Práca popri materskej na inú zmluvu

zuzusha11
4. okt 2018

Dievčatá viete mi poradiť akým systémom pracujete popri materskej? Ja pracujem v rodinnej firme a teraz od decembra odchádzam na materskú. Chcem aj naďalej pracovať z domu aj keď budem na materskej. Samozrejme zvažujeme buď dohodu alebo novú zmluvu samozrejme s iným popisom práce. Toho sa ale desím. Čo je iný popis práce? V nejakom videu od Mihála som videla, že by to mal byť diametrálne odlišný popis práce ako napríklad účtovníctvo a upratovačka. Robila som ekonomiku a celé účtovníctvo a chcem to robiť aj naďalej. Ako to spraviť aby to bolo všetko v súlade aj keby prišla kontrola? Máte ozaj len iný popis práce v zmluve a robíte stále to isté alebo ako? Čo potom s podpisovaním faktúr a iných dokladov? Resp. máme aj možnosť dodatočne zmeniť popis práce v mojej pôvodnej zmluve ale čo potom so starými dokladmi ktoré som podpísala a v ktorých figuruje moje meno? Ako by k tomu pristupovovala kontrola? Aké máte skúsenosti? Prosím poraďte mi... Ak tu už takáto diskusia je ospravedlňujem sa a prosím si na ňu link, ale ja som nenašla riešenie môjho problému nikde.

29simona29
4. okt 2018

@zuzusha11 ja pracujem od nástupu na MD z domu u toho istého zamestnávateľa, kde som pracovala pred MD, na dohodu o pracovnej činnosti, mám len uvedený inú náplň prace v dohode.. náplň prace mám uvedenú dosť všeobecne a nezhoduje sa s náplňou prace, ktorú som mala uvedenú v pracovnej zmluve pred MD. Nikde nie Je napísané, že to musí byt úplne rozdielne ako učtovník a upratovačka, ale nemôže to proste byt to iste.Je tam síce obmedzenie odrobiť iba 40hod za mesiac, ale aj to sme elegantne vyriešili a mám zaplatené aj hodiny navyše. Iné obmedzenie príjmu tam nie je..Keď potrebuješ, kľudne napis IP, za mna najlepšie rozhodnutie ako skĺbiť rodinu a prácu- to som si vždy veľmi želala a napriek mnohym odcudzujucim rečiam mojho okolia si to nemôžem vynachváliť a vďaka tomuto som šťastná a vyrovnaná mamicka☺️

seagul
4. okt 2018

@zuzusha11 ono to do niakej extra hĺbky nikto nekontroluje. Ja som mala pôvodnú pozíciu ako " project manager for Telecom technologies" ( projektovy manager pre Telco technologie) a na tých pár mesiacov mi spravili dohodu na pozíciu "project manager office support" ( nieco ako podpora projektového tímu, neviem ani ako to presne preložiť 🙂) a úplne všeobecnym popisom " administratívna podpora projektových manažérov". V praxi som robila síce rovnaký typ úloh, ale samozrejme v menšom rozsahu ako predtým a skôr som vypomáhala s administratívou a dokumentami, než viedla celý projekt. Po MD som sa vrátila na pôvodnú zmluvu.

29simona29
4. okt 2018

@seagul presne tak, nikto to do hĺbky nekontroluje, ja to mám tiež podobne riešené, robim úplne to iste, ale v menšom rozsahu, dokonca aj podpisujem iste veci, nakoľko mi ostala podpisova právomoc pri tej agende, ktorú riešim, aj mesacne odrobil viac ako 40hod, ale to mám platené formou dohody o vykonaní prace raz za pár mesiacov, keď si nazbieram hodiny. Takto sa da popri MD zarobiť viac ako majú niektorí vrcholoví manažéri☺️Len to nemôžem nikomu v okoli povedat, lebo by ma ukameňovali🙈

seagul
4. okt 2018

@29simona29 ale zase ma to stálo ( a stojí) kopec štúdia a 15 rokov práce v obore, takže zadarmo to tiež nie je 🙂
@zuzusha11 daj tam niaky názov čo nič nepovie a popis práce "administratívna" a si v pohode 😋 A po skončení materskej sa aj tak môžeš vrátiť aj na pôvodnú zmluvu.

29simona29
4. okt 2018

@seagul mna rovnako, síce len 3 roky praxe, ale veľa rokov studia, nervov, nehovoriac o tom, aké to je niekedy ťažké skĺbiť pri malom bábätku-ale stojí to za to.

zuzusha11
autor
5. okt 2018

@seagul @29simona29 Dievčatá ďakujem Vám veľmi pekne. Ukľudnili ste ma. Asi to tiež vyriešime len tou dohodou. Tých 40 hodín mesačne by malo úplne stačiť a keby to aj sem tam nevyšlo dá sa vždy vysporiadať aj pomimo dohody... Teraz ma čaká vymýšlanie inej pozície a nového popisu práce..:D

stefan30
8. okt 2018

Zdravim! Mame dve deti - jedno ma 2.5 roka a druhe 1 rok. Manzelka uz na obe deti materske dostavala, teraz je na rodicovskej dovolenke a pobera rodicovsky. Ja, manzel by som chcel ist na matersku dovolenku a popri tom, na inu zmluvu aj pracovat. Najskor chcem ist na matersku na dieta, ktore ma 2.5 roka, tam by som poberal materske cca 4 mesiace (do dovrsenia veku 3 rokov) a nasledne by som zase nabehol na matersku dovolenku na mladsie dieta, kde by som ju poberal 7 mesiacov. Popri oboch materskych by som teda chcel pracovat (na inu zmluvu).
Podla informacii, ktore som nasiel na mihalovej stranke a roznych weboch by to malo byt OK, len mi ktosi spominal, ze vraj sa ta moznost poberat materske a popri tom pracovat, ma zrusit zaciatkom roka 2019. Nikde som tuto informaciu vsak nenasiel.
Nemate niekto informacie o potencialnych pripravovanych zmenach, ktore by spominane moznosti prace popri materskej zrusili?

seagul
8. okt 2018

@stefan30 nič z balíka zmien okolo materskej na budúci rok nie je ešte schválené takže nikto nevie ( návrh bol napríklad aj na súbeh materskej a rodičovskeho príspevku na 2 rôzne deti ale to sa podľa mňa tiež neschváli).

29simona29
8. okt 2018

@stefan30 to b aj mna zaujimalo, nakoľko budúci rok by to rad využil aj môj manzel-tiež by chcel poberať matersku tých 7 mesiacov čo je maximum plus chodiť do prace, ale na inú zmluvu-v podstate by robil presne to, čo doteraz, len vy mu zmenili na ten čas zmluvu-dúfam teda, že žiadne takéto zmeny nebudú...

zuzusha11
autor
9. okt 2018

Včera som bola na Mihálovej prednáške v ZA a on hovoril, že zmeny súbehu materskej a rodičovskej by mali byť schválené v plnom rozsahu tak ako sa o tom teraz hovorí. Na you tube je k tomu aj online prednáška ktorá má 7 častí. Treba si to pozrieť.

https://www.youtube.com/watch?v=gkQlqMkof0k

V roku 2019 ani najbližšie roky určite nevstúpi do platnosti, že sa nesmie popri materskej pracovať, to je úplná blbosť. Jediné čo ohľadne práce popri materskej hovoril, je že sociálna poisťovňa začala teraz robiť problémy s tým, že keď otecko popri materskej zarába viacej ako pred materskou. Tiež je to podľa neho hlúposť a sociálna poisťovňa na toto nemá žiadnu oporu v zákone a jedná protizákonne - môžu zamietnúť vyplácanie materskej a Mihál v tomto prípade odporúča sa odvolať a v najhoršom prípade podať návrh na súd. Otecko by mal súd vyhrať. Tým že je otec na materskej nie je nikde v zákone definované koľko sa má starať o dieťa a akou formou a preto sociálna poisťovňa nemá právo od neho vyžadovať aby mal nižší plat počas materskej. Navyše Mihál momentálne silno bojuje aj za to, aby sa čo najviac podporila práca popri materskej a to konkrétne chce spraviť tak, že už v druhej pracovnej zmluve alebo dohode nebude musieť byť iný druh práce ako je tomu teraz. Ale to je zatiaľ len plán. Inak každému odporúčam absolvovať jeho prednášku, veľmi veľa mi to dalo.

stefan30
6. nov 2018

Na socialnej poistovni je teraz novota, ze ak otec ma druhu zmluvu na uplne inu poziciu, tak namietaju, ze na tejto novej zmluve nesmie byt pracovny uvazok 40 hodin tyzdenne, pretoze sa ma starat o dieta a nie pracovat 40 hodin tyzdenne. Na argument, ze to zakon nezakazuje tvrdia, ze na to maju nejake nove usmernenie. Oficialne vyjadrenie nemam k dispozicii.
Ma niekto s podobnou situaciou skusenosti?

zuzusha11
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
najjulinka
12. mar 2019

Muž je na materskej. teraz pojde robiť na polovičny uvazok (našiel si teraz uplne novu pracu, presne šitu na mieru pre neho pori decku aby stihal). Nepride o matersku? Ako to posudzuju? Ja pracujem na celý uvazok a nadalej budem robiť. Vieme sa pri dieťati vystriedať, ked bude len na pol uvazku. Ciže to nie je tak, že on bude robiť a ja nezamestnana doma s deckom.

najjulinka
13. apr 2019

Pomoc. Mužovi došla nižšia materská. On nezarobi tolko čo ma matersku zo starej prace. To možu len tak?????? však sa može popri materskej robiť. Robi len 3 hodiny denne a aj to pruužne. žiaden papier nedošiel.len nabehlo malo penazi na učet ☹ čiže sa nema voči čomu odvolať....

maryzabeth
13. máj 2019

@najjulinka Dobrý deň, prosím vás viete už prečo prišla mužovi nižšia materská a ako ste to vyriešili ak smiem vedieť? môže sociálka takto znižovať materské v priebehu poberania? keď človek teda začne pracovať na inú zmluvu? Ďakujem 🙂

najjulinka
13. máj 2019

@maryzabeth doplatili mu. vytelefonovali sme to a vymailovali... aj ked teda v telefone sa im nepačilo, že za tie tri hodiny čo je v praci strážim dieťa ja....... podla mna to bolo ale čisto sexisticke.. chlap je na materskej a žena straži dieťa.... kebyže je to opačne, že ja na materskej a muž mi tie tri hodky decko postráži, tak ani neriešia.....

maryzabeth
14. máj 2019

@najjulinka Dobre, takze oni mozu bez upozornenia vopred takto znizit sumu materskej a proste len dotycnemu zrazu pride menej penazi... keby aspon vopred upozornili a zistili si skutocnosti predtym nez spravia taketo nieco... aspon ze vam to doplatili 🙂

najjulinka
14. máj 2019

@maryzabeth no povedali mužovi do telefonu, že oni len pozastavili a nie zrušilia to možu aj bez upozornenia.... bez oznamenia, bez papiera.... že to LEN pozastavili... akože ked niekto s tými peniazmi ráta, tak to može byť dobra šleha..a le teda doplatili velmi rýchlo.....

adulik349
28. jan 2020

Ahojte žienky potrebujem radu som zamestnana na trvali pracovný pomer ale od 27.11.2019 som na MD premýšľam ísť ale niekde pracovať lebo korunky sa na vyše zídu a malého mi ma kto varovať, len sa spýtam prosím môžem ísť niekam do inej firmy pracovať na dohodu? Popri MD

jana993
28. jan 2020

@adulik349 Ahoj. Ano mozes ja tak pracujem 😊

maryzabeth
29. jan 2020

@jana993 a dohoda je nejako obmedzena a zastropovana počtom odrobených hodín alebo aj výškou príjmu? Ďakujem

jana993
29. jan 2020

@maryzabeth Urcite je tam urceny maximalny pocet hodin. Ale nie som si ista kolko to je. Myslim ze nesmie presiahnu 350 hod. za rok vzdy do Decembra. A vyska prijmu je podla mna bez limitu. Treba si to radsej zistit.

nadiad
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
najjulinka
22. feb 2021

@nadiad juj. ja som nahradkarka a tam ten navrat do prace je v inom veku a napr. kedysi matersku poberať bolo viacmenej bez šance pri nahradkaroch.... lepšie by bolo pýtať sa kolko sme boli s dieťaťom doma. Kedže ak som nastupila do prace ked malo dieťa 3roky, tak som mohla s nim byť doma pol roka a pod. proste to envypoveda celkom o situacii