Ahojte, prosím pekne potrebovala by som veľmi poradiť. Predtým ako som nastúpila na dve materské+rodičovské dovolenky s deťmi za sebou som pracovala na pol úväzok na papiery na minimalnu mzdu, po ukončený RD to bude 7.5 2020 ( 6.5 má malý 3 roky) sa so mnou zamestnavateľ chce dohodnut o rozviazaní PP dohodou, mám nárok na odstupné? ( pred materskou som pracovala u neho 13rokov) A mám právo na podporu v nezamestnanosti? Ak áno z čoho mi ju vypočítaju, z toho mála( minimalna mzda a polúväzok) pred materskou? :( Dakujem.
@minka Ak zamestnavatel skonci PP podla par.63 ods.1 mas narok na odstupné podla par.76. Mas odpracované s MD+RD koľko? 13+6? Cize odstupne najmenej 3mesacny priem.zarobok. Tiez sa môžete dohodnúť na skončení PP dohodou z tych istých dôvodov kde ti prináleží odstupné vo vyske 4mes.priem.zarobku. No to máš pri pol.uvazku na min.mzdu cca 800-1000Eur. Max.podporu ak sa dohodnes ako treba tak cca 990-1020Eur/mesiac.
@minka Ale moze. Skus čítať zopár diskusií tu o tom istom. Vysvetlujem to nielen ja.
Ukoncenie RD k 6.5., ukončenie PP dohodou k 7.5.-vycerpes 1den dovolenky, zvysok preplatia=max.podpora ak si nemala iny zdaniteľny príjem za posledné dva roky a necerpala si dovolenku medzi MD a RD.
@minka
Princíp na pochopenie.
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 65 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
@evittam ahoj ak sa mozem zapojit do diskusie... mam dve deti, retazova RD mi konci 9.8., pocas RD som pracovala 3 mesiace, prijem bol vyssi ako som zarobila pred nastupom na MD. Chcem poziadat o podporu v nezamestnanosti, pripady mam nacitane, ale chcem sa uistit, aby som dobre urobila a vedlajsi prijem mi nepokazil vypocet davky. Kedy je najlepsie ukoncit PP a cerpat zvysnu dovolenku? Vdaka🙏
@minka Ano mas narok na odstupné aj na podporu. VZ pre podporu je hruby zdaniteľny príjem z ktorého sa odvadzali odvody na PvN za posledné dva roky pred žiadostou o podporu. Mozes mat aj maximálnu ak si nemala za posledné dva roky ziadny príjem a zostala ti dovolenka-vid zopar diskusii.