Práceneschopnosť v tehotenstve a následná materská

smejulka323
20. jún 2016

Dievčence, ktoré sa vyznate...som zamestnaná na dobu neurčitú od januára tohto roka, predtym som zamestnaná nebola, iba na DPČ od septembra minulého roka u toho istého zamestnávateľa. Teraz som tehotná, 14 tt. Môj dr mi navrhol PN, a ja rozmýšľam ze ho posluchnem, lebo minulý rok som o babo prišla na konci tehu.
Ja mám na vás praktickú otázku, v akej výške bude moja PN keďže zarábam o niečo málo viac ako min. mzdu? A následne ak budem pn uz celé tehu, nárok na materskú asi mať nebudem, vzhladom na to ze som zamestnaná tak krátko....chcela som ešte v práci nejaké tri mesiace vydržať, no asi to možné nebude

limetka69
20. jún 2016

V prvom rade by som nepozerala na peniaze, v tvojom pripade uz vobec. Nezalezi na rom ako dlho si zamestnana. Pn je o nieco nizssia, ale nie je to nic hrozne. A matersku budes mat 65% z platu, ci uz 70%, neviem presne. Ale s partnerom to urcite date. 🙂

janickacrazy
20. jún 2016

@smejulka323 Prosím ťa, vykašli sa na peniaze a mysli na dieťatko. Moja sestra takto chcela vydržať, lebo ved peniaze potrebujú, nie? No narodilo sa jej dieťatko predčasne v 24tt a s tým mala potom toľko starostí a toľko penazí ju to stálo až hroza. Dieťatko má niekoľko diagnoz a stále musia chodiť po doktoroch. Naozaj ti to za to nestojí, zvlášť, ak si už o jedno dieťatko prišla.

smejulka323
autor
20. jún 2016

@limetka69
@janickacrazy máte pravdu ženy... radšej túto otázku už riešiť nebudem 😉 uskromnime sa a vydržíme aj z PN

gapa
20. jún 2016

@smejulka323 ak si pracovala na dohodu od začitku septembra 2015 (pravidelný príjem tj. s nem.poistením) a trvá pp ešte v júni, tak je to iste 9mesiacov. A ak si robila od januára doteraz na prac.pomer, tak pn aj materské sa bude rátať z tohoto vym.základu u nového zamestnávatela. A nech je všetko v poriadku 🙂

aya152
21. jún 2016

@gapa ahoj..idem k Tebe po radu...v pondelok nastupujem do novej práce...kolko musím odrobiť,aby som dostala plnú PN ak má lekárka vypíše na rizikové tehu?

gapa
21. jún 2016

@aya152 čo znamená plnú pn? záleží od údajov v minulom roku. Ak tam máš platené u iného zamestnávatela aspon 90kalend. dní, tak sa bude rátať z toho, ak vznikne pn do 90dní platenia poistenia u nového zamestnávatela. Z nového vym.základu u nového zamestnávatela by sa rátala v prípade, ak vznikne pn až po 90dnoch platenia poistenia u nového zamestnávatela. Neráta sa do toho narp. pn, očr.

petrolejka82
19. júl 2016

@gapa mozes mi prosim ta poradit? Ukoncila som matersku (mala som maximalnu), nastupila som od 4.6. na rodicovsku dovolenku. Mozem sa vratit do prace (k sebe do firmy). Ak by som ochorela, vznikne mi narok na PN? Napriklad by som sa vratila od 20.7.2016 a PN od 1.8.2016. Slo by to? Dakujem velmi pekne.

majusqa77
19. júl 2016

@petrolejka82 slo 🙂 tym, ze sa vratis do prace sa ti obnovi poistenie a mas narok na pn, ocr, §. a samozrejme popri tom mozes poberat rodicovsky prispevok

petrolejka82
19. júl 2016

@majusqa77 skvele, dakujem velmi pekne a teda PN by v tomto mojom pripade bola z takeho isteho VZ ako materska? Teda max? Ci je tam nejaka podmienka, ze obnoveny PP musi trvat nejaky cas.

gapa
19. júl 2016

@petrolejka82 ak máš od vzniku pp platené nem.poistenia aspon 90dní a vzniklo 1.1.2015 alebo skôr, tak sa ráta z vym.základu roku 2015, ak vzniklo po 1.1.2015, tak z obdobia od vzniku do konca mesiaca pred vznikom pn. Ak nemáš 90dní, tak inak.
Nezabudni na odhlášku na soc.poistovnu z dôch.poistenia ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, do 8dní od ukončenia Rd a potom príp. nanovo prihlášku, ak by si obnovila RD, no najneskôr v prvý den čerpania Rd.

petrolejka82
20. júl 2016

@gapa dakujem velmi pekne a krasny den zelam 🙂

petrolejka82
20. júl 2016

@gapa este ma napadla jedna otazka. Viem, ze niektore mamicky este cerpaju aj prispevok v nezamestnanosti a kedze mali max matersku, aj ten prispevok je zaujimavy. Nevies prosim, za akych podmienok sa da cerpat a kedy je to najlepsie?

majusqa77
20. júl 2016

@petrolejka82 to, ze mal niekto max. matersku neznamena, ze bude mat aj max.podporu v nezamestnanosti. tam su uplne ine kriteria pre vypocet, ako pre nemocenske davky

majusqa77
20. júl 2016

@petrolejka82 a na podporu je narok, ak mas za posledne 3 roky 730 dni poistenia

gapa
20. júl 2016

@petrolejka82 ak máš v posledných 3rokoch aspon 730dní poistenia v nezam (aj dni Rd počas trvania pp sa do toho ráta) a podpora sa ráta z vym.základov v obd. 2roky pred zaevidovaním, tj. ak by si mala RD + čerpanie riadnej dovolenky, tak z obdobia čerpania riadnej dovolenky. Ak by si mala RD+ odpracované dni + PN, tak z obdobia medzi RD a PN, teda z dní odpracovaných (pozor na víkendy, ak tam nie je pn, ani rd, tak sa vymeriavací základ rozráta aj na dni víkendové, teda delí sa počtom kalendárnych dní bez dní RD a PN.