Práca počas rodičovskej - zmluva verzus dohoda

8. aug 2020

Ahojte baby. Ak by som chcela počas RD nastúpiť do svojej predchádzajúcej práce, je lepšie pokračovať v pôvodnej zmluve alebo uzavrieť s pôvodným zamestnávateľom dohodu? Ide mi len o to, že ak by som otehotnela druhýkrát, aby som neprišla o dobré peniaze, ktoré som poberala počas MD(mala som totiž 2 zamestnania, ktoré mi teraz samozrejme trvajú, ale do jedného z nich sa už vrátiť nechcem)..ďakujem za info🙏

daniela1911
8. aug 2020

Určite ma niekto doplní, ale pokial počas RD odrobíš, ďalšiu materskú ti vypočítajú z tohto vymeriavacieho základu. Nebude to reťazový pôrod.
Výhodné by bolo, napr. Zamestnať sa na min 90dni u nového zamestnávateľa s vysokou HM, aby vyšla max materská. Len nie som si istá, či predošlé pomery môžu takto plynúť, či by to neovplyvnilo max materskú.

autor
8. aug 2020

@daniela1911 práveže toto, že ak za mňa začne platiť odvody, bude sa mi ďalšia MD počítať z tých nových odvodov...a to by som nerada...

autor
8. aug 2020

@daniela1911 myslela som, že či sa to teda nedá obísť napr. Dohodou?

mogaa
8. aug 2020

Ale z dohody platíš tiež odvody...

ajka0207
8. aug 2020

Treba spraviť novú zmluvu, stará nech trvá a tu novú ukončiť pred nástupom materskú. Vtedy sa ti bude rátať z pôvodnej zmluvy

lucinka1988
8. aug 2020

Ak sa zamestnáš na dohodu a porodis druhé dieťa skôr, ako staršie dovŕši 3 roky, bude to reťazový pôrod a druha MD sa Ti bude rátať z predpokladaného príjmu, ktorý nemôže byť nižší ako pri prvej MD plus môžeš navýšiť MD aj z tej dohody, ak NP bude trvať 270 dní. Tiež to tak mám, lenže ja už tehotná som a porodim skôr, ako bude mať staršie dieťa 3 roky.