Ahojte.
chcela by som sa opýtat na možnost subehu RP a PN.
Ak sa po škončení MD šupnem na PN počas ochrannej lehoty 7 dní možem poberat RP a PN sučastne?
dakujem za odpovede
Musis poziadat o navrat do prace zamestnavatela cim prestavas byt chranena pred rozviazanym pracovaneho pomeru, odpracujes jeden den /alebo cerpas dovolenku na ten den so suhlasom zamestnavatela/ a potom pojdes na PN.
Co samozrejme zamestnavatel moze vziat ako vyuzivanie, samozrejme tam ti moze poslat kontrolu aj SP moze prist na kontrolu ... pocas toho obdobia sa ale musis na SP odhlasiť ako poistenec statu,
ano da sa to a nemusis vobec davat ziadost o navrat do prace to s tym nesuvisi!!! ani to nerob ak to stihnes do 7 dni tak uplne normalne budes mat narok na PN zo zamestnania lebo tvoje poistenie trvalo pocas celej MD... len samozrejme musis dodrziavat ze budes doma lebo ti moze dosjt kontrola a musis mat u nejakeho DR nejaku diagnozu...
@majusqa77 no ved bude prvych 10 dni yamestnavatel a potom socialna.. ale to s tym nesuvsi .. yamestnana je stale... ona si normalne yanesie papierik o PNke do prace...lebo to bude PNka s prace ... neyavisi kto to bude platit.... tam je to vzdy tak ze prvych 10 dni yamestnavatel a potom dociala a pri DNP od zaciatku socialna.. ale ziadost o navrat do prace nepotrebuje... takto by to dokonca fungovalo aj tedy ked by nebola RD a jej pracovny pomer by skoncil... jednoducho tych 7 dni to este funguje ako by bola normalne zamstnana... ja som tam dakedy bola ale sla som neskorej lebo vtedy este enbola ochranna leho 7 dni ako teraz
@chiara189 Ahoj, ja som to tak urobila skoro presne pred rokom. MD mi skončila 19.7.2014 a PN som bola od 23.7.2014-15.1.2015. Prvých 10 dní mi platil PN zamestnávateľ - vôbec som znovu nežiadala o nástup do práce, len som mu doručila doklad o PN a na konci každého mesiaca som mu doručila pokračovanie PN (kópiu mailom) -nakoľko mzdárka musí zmeniť tvoje "zaradenie" pri odosielaní mesačného výkazu do SP. Poberala som normálne PN aj RD. Čo sa týka vychádzok-záleží od Dr. akú ti dá diagnózu, ja som mala takú, že som po 2 týždňoch mala celodenné-neobmedzené vychádzky. 😉 🙂
.
netreba si hlavne mylit rodicovsku dovolenku a rodicovsky príspevok. ak je PN, nemoze byt na RD. ale, akonahle ma po MD, ma narok na RP. ak je PN, nieje na RD = nieje chranena podla zákonníka prace...
@majusqa77 no ja som tak bola a viem ze som zanasala PNku zamestnavatelovi ale teda presne si nepametam ze ci mi to platila len socialka...
@evittam no ako jasne ak pracovny pomer skonci skorej ako MD este pocas tak to chapem ze asi nieje narok na PN... a je mi jasne ze zamestnavatel s tym nic nema... ja som ale bola v situacii ze som bola PN po skonceni pracovneho pomeru v ochrannej lehote ale fakt si nepametam kto mi to platil ale niesla som PNku do prace tak neviem...
@majusqa77 pocas RD mozes byt PN podla mna.... ja som bola ale je pravda ze som bola len z DNP lebo som to nestihla v ochrannej lehote uz po MD
@oskvarka nie pocas RD nemozes byt na PN to sa vylucuje ... je rozdiel poberat RP a byt na RD ...
@loginexistuje moja kolegina tak normalne bola PN hned po skonceni MD par dni na to sla na PNku a bola na RD normalne dostavama PNku z aako pise @evittam neviem o tom ze by jej hrozilo ze ju mozu prepustit ale tak robime v statnej sprave tak asi to moc neriesia tu ... ci by na to mali narok neviem posudit ale urcite si neziadala o navrat do PP po RD ... teraz uz PN nieje .. bola asi pol roka a stale je na RD... neviem teda uz... skusme sa spytat este @gapa na nazor lebo ja som naozaj bola v tom ze po MD normalne v ochrannej lehote mozes ist na PN ale si normalne na RD... ale mozno sa mylim...
Da.sa to na rodicaku mozes byt pn...ked som si priplacala do zdravotky (ked sa este.dalo) ta uz som nestihla tak aby som mala zvysenu matersku ale az prave po jej skonceni ked som nastupilana PNku..normalne mi chodil rodicak plus marodka
@1234lubka Predpokladám, že si chcela napísať, že si si doplácala DNP a nie zdravotku. 😉
@loginexistuje Tak si prečítaj môj príspevok vyššie, normálne som bola pol roka na PN (po MD) a poberala som PN aj RP a bola som samozrejme na RD. 😉 🙂- takže sa to nevylučuje. Nepíš zavádzajúce info, ak to nemáš overené.
@evittam aha no ak ti mzdarka musi prehodit status s RD na PN tak potom by to znamenalo to co pise majusqa77 ze ta normalne eviduju v tom case ako zamestnanu a nie ako na RD a teda sa na teba nemusia vztahovat vyhody ako na RD teda ze ta zamestnavatel nemoze vyhodit ale neviem este som nepocula o tom ze by niekoho takto vyhodili ... mozno to ani oni sami nevedia v tom zamestnani ze na take nieco maju pravo 🙂.. al efakt sa mi to nechce verit ze by ta len tak mohli vyhodit preto ze si PN... ked si vlastne na RD... aj ked teda ako tvrdis v tom case PN niesi RD... no ja som bola v tom ze som .. no.. pre niekoho koho ma zamestnavatel v zubopch koli MD to moze byt problem asi... ale nic to nemeni na tom ze sa to normalne da cerpat RP a zaroven ist PN zo zamestnania pocas RD v ochrannej lehote a zaroven si nepoziadat o nastup do PP ..
@majusqa77 jj ved chapem tiez som to nemyslela tak ze udaju dovod ze za to ze si PN :D... ale ze daju vypoved pre co oni chcu lebo mozu ked niesi chranena zakonom...... ale tak pokial viem ani pocas PNky ta vyhodit nemozu a po PNke ak ti automaticky znova nasleduje RD tak tiez nie... mozno v ten prelomovy den inak neviem....
Hmm, myslela som, ze je to kontinualne prechod z MD na RD.....aka je potom vyhoda ist po MD na PN, ked by mohla cerpat dalej RD? 😕
@chiara189 podla mna sa to da, ale musis zamestnavatelovi oznamit, ze vtedy a vtedy nastupujes spat do prace. No a hned jak 1. den nastupis, mozes ist na PN. RP budes nadalej poberat. Ved ja pracujem od 1r. mojho syna a stale poberam aj RP. Ked som chora, idem normal na PN ako kazdy iny zamestnanec a RP distanem ako vzdy. Jediny problem, ze zamestnavatel to moze brat ako vychcane z tvojej strany. Takisto neviem kto ti da PN, ked si predpokladam zdrava. A dalsia vec, ze pocas PN sa musis stale zdrziavat doma. To neviem ako chces zvladnut s malym dietatom 🙂