Práca na plný úväzok a poberanie materskej

stano07
8. feb 2019

Ahojte

Som pracujúci otec a čakáme druhé bábätko (prvé bude mať 12.2.2019 - 1 rok).
Chcel by som vedieť či je možné pracovať na plný úväzok a popritom poberať materskú na dieťa do 3 rokov, ak splním všetky podmienky ktoré určuje zákon. T.j. Zo zamestnávateľom uzavriem novú pracovnú zmluvu s iným pracovným zaradením, pôvodná mi bude platiť (budem mať dve zmluvy), prevezmem do starostlivosti nášho drobca, úradom odovzdám všetky potrebné tlačivá...
Je tu ale problém. Všade píšu že nemôžem pracovať na plný úväzok a zároveň starať sa o dieťa, to je fakt.
No ak počas mojej práce (7,5 hod.) bude o dieťa postarané inou fyzickou osobou (stará mama), tak potom nevidím problém prečo by som nemohol pracovať na plný úväzok.
V zákone je dané že starostlivosť o dieťa môže prevziať iná fyzická, alebo právnická osoba.

Ak má niekto skúsenosť s témou, prosím vyjadrite sa.

Ďakujem

alenah31
8. feb 2019

@stano07 práve sa týmto boríme pri kolegovi - nová PZ, plný úväzok, ostatné podmienky tiež splnené. Dodatočne od nás z práce si vyžiadali jeho prac. zmluvu a chceli potvrdiť prac čas a MD mu nebola nakoniec aj tak priznaná. Ako odôvodnenie uviedli: osoba poberajúca MD musí mať aspoň časť dňa priestor na to, aby mohol prebrať starostlivosť o dieťa čo pri plnom úväzku nie je možné. Podali sme odvolanie (prečo toto pri živnostníkovi nie je treba dodržať a pri zamestnancovi áno nám nie je známe, nikde sa o tento podmienke nepíše) - som zvedavá ako to dopadne. Sme v kontakte aj s inými otcami cez stránku p. Mihála, neviem či čosi poriešime☹

lavender21
8. feb 2019

@stano07 skús pozrieť tému Otec na materskej- zamietnuté prípady. Všetko ako píšeš je pravda, avšak sociálna poisťovňa ti to zamietne s odôvodnením že sa nemáš kedy starať o dieťa a máš prevziať tú starostlivosť, ktorú dovtedy mala matka. Takže potom sa jedine súdiť so sociálnou poisťovňou...

stano07
autor
9. feb 2019

Posielam link kde je článok o probléme aký mám.
Skúste si ho prečítať. Môj názor je, pokiaľ starostlivosť o dieťa počas mojej pracovnej činnosti zabezpečím inou fyzickou osobou (rodinný príslušník) tak by sociálna poisťovňa nemala robiť problém.
Vytiahnem jeden odsek kde je o tom písané:

Podľa zákona totiž je podmienka riadnej starostlivosti o dieťa splnená aj vtedy, ak otec zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa inou plnoletou fyzickou osobou (napríklad matka alebo iný dospelý člen rodiny) alebo právnickou osobou (napríklad dieťa je v škôlke). Oteckovia - v týchto prípadoch ste podľa môjho názoru jednoznačne v práve a nesmiete sa nechať zastrašiť protizákonným postupom Sociálnej poisťovne,“ odkázal jasne a výstižne všetkým oteckom na svojej facebookovej stránke Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála.

https://najmama.aktuality.sk/clanok/270794/neuz...

loginexistuje
9. feb 2019

problem je ze ty prehlasujes ze ty (a nie babka) preberas starostlivost o dieta a to nie je pravda na tomtonje to postavene lebo predtym sa o dieta starala matka a ty mas prevziat starostlivost v jej rozsahu
ako to dopadne je vo hviezdach ale teda preverovanie je prisne a treba sa pripravit ze nepriznavaju a jedine sudit sa potom

stano07
autor
9. feb 2019

Áno to je fakt, že ja prehlasujem, že preberám starostlivosť o dieťa, ale podľa zákona 571/2009 z.z. paragraf 3 ods. 4 hovorí (citujem):
Podmienka riadnej starostlivosti o dieťa sa považuje za splnenú, ak oprávnená osoba (v tomto prípade JA aj na papieri) zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa osobne alebo inou plnoletou fyzickou osobou alebo právnickou osobou.

Zákon hovorí jasne. ALEBO inou plnoletou fyzickou osobou. Keby v zákone nebolo to alebo inou plnoletou fyzickou alebo právnickou osobou, tak potom sa musím starať ja o dieťa.

evkao
9. feb 2019

@stano07 ale ved nam to tu nemusis vysvetlovat 🙂 pockaj, ako rozhodne SP, a ak ti matersku zamietnu, mozes to vysvetlit im - ako ti tu uz pisali, SP zvykne matersku zamietat, ak ma muz novu pracovnu zmluvu, mozno to tak bude aj v tvojom pripade, mozno nie

loginexistuje
9. feb 2019

@stano07 zakon ktory uvadzas sa tyka rodicovskeho prispevku a nie starostlivosti pri poberani materskeho ano je to nedokonalost zakona ze nespecifikuje starostlivost ale hadam nikto z nas nepochybuje ze ak si ponechas riadny pracovny pomer aj ked na inu zmluvu tak nenahradis starostlivost matky

ale este raz ved si to ries je velka pravdepodobnost ze ti to zamietnu das odvolanie a ak neuspejes mozes sa sudit

loginexistuje
9. feb 2019

@stano07 v tomnodseku mas uvedene riadna starostlivost podla tohto zakona tj rodicovskeho prispevku cize sa to neda aplikovat na starostlivost pocas poberania materskeho predpikladam ze z tohoto vychadzaju ale 5 pravnikov 6 nazorov

lavender21
9. feb 2019

Podľa mňa ti to zamietnu a je na tebe či sa chceš s nimi súdiť. Nemajú to zákonom podložené, keďže to zákon nešpecifikuje ako má vyzerať prevzatie starostlivosti ak ide otec na materskú. Každopádne sa začína hovoriť o novele zákona kde to bude presne vymedzené a potom už nepochodíš, tak ak to chceš riešiť tak čo najskôr.

stano07
autor
9. feb 2019

Ďakujem za Vaše názory, idem bojovať so systémom.
Bábatko čakáme až v máji a dovtedy si upravia zákon ako vyhovuje štátu a nie rodinám.