Ahojte, rada by som popri RD začala pracovať na dohodu u nového zamestnávateľa. Pracovný pomer u starého stále trvá. Neskôr by sme chceli ešte druhé dieťa. Ako táto dohoda ovplyvní výšku budúcej materskej? Bude sa vypočítavať len z dohody? Ak by som napríklad zarobila len 100 eur mesačne, tak sa mi vypočíta z toho? (Nie je tam to doplatenie do tých 395, čo je minimum? Či to si pletiem?)
Ďakujem pekne za odpovede.
@lucinka1988 ďakujem. Ale nevyznám sa v tom 🙁.. Mám však otázku, ak by som sa vrátila do práce k pôvodnému zamestnávateľovi ale iba na polovičný úväzok, ako by to bolo v prípade ďalšej materskej? Iba v takom prípade by sa mi rátala materská z tohto polovičného úväzku?
@ka_we polovicny uvazok by ti "pokazil" vysku materskej - kedze sa pocita ako % z vymeriavacieho zakladu = z prijmu (v skratke), kdezto ak by si sa nevratila a otehotnela tak by si mozno stihla aj retazovu matersku alebo by sa ti pocitala materska z pravdepodobneho VZ ale stale z plneho uvazku, ktory mas na aktualnej zmluve
@petamich presne tak, polovičný úväzok nie je dobrý nápad, kdezto dohoda popri súbežnom TPP môže materskú pekne navýšiť
@aliziana aby sa dohoda pocitala resp. bol z nej narok na materske treba, aby bolo splnenych 270 dni za kazdu individualne, inak z nich ziadny narok nevznikne a kedze aktualny pracovny pomer trva a napocitavaju sa dni NP aj pocas rodicovskej, tak tie dohody ak budu kratkodobe a bude ich x z pohladu vypoctu/naroku na MD su "zbytocne"
@aliziana myslis teraz, ze pracovny pomer A stale trva, uzavrela by si pracovny pomer B na dohodu u ineho zamestnavatela a ta by trvala aspon 270 dni? tak vtedy by si mala narok na matersku aj z tej dohody a teda vyssi vymeriavaci zaklad (technicky akoby dva) a mohla by si mat vyssiu matersku v absolutnom cisle (o toto asi ide)
@ka_we nárok na MD máš zo všetkých PP, z ktorých spĺňaš nárok na MD a z ktorých si o MD požiadaš. V tvojom prípade sa Ti MD môže navýšiť o príjem z dohody, ale musíš aj z tejto dohody spĺňať všetky podmienky- 270dbí nemocenského poistenia atd