Ahojte som tehotna 7 týždeň som doma na pn na rizikovom asi budem dostavat dosť mizernu pn chcem sa spýtať c čoho sa mi bude potom rátať materská robím od októbra 2014 pred tým som bola na rodičovskéj.Ako to je? Termin mám september ciže tých 270 dní stiham
@zalka.dakujem, takze bude sa mi pocitat iba 8 mesiacov, tym padom budem mat nizsiu matersku kvoli tomu, ano?!
Ahojte,
Kocky neviete mi prosim poradit.Tento rok zarabam viac ako to bolo v min.roku ale ked by som nastupila na matersku v novembri tak sa mi bude materska vyratavat z DVZ za min.rok?Podla toho co som sa docitala je to tak?
A ak sa poziada o matersku neskor ako 6 tyzdnov pred planovanym porodom je pravda ze o matersku za tych 6 tyzdnou pridem?
@sweeti Ak pracuješ u toho istého zamestnávateľa, a nástup na materské by bol v r. 2015. Materské by sa v tomto prípade počítalo:
1. Ak si do zamestnania nastúpila 1.1.2014 resp. skôr, tak by sa počítalo z príjmu za minulý rok (2014).
2. Ak si nastúpila v priebehu roka 2014, tak by sa počítalo z príjmu od nástupu do PP do mesiaca pred nástupom na materské.
Podľa zákona by sa malo nastúpiť na materské (ak si v PP) 6 až 8 týž. pred pravdepodobným pôrodom. Pri nástupe neskôr ako 6 týž. sa materské kráti na 28. týž.....
Dena 1973
Moc dakujem za odpoved.Je to nefeeer ked zena zarobi viac ako predchadzajuci rok co uz ☹ ale kedze mi si to mozme naplanovat kedze ideme na umele oplodnenie tak si este mesiac pockam kym to vsetko zacneme nech mam tu matersku ratanu za tento rok.200€ naviac sa zide
A este ak sa ta mozem opytat nevedela by si mi napisat.Ak by som musela byt nahodou PN na ryzikovom tehu nemocendka davka sa mi bude ratat z akeho prijmu?Tiez za min. rok alebo nejake poslefne obdobie?A ak som dobre pochopila na vypocet materskej sa doba PN nezaratava vsak.
@sweeti Ak by si nastupila na PN v r. 2015, tak sa vychadza z rovnakeho prijmu ako som ti napisala vyssie (pocita sa to rovnako - z rovnakeho prijmu ako keby si nastupila na materske v r. 2015), ale nemocenske sa vyplaca 55% z vymeriavacieho zakladu. Prvych 10 dni plati zamestnavatel. Materske sa plati 65% z VZ...
A PN sa nerata do materskej zeee nepokazi mi to?
A este posledna otazka na teba pre utvrdenie.Ak by som mala termin porodu 4.2.2016 na matersku by som nastupila 1.1.2016.Materska sa mi teda bude ratat uz za min.rok 2015 akurat pridem o 1 tyzden materskej chapem to spravne?
Velmi ti dakujem za tvoje rady.
@sweeti Nie, je to tak. Ak by si mala predpokladaný termín pôrodu 4.2.2016, tak nastúpiť na materské by si mala podľa zákona najneskôr 24.12.2015 (6 týž. pred predpokl. pôrodom). Ináč sa materské kráti z 34 týždňov nároku na materské na 28 týždňov nároku na materské.
Ak by si nastúpila na materské 1.1.2016 tak predpokladaný pôrod by musel byť 12.2.2016 (6 týž. pred predpokl. pôrodom).
Ak by ti nástup na materské vyšiel až na rok 2016 a pracovala by si u toho istého zamestnávateľa, tak by sa ti príjem počítal z r. 2015 (všetko za predpokladu, že sa nebudú meniť podmienky nároku na materské-nebude zmena v zákone)
@dena1973 Ahoj, ja by som sa chcela poradiť tiež, len u mňa by to zatiaľ len teoreticky mohla byť druhá materská, reťazová. Robila som do 7.1.2013 /pracovala som od mája 2011/, potom som išla na PN do marca 2013, od marca som nastúpila na prvú materskú a v máji 2013 sa mi narodil syn. Teoreticky by som mala mať nárok na materskú, ak by sme teda mali bábo, kým som na rodičovskom, ale z čoho a ako by sa mi potom počítala materská? To je moja večná dilema a neviem sa k tomu nikde dopátrať :( Ďakujem za radu 🙂 Aha, a ešte dodám, že teraz robím popri rodičáku tiež od augusta 2014, ale mám len autorskú zmluvu, čiže nie som zamestnaná priamo.
@danulicek Ak nastúpiš na materské v r. 2015 a v r. 2014 si bola celý rok bez príjmu (iba RP) od toho zamestnávateľa, od ktorého si budeš uplatňovať nárok na materské, tak sa bude brať pravdepodobný príjem, ktorý ti určí zamestnávateľ. Všetko za predpokladu, že ti PP bude ku dňu nástupu na materské trvať.
@maria250 ak si odrobila 90 dní tak sa ti PN aj MD budú rátať z rovnakého VZ.