Ahojte, prosim vas, chcem sa spytat ci mam narok na matersku ak som pracovala 4 roky nepretrzite, posledny pracovny pomer mi skoncil 31.03.2020 a som tehotna 7 t + 1 d ? Dakujem za kazdu odpoved.
@alzbet178 Ak si v case ukoncenia pracovneho pomeru uz bola tehotna, tak si v ochrannej lehote a mas narok na matersku.
@s_a Nie, netreba mat odpracovane. Podmienkou je mat aspon 270 dni nemocenskeho poistenia a zaroven ma NP trvat, alebo treba byt v ochrannej lehote.
Mat nazbierane dni nemocenskeho poistenia a odpracovane dni nie su to iste. Nezalezi na tom, ci boli dni odpracovae, zalezi na tom ci trvalo poistenie.
@alzbet178 ja som takto 2.12.2018 dala výpoveď a na druhý deň som zistila že som tehu...tak ma dal rovno doktor na PN...aby som aspoň nejaký prijem mala...a to som v30.9.2018 končila rodicak...nasledne som sa hneď k 1.10 zamestnala...v novembri s dcérkou staršou na ocr...takze som skoro nič nemala odrobene...ale.matersku som dostala....
@alzbet178 prepošlem ti odpoved čo mi raz napísali zo socialky v maile, keďže som sa ako szčo na to pýtala, aby som vedela, či si mám začať platiť skôr odvody 🙂
"Základnou podmienkou nároku na materské je existencia nemocenského poistenia v čase vzniku dôvodu na poskytovanie materského alebo trvanie ochrannej lehoty k tomuto dňu. Ochranná lehota osem mesiacov plynie od zániku nemocenského poistenia, ak poistenkyňa otehotnie pred zánikom nemocenského poistenia. Nárok na materské je podmienený aj trvaním nemocenského poistenia aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Do obdobia 270 dní nemocenského poistenia sa dá pripočítať akékoľvek ukončené nemocenské poistenie v priebehu dvoch rokov pred pôrodom. Ak splníte uvedené podmienky, nárok na materské Vám vznikne"
@katkatonkova ano,ja som sla hned na urad prace a podala som si ziadost o davku v nezamestnanosti a teraz som zistila ze som tehu
no ak správne chápem tie naše zákony, pred nástupom na materskú musíš mať odpracovaných aspoň 9 mesiacov v priebehu 2 rokov, tak by ti to malo vychádzať, ale nechcem ťa zavádzať, možno ma niekto opraví 🙂