Práca pri rodičovskej a následná materská

sesany
26. júl 2023

Ahojte mamičky, prosím, je tu niekto kto pracoval popri rodičovskej? Pracovala som na inú zmluvu ako tú z ktorej mi plynula materská. U môjho zamestnávateľa mám teda zmluvu na dobu neurčitú a ešte jednu "niečo ako brigádnickú". Momentálne budem nastupovať z rodičovskej dovolenky na druhú materskú dovolenku, tak by som rada vedieť, či sa mi bude rátať len z pôvodnej zmluvy na dobu neurčitú alebo by som mohla doložiť aj túto zmluvu a takto si navýšiť materskú? ak áno, kam to treba podať? Ďakujem krásne

lalala94
26. júl 2023

Ahoj, ja to tak mám. Robím na skrátený úväzok v inej firme a pôvodný úväzok mi stále beží. Na materskú nastupujem v novembri a čerpať ju budem z prvej zmluvy, nie z toho skráteného úväzku, ale to preto, lebo ja zo skráteného úväzku nesplním požiadavku 270 dní nemocenského poistenia. Ty si podáš dve žiadosti o materské (od gynekológa) a obe dáš na potvrdenie zamestnávateľom, ktorí ich potom odošlú do sociálnej poisťovne na schválenie. Ak spĺňaš podmienky, t.j. nemocenské poistenie aspoň 270 dní, tak ti to schvália.

sesany
autor
26. júl 2023

@lalala94 ďakujem krásne za názor, odvody za mňa vlastne hradí štát a mne sa z toho príjmu na vedľajšiu zmluvu strháva len 20% tak neviem či to spĺňam, ale pracujem už rok na tú druhú zmluvu

lalala94
26. júl 2023

@sesany čiže tá druhá zmluva to nie je trvalý pracovný pomer? Lebo ja mám normálne TPP a zamestnávateľ za mňa platí všetky odvody, akurát mám 50% úväzok.

sesany
autor
26. júl 2023

áno, TPP je moja pôvodná zmluva, z ktorej mi normálne bude vychádzať materská a tá druhá tam sa mi strháva len 20% zo zárobku 🙂 tak neviem či je možné doložiť aj tú

lalala94
26. júl 2023

@sesany hm, tak to teda neviem ako to je v takomto prípade, ono ide o to, či sú za teba platené normálne odvody do sociálnej poisťovne vrátane toho nemocenského, lebo od toho závisí, či máš nárok na materskú aj z druhej zmluvy alebo len z tej prvej, no možno niekto iný má skúsenosť. 🙂

sesany
autor
26. júl 2023

@lalala94 Ďakujem aj tak krásne za rady a názor 🙂