máme právo sa zamestnať..poviem vám pravdu,že už mi doma šibká a človek má chuť ísť robiť a nikto ho nechce ☹ no neviem či ja sa do tej doby stihnem zamestnať...či zase budem na úrade a kdovie či mi aj priznajú príspevok po RD..neviete ako to tam chodí,mám nárok vôbec na príspevok..či to len naši romsky spoluobčania majú nárok?
To je dnešný svet.Mladé mamičky nechcú, lebo majú ešte doma detičky,ktoré môžu ochorieť.Staršie mamičky nie sú vhodné,lebo nemaju už do 35 povedzme, ale viac ako 45Čerství maturanti sa nevedia zamestnať,nemajú x rokov odpracované,nemaju skúsenosti v istom odbore.Vysokoškoláci,povedzme učitelia nenájdu robotu,niet kam ísť učiť detičky.Za to aj u nás na škole učia učitelia ktorí majú aj dôchodok slušný,aj ešte nejakú tú výplatu k tomu.Kde je potom spravodlivosť?Mladé rodiny nepotrebujú peniaze na deti na nič? ☹
ahojte, mna uz tiez cochvila caka kolotoc pohovorov, tak som zvedava kde zakotvim. ani by som neuvadzala do zivotopisu MD ak by som bola stale zamestnana v byvalej firme aj pocas trvania RD. ale kedze tam uz nerobim bude to problem a vznika mi casova medzera 2 roky minimalne, cize musim uviest za to obdobie RD. takze uz to vidim ako sa firmy napriek mojmu vzdelaniu a schopnostiam trhaju o mamicku po materskej 😝 a je problem aj casovy, ja by som brala radsej skrateny prac.pomer (co tu v SR skoro neexistuje) lebo je kvoli skolke a starostlivosti o dieta pre mna nerealne pracovat v nejakej workoholickej firme do vecera 😒
bohuzial je taka situacia na trhu prace ze si mozu vyberat a ak maju moznost zobrat za par susnov napr. slobodnu VS tak ju isto uprednostnia pred mamickou po RD aj ked je neviem ako dobra. platy su dalsia vec, ale pokial si nechame so sebou takto kyvat tak sa to nezlepsi. za ten plat co tu dostane VS na odbornej pozicii upratovacka na "zapade" ani nevstane z postele a to vas este uzemnia ze na vase miesto caka x dalsich zaujemcov 🙄 a na to ci ste vydate atd. sa vas nesmu pytat na pohovore.
a este som nasla celkom dobry manual na super otazky personalistov, stoji za to precitat, mozno to niekomu pomoze 😀
http://www.pracovnypohovor.sk/
ja som bez prace 18 mesiacov a ked sa na to pytaju, ze preco, tak radsej priznam, ze som stay-at-home mum. Mala som dve miesta, kde som na pohovore zavahala a preto to nevyslo...prve, ked mala dcerka 7 mesiacov, pracovna doba bola 60+ hodin tyzdenne a na zacvik by som musela dochadzat 3 mesiace cca 80 km. Dalsia bola ked mala 19 mesiacov a tam zase chceli ist na sluzobky na Slovensko na cca 4 tyzdne, na zaciatok a to som tiez nebola nadsena...skratka je to tazsie s dietatom
@cobhan to by si mala aj tak tazke pri malom dietati tak dlho pracovat a este aj dochadzat 😒 mne pocas RD zrusili miesto, ponukli mi sice este lepsie ale to som nemohla prijat kvol casovej narocnosti a sluzobkach aj do zahranicia. akurat mi je luto ze clovek si cely zivot buduje karieru, niekde sa vypracuje a jednou materskou je to vsetko fuc a zaciname na 90% vsade od zaciatku (cest vynimkam ktore sa po RD vratili spät na svoje miesto, ja taku uz ani nepoznam).....
@rainee ja som o miesto prisla, kym som bola na materskej, za 6 mesiacov firma padla a nemala som sa kam vratit a kedze v Irsku je materska len pol roka musela som zacat hladat. Ale teraz je dost problem nieco najst, takze som este stale doma a to uz mam CV rozhadzane vsade, od upratovacky po managerku.
Ja keď som bola na pohovore tiež sa ma pýtali či mám deti ani som nestihla odpovedať a zaznelo že pokiaľ áno tak to je dalej bez predmetné 😀 takže asi tak ....vykašlali sme sa na tom pracujeme na dalšom dietati muz zarobí dobre mna netreba nikde 😀
Pod čo z tohto spadajú deti?
(1) Dodržiavanie zásady rovnakého zaobchádzania spočíva v zákaze diskriminácie z dôvodu pohlavia, náboženského vyznania alebo viery, rasy, príslušnosti k národnosti alebo etnickej skupine, zdravotného postihnutia, veku, sexuálnej orientácie, manželského stavu a rodinného stavu, farby pleti, jazyka, politického alebo iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, majetku, rodu alebo iného postavenia.
@rainee
@sisaha
Na toto sa nesmie zamestnávateľ pýtať:
(6) Zamestnávateľ nesmie vyžadovať od fyzickej osoby informácie
a) o tehotenstve,
b) o rodinných pomeroch,
c) o bezúhonnosti s výnimkou, ak ide o prácu, pri ktorej sa podľa osobitného predpisu vyžaduje bezúhonnosť, alebo ak požiadavku bezúhonnosti vyžaduje povaha práce, ktorú má fyzická osoba vykonávať,
d) o politickej príslušnosti, odborovej príslušnosti a náboženskej príslušnosti.
Rodinný stav (slobodný, vydatá, rozvedený...) pod to nespadá. Koniec koncov potrebuje túto informáciu do prihlášky pre Sociálnu poisťovňu. Nespadajú pod to ani deti.
otvaram temu - je tu mamicka, ktora isla na matersku doslova “po statniciach” na vs? ze po 3 r pohovor, robota, bez predosleho zamestnania?
@zuzuliennka1 mňa to bude čakať a to som po dvoch deťoch 🤣 ale prvý sa narodil počas štúdia vyslovene po mám teraz dcérku takE to bude zaujimavve
Ja mám zatial len zlé skusenosti. Ked počuju, že má 2 malé deti, hned ma daju mimo zoznam. Jedna z mojich skusenosti bola, že ked som sa bola pýtať v obchode, kde hladali predavačku, tak v momente mi povedala, že nemám šancu. Môžem si dať žiadosť, ale nezoberu ma. Ked som sa jej opýtala, či vie čo je diskriminácia,tak len pohradvo povedala, že ani ona nemohla zohnať robotu, kym jej dieťa nemalo 10rokov. Už 4 roky som doma a mám toho dosť. Tak som si povedala, že už zoberiem akukolvek robotu, čo sa naskytne a to som 10rokov robila samostatnu účtovníčku.
Môžem ti len popriať, aby sa sti darilo lepšie ako mne. 😉