ahoj. dievacata, ktore ste zamestnane vo firme na zivnost, ako ste riesili matersku dovolenku? viem, ze pokial si odvadzam nemocenske poistenie na matersku/peniaze mam narok. co však s materskou dovolenkou ako takou? boli ste doma tak ako klasicky zeny na tpp? ako ste sa so zamestnavatelom dohodli? mali ste to vyriesene vopred pred nastupom na zivnost? za rady velmi dakujem.
Záleží co robíš ako szco. Jasne, na MD nárok máš ak si odvody platíš ( pozri si sumy, podľa vymeriavacích zakladov), v tomto prípade nemáš práva a ani povinnosti ako zamestnanec. Čiže individuálne sa to rieši, podľa dohody. Ja som robila z domu, kolegyňa si zamestnala človeka, kt. Pomahal/ robil v kancelárii kým ona z domu a dobehla na 1-2×do týždňa, atď... možnosti je veľa. S klientom ty riešis vykonanie práce/službu, nie MD...
Treba si uvedomiť, že szco nie je zamestnanec. Nikoho tvoje dohody a dôvody nezaujímajú. V podstate idete podľa zmluvy, ta sa vypovie za podmienok v nej. Preto ja som takéto veci nikdy vopred neriešila, MD, dv, PN...to sú veci tvoje súkromné, nie klientove. Mne ako szco nediktuje klient nič, nič ho do toho kedy som v kancelárii, kedy nie, či robím z Afriky alebo obývačky večer, ráno.. pokým mam urobene naše dohodnuté veci. Preto je dôležité sa pozrieť na "obsah prac" ktoré robíš, podľa toho vieš čo ťa asi čaka. Ci nahodou ta práca nie je skôr zavisla činnosť a iba špekulácia zamestnávateľa ako ušetriť atď.
@simca06022011 ona spomína zamestnanie, takže podľa mňa je úplne evidentné, že ide o závislú činnosť a špekuláciu zamestnávateľa a autorka ani netuší o čom je podnikanie. Pri normálnom živnostníkovi je to presne ako píšeš ty, klientov tvoje súkromné záležitosti nezaujímajú.
@simonaprava ale ty nemáš zamestnávateľa, ty robíš na základe zmluvy, resp. obchodného vzťahu. Na materskej a rodičovskej si tak ako ostatné mamy. S tým nemá tvoj obchodný partner nič.
@simonaprava a vlastne porušuješ zákon, pretože to čo robíš je vlastne závislá práca. A ty si predsa zivnostnicka, trošku si treba ujasniť pojmy.
Tak zase o porusovani zakona nemozeme hovorit, kym nevieme co tam robi🙂
@simca06022011 píše zamestnaná na živnosť. Keby mala založenú živnosť s cieľom podnikať, tak by sa nepýtala takto. Toto je zjavne človek, ktorý sa nechal oblbnúť neserióznym zamestnávateľom.
@melanta ale to je jedno co píše🙂 ved ani 80% podnikateľov sa nevie vyjadrovať k ničomu " tak ako treba". Maju zamestnávateľov, dokonca kolegov :D nevedia nič ani z daní, už vôbec nie z účtovníctva... dokonca aj dlhorocni podnikatelia. Kt robia pre 2-3 firmy 🙂 takze vôbec netreba rozoberať "slovicka" pri súdení. Podstatné je čo je na papieri, čo sa reálne robí. Ano uz som videla sekretárky na živnosť:D aj administratívne pracovníčky.. A podla úradov všetko ok. Predavačka by asi bol väčší problém. Individuálne sa to rieši. My nevieme co robí, nesudme. Ona vie, vie ako tu prácu moze/nemôže robiť počas MD/rd a musí sa zariadiť podľa toho.
Babulky, rozumiem tomu, co pisete, nevyhody, atd. zaujima ma skor realna skusenost, ktora zienka takto pracovala a ako potom so "zamestnavatelom" riesila matersku dovolenku a takuto situaciu. 🙂
@simca06022011 dakujem pekne za tvoju skusenost. pracujem z domu, aj z kanclu, mam jedneho "klienta - zamestnavatela" ktoremu poslem fa.. nie je to tak, ze urobim nejaky ukon a poslem fakturu viacerym partnerom, atd.
Je jedno pre koľkých.. ale čo. Administratíva sa dá robiť na živnosť a aj na pracovný pomer. Ale to je jedno vlastne🙂
MD a rd riešiť budeš sama, ja som robila z HO ďalej. Neostala som "na md". Práca bola urobená, faktúra uhradená:D záleží ako sa dohodnete.
@simca06022011 neviem si predstavit pracovat s malym babatkom a normalne fungovat v praci a starat sa o dieta. ako pisali dievcata vyssie, mam docinenia s neserioznym "zamestnavatelom" a kvoli financnej situacii som prikyvla na taku spolupracu. o 2 mesiace nam zmluva o spolupraci konci. najvyssi cas sa zacat obzerat po praci na tpp. skda, lebo praca ako taka ma naozaj bavi.
@simonaprava no tak áno, ostane ti len si nájsť inú prácu... v momente ako budeš na tehotná, na MD, ukončí ti zmluvu.
Ak robíš na živnosť, tak podnikáš. Živnostník nemá zamestnávateľa. Má obchodného partnera. Nechráni ťa zákonník práce, čiže výpoveď môžeš dostať kedykoľvek v podstate bez udania dôvodu. Zopakujem, absolútne žiadna ochrana ako má zamestnanec. Nemáš nárok na dovolenku, príspevok na stravu, ak ti ich aj sľúbia, môžu ti ich kedykoľvek zrušiť, pretože nárok má zamestnanec nie obchodný partner. Ak si nebudeš platiť odvody do SP, nemáš nárok na platené PN a očr. Ak budeš optimalizovať daňové a budeš platiť minimálne odvody, PN očr aj materské bude minimálne. A rovnako raz v budúcnosti dôchodok. No a najmä, vykonávať na živnosť činnosť, ktorá má charakter zamestnania je protizákonné. Dopúšťať sa protizákonného konania aj ty. Treba si hľadať seriózneho zamestnávateľa, čiže takého, ktorý ťa zamestná. Ak niekto ponúka zamestnaneckú prácu na živnosť, jeho cieľom je ušetriť na človeku a mať možnosť sa ho kedykoľvek zbaviť. Rozumný človek takto robiť nepôjde.