Dobrý deň, prosím o radu. V októbri 2023 som po rodičovskej dovolenke nastúpila na plný úvazok do zamestania (na dobu určitú). Po roku 15.októbra 2024 som z práce odišla. Následne som ale 16.októbra 2024 začala na tej istej pozícii pracovať na dohodu o pracovnej činnosti (dohoda uzatvorená od 16.10.2024 do 31.12.2024) - ako dohodárka mám príjem oveľa nižší ako som mala keď som pracovala na plný úväzok. koncom novembra 2024 som zistila, ze som tehotná ( v práci som to neoznamovala). Zároveň mi ponúkli aj , že by mi dohodu predĺžili ešte na 1/2025 a 2/2025. Temín pôrodu by som mala mať v júli 2025.
Z čoho sa mi prosím bude rátať výška materskej? Je to iba z príjmu za rok 2024? A z ktorého príjmu- aj z dohody alebo iba z príjmu , keď som pracovala na dobu určitú? To, že do konca decembra pracujem na dohodu mi vo výške materskej môže ,,uškodiť”? Ak by som súhlasila s pokračovaním na dohodu aj na januar 2025 a februar 2025, bude sa mi aj ten príjem rátať do výšky materskej? Je potom lepšie dohodu už nepredĺžiť ?
Ďakujem
Ak by si si dohodu predlzila, bude sa ti ratat z nej.
@belle_vie A ak si ju nepredlzim, bude sa mi ratat iba z pracovnej zmluvy?
@kvetinka875 samozrejme....ak by si chcela materskú z 2 prac.pomerov musí v oboch trvať nem.poistenie 270dní...ak by si chcela maerskú z dohody treba v nej vydržať min.90dní bez PN, OČR.....ak bude trvať kratšie, materská sa ráta z predch.PP
Dakujem Vam 😉
@kvetinka875 nepredlz si dohodu ( nemozes mat dohodu nad 90 dni). V tom pripade sa ti vyrata z predchadzajuceho zamestnania.