Práca popri rodičovskom s prvým dieťaťom. Ako by to bolo s ďalšou materskou?

sibrez
30. júl 2019

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Syn má 11 mesiacov. Chcela by som ísť do práce na skrátený úväzok. Buď by šiel otec na materskú alebo by so synom bola moja mama. Zaujíma ma za akých podmienok by som mala nárok na materskú pri druhom dieťati? Ktoré chceme pomaly už. Ako by to bolo s odvodmi do dôchodku? Rada by som vedela váš názor či sa mi to oplatí. Ďakujem veľmi pekne. 🙂 ešte doplním že po mi skončil v Marci 2019. Na materskú som nastúpila 25.7. a teraz poberám rodičovský.

E

evittam
30. júl 2019

@sibrez Co ti skoncilo v marci? PP? Narok na MD budes mat a VZ bude hruby príjem z noveho PP. Odvody do dôchodku plati zamestnavatel a ty. Ako všetky ostatné odvody. Ty este aj dan z príjmu ak ti vyjde.
Ak pojde muz na MD musis pozastaviť RP. Ak nie. Tak ti RP zostava.

sibrez
autor
30. júl 2019

@evittam jj pracovný pomer mi skončil v marci 2018. Ouky čiže ak sa teraz zamestnam na skrátený pracovný pomer tak koľko musí trvať pracovný pomer pred materskou aby som mala nárok poberať materskú pri druhom dieťati ? Ešte tehotná nie som.

evittam
31. júl 2019

@sibrez Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat aspon 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom, dalej musi NP trvat v čase nástupu na MD alebo musis byt v OL.
Vid xy diskusii o tom istom.

vmatuscinova
31. júl 2019

@sibrez bola som na tom podobne a potom som v priebehu tehotenstva menila firmu a dala si tam plny uvazok, aby mi vysla max materska, myslim 90 dni musite byt u noveho zamestnavatela, aby siel vymeriavaci z noveho pp. Ja som to stihla, ale treba dat pozor na tu dobu, myslim, ze pocas pn napriklad je prerusenie takze ak by bolo komplikovane tehotenstvo a budet napr hospitalizovana a dlhodobo na pn nemusite tu podmienku u noveho splnit

evittam
31. júl 2019

@vmatuscinova Najskôr musi splnit podmienky nároku na MD a az potom špekulovať z akeho VZ ju bude mat platenú.
90dni bez PN a OCR.

vmatuscinova
31. júl 2019

@evittam ano suhlasim, ale pokial bola zamestnana do marca 2018 a este nie je tehotna nemal by v tom byt problem splnit 270 dni NP, skor ju bude trapit co dostane ked je na skratenom a nova diskusia bude s temou ako si materske zvysit;)

evittam
31. júl 2019

@vmatuscinova A ako vies kedy otehotnie?! Takze tvoje tvrdenie je irelevantné. Naozaj mozem riešiť a radiť az keď bude tehotna.

evittam
31. júl 2019

@vmatuscinova Btw.na splnenie podmienok nároku jej staci aj dohoda na pravidelný príjem na 10Eur... Špekulovať o vyske stiha aj ked otehotnie. Nakolko pri dnešnom trende na MK tu zeny vedia ze su tehotne uz pomaly deň po styku.😀😉

sibrez
autor
31. júl 2019

@vmatuscinova nie nie. mne bude stačít aj to zo skráteného. Nakoľko je to viac ako rodicak. Len ma zaujímalo či sa mi to nemocenské bude rátať aj keď budem pracovať popri poberaní rodicaku. Momentálne pri synovi by som od Januára mala nárok na ten vyšší rodicak keďže som poberala materskú. Avšak keďže môj pp skončil tak pri druhom by som nárok nemala na materskú. Len na rodicak aj to ten nižší. Je mi jasné že do 3 rokov môžem poberať rodicak na prvého syna a až potom prejsť na rodicak na druhé dieťa. Proste kalkulujem čo sa mi oplatí nakoľko chcem mať deti po sebe a potom mať pokoj. Ako sa povie. Čiže mám byť zamestnaná najmenej 270 dní kalendárnych bez Pnky a potom mi vznikne nárok na materskú pri prípadnom otehotnení.

sibrez
autor
31. júl 2019

@sibrez ešte mi vyvstáva otazka. Ak by teoreticky som do práce nešla poberám rodičovský na prvého syna. Partner 6 týždňov po narodení druhého dieťa ide na materskú s druhým dieťaťom. Tak by potom mal nárok poberať rodičovský vyšší na to druhé dieťa po skončení môjho nároku na rodičovský s prvým synom ? 🙂 A potom za akých podmienok by som ja mohla byť doma.

evittam
31. júl 2019

@sibrez Aky vyssi RP?!

evittam
31. júl 2019

@sibrez Mozes byt aj PN. Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat aspon 270dni NP. Nie odpracovane. T.j.ak budes PN a bude trvať PP tak trva aj NP.

sibrez
autor
31. júl 2019

@evittam no teraz je 220 € od januára dostanú matky čo mali pred rodicakom materskú plus 150€ a matky čo materskú nemali 50€. Táto výška je viazaná na to či na dané dieťa na ktoré matka poberá rodicak poberala materskú.

evittam
31. júl 2019

@sibrez Naozaj? A kedy to schvalili?!
Uľahčim ti to. NIC este nie je schválene. Dokonca o tom este ani nerokovali. Ale typicky slovenské-citala si niekde predvolebné kecy-teda podla toho co pises len titulok
😀😀😀