Ahojte, toto je moja prva diskusia, ale velmi by som chcela vediet aj nazory inych zien, ktore mozno stali tiez pred touto otazkou... Som uz 5 rokov doma na materskej- starsie dieta je skolkar, s mladsim som bola zatial doma. Naskytla sa mi pracovna ponuka s velmi dobrymi podmienkami - ako platove, tak aj nefinancne benefity. Manzel ale zaraba nadstandardne, takze po financnej stranke vobec nie som nutena do prace ist. Skor mozno pre moje "osobne" potreby, aby mi z toho stereotypu na materskej necvaklo. Neviem sa ale rozhodnut, ci ponuku prijat alebo nie - doma mi je uz aj dlho, na druhej strane sa bojim, ze mi bude za malym luto (ma necela dva roky), do prace sa este predsa nachodim...
Stala ste niektora pred rovnakou dilemou? Ako ste sa rozhodli? Ostat doma a snazit sa vyuzit nas spolocny cas s malym naplno, aj ked uz mam pocit, ze som na materskej az privelmi dlho? Alebo ist radsej do prace a vyuzit ponukanu prilezitost?
@alice8mi som uz 8 rokov doma vkuse...od roku 2013...mame 4 deti...takze za ten cas som si presla dilemami a syndromami vyhorenia atd. Minuly rok mi volal sam riaditel skoly a primator mesta (pozname sa),ze mozem hned nastupit do prace...akoze som nechaaapala....malinka nemala dva roky vtedy. Moja mama s nou ostat nechcela a muz trval na tom,ze malinka ma este potrebuje,ze sa nemame zle,ze nech si uzijeme spolocny cas doma..ze ten cas ubehne a praca bude....tak som to nevzala...nasledne som otehotnela so stvrtym a vzali sme uver...teraz je to adrenalin...🙊🙈
Ja by som si užívala dieťa, kým ešte môžem.
tak ste mi napisali dve a mam od Vas dve uplne rozdielne skusenosti :D
@dollyzv, no prave toto je prave taka celkom vynimocna ponuka, naozaj ma firma dobre nastavenu work/life balance politiku a vychadzaju zamestnancom v ustrety...ale tak ako pise @mironka - tiez sa nemame zle, prave naopak mame sa nadstandardne dobre, moj prijem nespravi v rozpoce takmer ziadnu zmenu 🙈
prave to ze keby sme moj prijem potrebovali tak nic neriesim, ale kedze ho nepotrebujeme tak som velmi zmatena
@alice8mi ja nevidim nic zle na tom, aby si sla do prace, ak mas o deti postarane 🤷 uplne ta chapem, ja som doma 3 rok kvazy (rizikove tehu), maly bude mat vo februari 2 roky, a tiez sa chystam po novom roku vratit, na zaciatok na 4 hodiny , nepotrebujeme to financne, zijeme si slusne, ale ja uz mam vlasy dupkom, proste som ten typ, co musi nieco robit, byt medzi ludmi, v kolektive mat ulohy, ktore treba plnit ... maleho milujem viac nez svoj zivot, jemu ale 4 hod. bez mamy tiez prospeju a ani si nevsimne, ze niesom doma, on nieje zamamkany typ 😁 sere na mna, jemu je vsade fajn, 4 hod . s babkou mu urcite neublížia ani si nevsimne a mne teda pomozu 😁 podla mna je to len o tom, ze su zeny, ktore dokazu byt roky doma a potom su tie, ktore mozno potrebuju byt viac akcne ( neviem) kazdy je inak nastaveny 🤷 ja by som asi nedokazala byt napr. 6-9 rokov doma vkuse, ale myslim si, ze ziadna zena tym ze ide do prace skor ako, ked ma dieta 3 roky nieje horsia matka, tu na SK sa to len tak preziva, inde taky 3 rocny luxus nemaju, teda asi v ziadnej inej krajine a su tam deti aj rodicia stastny a nikto neutrpel psychicku ujmu 😊
Ale ešte dodám že chlap robí 4dni a 4dni je doma..takže tie 4dni je malý s otcom a jeden až dva dni doobeda s opatrovateľkou a poobede s mojou mamou kym prídem z práce ;) není v jasliach ale doma..
@alice8mi no aj ja som zobrala tú prácu kvôli tomu že sa dajú naplánovať zmeny a po zaučeni aj Home Office,a platovo veľmi pekne..ale ja som nútená aj kvôli financiám,nakoľko môj "partner" ak ho tak ešte môžem nazvať nieje schopný alebo resp. Ochotný sa sám postarať o výdavky kým by som bola na RD..takže ja som veľmi vďačná že som zohnala takú prácu,aj napriek tomu že sa už malému nestíham tak venovať :(
@alice8mi otazka je, co je to za pracu, ci ta bude naplnat, ci je to tvoj vysneny job, ak vam peniaze nechybaju, tak predsa nepozeraj na to, ze su tam dobre podmienky. To, ze si 5 rokov doma, neznamena, ze sa nemozes dalej rozvijat a nieco tvorit. Je xy kurzov, skol, kadecoho, co mozes robit, aby si nesedela len doma. Cize ak by to bola praca, ktorej obsah ma naplna, velmi by som nad tym uvazovala, aj ked necele 2 roky je pre mna velmi male dieta, ale tito hranicu moze mat kazda inak posunutu, preto nehodnotim. Ak by to malo byt len kvoli nude a peniazom, ktore ani rpdina nepotrebuje, nesla by som.
A ako k tebe ta praca prisla? Ja by som ju pocas materskej nehladala a len tak by ku mne najskor neprisla..Inak som za to ostat doma,kedze stale cifam ake je to dolezite aspon tie 3 roky..ak teda skutocne nemusis do prace..a nemas depresie z toho,ze si doma. :D
@alice8mi tu nejde predsa o peniaze, ale o tvoj zivot, pracovne zaradenie, psychicku pohodu.. ak maju dobry work & life balance, tak by som nevahala. Toto bude pre teba dolezite, aby si stihala pracu aj deti. Je lepsie mat nieco svoje, tym ze nemusis, ale chces, uplne inak budes pracu brat, budes sa do nej tesit ( ak budes mat fajn kolegov). Ved skus a uvidis.
Ja som na druhej materskej a neviem sa dockat kedy pojdem do prace, urcite chcem nastupit skor, najlepsie do roka. Chybaju mi kolegovia a aj praca ako taka.
Okrem toho, nikdy nevies co sa ako zomelie, je lepdie sa spoliehat sam na seba a vlastne financne zdroje.
@ivangeline aj ja som to citala.. na druhu stranu som bola po troch rokoch vyhoreta a taka matka je pre dieta hotova pohroma.
Baby, autorka aj potom jedna reagujúca. Píšete že celé roky ste doma, manžel rodinu zabezpečí a ani nechce aby ste išli od detí. Veď jasné, teraz robíte všetko ohľadom detí a domácnosti vy, potom by sa možno musel zapojiť aj on. A čo keď sa niečo stane? A ostanete samé s deťmi. Premýšľate nad tým, ako budete žiť ak zrazu budete musieť živiť rodinu samé? Lebo nikto nemôže povedať že "mne sa to nestane". Myslím že aj tu na MK sú príbehy, kedy ženy ostali v prúsere, lebo muž sa zbalil, nechal ženu s 3 deťmi a im sa ťažko žilo pretože pracovné návyky na bode mrazu, vyhoreté z dlhoročnej rodičovskej. Zrazu si museli hľadať s deťmi bývanie, prácu, ktorá sa po dlhých rokoch doma ozaj nehľadá ľahko. Možno tomu nerozumiem, ale nemyslím že žena matka nemôže mať aj svoj príjem, prácu, realizovať sa aj mimo domova.
Kazda by spravila inak. Ja som za pracu. Financne nie som nútená ani nahodou, napriek tomu pracujem a som za to rada. Moj syn ma teraz cerstve dva roky, pracujem uz dlhsie. Ovela radsej som, ked moje dni maju aj iny zmysel, ako skakat dokola okolo dietata, snazit sa ho nakrmit, prebalovat, uspavat. Moze to robit aj niekto iný, ja to vnimam ako vycerpavajuce povinnosti. Potom, po praci si cas s nim uz naozaj len uzivam. Tesime sa zo vzájomnej pritomnosti, hrame sa, mojkame sa.. A milujem ho samozrejme najviac na svete, ale k naplneniu v mojom zivote potrebujem viac, ako byt 24/7 s dietatom.
@sivana09 ako keby som to ja písala.
Ja mám dve deti, prvé od roka u opatrovateľky, druhé od pol roka. Pracujem neďaleko tej pani, čo detičky stráži (má na to živnosť, priestory...), kedykoľvek by sa niečo dialo, do 3 minút som tam.
Predstava, že by som mala byť žienka domáca ma desila a desí stále. Potrebujem sa rozvíjať, inteligenčne a kariérne rásť, nie utierať zadky a variť kašičky.
Komentáre typu ,,načo si si teda robila deti" ignorujem. Deti majú všetko, 24/7 matka + dieťa (+najlepšie do ich dvadsiatky) je skreslená predstava na Slovensku. Ak to niekomu vyhovuje, prečo nie? Neriešim a očakávam, že nikto nebude riešiť mňa. A nemám pocit, že by deťom ublížilo, že neboli so mnou 24/7 do 3 rokov... Dôležitá je kvalita spoločne stráveného času, nie kvantita.
Veľmi dobrý postreh má @ivkazba - ak by sa, nedajbože, niečo manželovi stalo, máme finančnú rezervu a ja nemám núdzu o dobre platenú prácu. Pre mňa dôležitá istota v mojom živote a v živote mojich detí.
@alice8mi rozhodnutie je nakoniec na tebe. A nikde nie je napísané, že sa nemôžeš vrátiť späť ešte na rok, ak sa ti to nakoniec nebude pozdávať. Dôležité je, ako to vnímaš ty.
Som názoru, že spokojná matka = spokojné dieťa. Ja by som bola strašná matka, keby by som aktuálne ,,musela" byť už 5 rokov doma (podľa spoločensky nastavených noriem tu na SK).
@lienka.7 áno, všetko sa môže zvrtnúť. Ale žena, ktorá pracuje a má nejaký svoj základ, si nájde prácu jednoduchšie ako žena, ktorá je celé roky doma, odídu jej všetky pracovné návyky a vie sa iba starať o domácnosť a deti, lebo muž dobre zarobí a potom zrazu ostane bez neho (či už odíde alebo sa mu niečo stane). Nevidím nič pozitívne na tom byť na niekom absolútne závislá. Je to obrovské riziko.
@ivkazba popravde,vobec mi nevyhovuje byt financne zavisla na niekom inom, som zastancom oddelenych uctov,doma som si zvykla a nie som ten typ,ktory naplna enormna starostlivost o domacnost,nenavidim riesit saty,ukladat,skladat,prekladat,triedit..v mnohych chvilach vnimam niektore prace ako zbytocne,nic za mnou nevidno, som hrda na to,aby som si od muza vyslovene pytala peniaze,radsej si privyrobim,lebo ma desi pocit prazdnej penazenky. Muz sa financne stara o velke polozky,ale pytat si na bezny nakup...akoze bez komentara...doma som KVOLI detom. Bolo mi luto hodit ich malinke niekomu. Uz by som davno robila,keby ich nebolo tak jedno za druhym. Co je zase na inu temu...
@ivkazba vo vacsine veci s tebou suhlasim, ale len tak z cirej zvedavosti, ty nemas deti, vsak?
Na MK netravim az tak vela casu a preto sa zapajam do diskusie az teraz. Kazdopadne kazdej jednej z Vas dakujem za Vase nazory a postrehy, velmi si to cenim a spravili ste mi novy pohlad na vec. Aspon viem ze moja roztriestenost j a nerozhodnost je asi aj normalna 🙂. V nasom pripade by to bohuzial muselo byt tak ze maly by isiel do jasli a aj z tohto mam trochu obavy,ako by to zvladol. Ak by s nim ostal doma manzel/babka/teta/atd tak by som asi nevahala, ale obavam sa ako to ten moj maly drobec zvladne.
Ale ano, v kazdej praci je skusobna doba a za skusku to asi stoji-za mesiac dva sa veci vykrystalizuju, a bud budem pokracovat alebo sa vratim na rodicak...
@alice8mi Nebola som ešte ani rok na materskej, mesiac pred malého prvými narodeninami som už robila z domu, aspoň na polovičný úväzok. V septembri mal maly 20 mesiacov a už som nastúpila späť na plný úväzok. Mala som miernu dilemu, ale keď dám ruku na srdce, viac ma tak trochu stval prípadný názor iných ludi.. Ale už to neriešim. Ja som typ, čo nemôže byť doma na materskej dlho, neznášam prácu v domácnosti, neznášam variť, všetko som robila, lebo to bolo nevyhnutné.. Osobne trávim síce so synom menej času, ale ten je oveľa kvalitnejší a zmysluplnejsi, viac si to cením a vychutnávam, nie som frustrovana. Lepšie viem zmenezovat svoj čas, ako keď som bola doma. V práci sa sústredím na svoju robotu, ale keď padla, tak sa teším na syna a ten čas je už iba náš a ja sa ho neviem dočkať, vtedy som už opäť len a len mama 🙂 je ale pravda, že ja som sa vrátila na svoje pôvodné miesto.
@sivana09 Akoby som to písala ja.. 🙂
Ja som nastúpila do novej práce minulý týždeň..malý bude mať o dva týždne rok..možno aj keby som nebola nútená finančne,by som tu ponuku využila..nakoľko som mala prácu do ktorej by som sa kvôli malému už vrátiť nemohla,a je ešte aj lepšie platená..plánovala som ísť do práce po nejakých dvoch rokoch, ale 5 by som ozaj nedala 🤣🤣 bola som skoro celé tehotenstvo na rizikovom,takže som doma už skoro dva roky,a naozaj som na sebe cítila že osprostievam a psychicky upadam..takže pre mňa to je fajn zmena,a malý to tiež berie v pohode..
Ale záleží aj od toho,či dostávas dobre ponuky bežne,alebo toto je výnimočne..