Ahojte dievčatá, idem si k Vám po radu ohľadom pràce. Mám termín pôrodu 2.1.2022 a pracovnú zmluvu mám na dobu určitú do 18.8. - mali by mi ju predĺžiť na dobu neurčitú. Pracujem na HO od začiatku pandémie a rada by som robila až do Decembra napr. do cca polovice pretože sa nenamáham, sedím len za PC - neviem, či je to možné skrz to, že na materskú treba nastúpiť 6t pred pôrodom. Avšak mám dilemu, či povedať pri predlžovaní zmluvy že som tehu alebo to mám povedať až niekedy v Septembri s tým, že napr. som mala komplikácie tak som to radšej nechcela ešte riešiť verejne, alebo normálne narovinu. Aby si nemysleli že ich zavádzam. Nie som taká, že veci zatajujem a je mi to proti srsti ale predsa obava tam trochu je - nárok na materskú by som mala aj ak by mi zmluvu nepredĺžili keďže pracujem vkuse 2 roky ale napr. tie 3 mesiace by som bola nezamestnaná a platila si odvody? Nemàte niekto skúsenosť? Viem, že to je individuálne na zamestnávateľovi ale predsa…každá rada pomôže. Ďakujem a prajem všetkým pekný deň 😊.
Nie si povinná oznámiť im to, je len na tebe, či si s tým okej, keď vieš, že po predĺžení zmluvy budeš robiť už iba cca 3 mesiace a pôjdeš na MD. Čiže to je ne tebe.
Čo sa týka toho, ak by si skončila na konci doby určitej... tie 3 mesiace by si sa prihlásila na úrad práce, dostávala by si podporu (píšeš, že si robila 2 roky, takže by si na ňu mala mať nárok) a platil by úrad za teba zdravotku.
@panir je to tvoja súkromná vec, kedy a ci tehotnosť zamestnávateľovi oznamis. Oznámiť by si mala odchod na materskú v predstihu tak, aby zamestnávateľ stihol nájsť za teba náhradu. Čiže začiatkom októbra by to bolo fér. Skôr by som nehovorila nič a podpísala zmluvu na dobu neurčitú. Co sa týka materskej. Ako zamestnaná môžeš nastúpiť na materskú kľudne aj v deň pôrodu. Ale po pôrode dostaneš materskú len za presne ten istý počet týždňov ako keby si nastúpila 6 týždňov pred pôrodom. Čiže 6 týždňov ti ako keby prepadne.
@panir áno, na MP máš nárok aj keby si hneď teraz skončila. A po odpracovaní 760 dní aj na podporu 6 mesiacov (čo nestihneš vyčerpať pred MD môžeš po skončení MD a pred čerpaním RP). Ak sa rozhodneš ostať v práci, že im tehotenstvo neohlásiš a predĺžia ti zmluvu, nezabudni oznámiť nástup na MD mesiac vopred.
@panir Ahoj, mozu byt s tebou brutalne spokojni, avsak, ked im teraz povies,ze si tehotna, tak ti zmluvu nepredlzia. To si bud ista. Vyckaj, kym podpises zmluvu na neurcito a potom sa rozhodnes,kedy im to oznamis. Jednak to nie je tvoja povinnost a jednak potom mozes povedat, ze si mala komplikacie, takze si to nechcela riesit. Ved pracujes z domu, ako si pisala, takze to zmaknes 😊 Ale naozaj bud si ista,ze ti nepredlzia. Ja ked som oznamovala tehotenstvo, tak som sice uz mala zmluvu na neurcito, ale dookola mi omielaju,ze uz by nebolo fer mi platit skolenia, tlacili ma, aby som uz nerobila oncall, uz ziadne nadcasy nechcu preplacat, ze rychlo potrebuju najst nahradu a neustale reci,ze mi to praju, ale z hladiska biznisu nie su nadseni, lebo im bude chybat skuseny clovek a uz sa im do mna neoplati vrazit ani cent. Proste zamestnavatelia pozeraju najprv na biznis.
@lucka_ke Nerozumiem preco na mna utocis. Pisem autorke tak, ako to je. Ja som so svojou pracou uplne v pohode, vedeli vcas, ze odchadzam, ale ja sa mam kam vratit, kedze som na neurcito. Ale autorka je v inej situacii. A stale plati, ze to nie je povinnost oznamit tehotenstvo. Ale ked sa chce clovek vratit do prace a mat dobre vztahy, tak je to samozrejme na zvazenie. Ale urcite najprv treba pozerat na seba. Zamestnavatelia tiez najprv pozeraju na svoj biznis a az potom na zamestnanca. Ja som chcela byt ferova, tak som uz v polke 3. mesiaca oznamila tehotenstvo, lebo sme chystali nove projekty, tak aby ratali, ze ich nebudem stihat dokoncit a dali tam ineho. Ale zial, som ukratena o dost penazi,lebo firma uz do mna nechce investovat...povedali mi narovinu,ze radsej budu investovat do mojich kolegov. Pritom koncim 6. mesiac a polovica kolegov cele dni nepohne prstom (tiez sme HO). Zamestnanec vzdy taha za kratsi koniec. Ale vravim, treba robit tak, aby aj po navrate boli vztahy ok.
@surama absolútne súhlasím s @lucka_ke je úplne mimo mať názor, že zamestnávateľ je zlý, ak nepredĺži tehotnej dobu určitú, ale je okej tajiť zamestsnávateľovi tehotenstvo s cieľom dostať dobu neurčitú a potom hneď odísť na X rokov na MD/RD. Keby si bola zamestnávateľ alebo mala schopnosť sa na to pozrieť aj z iného uhľu ako zo sebeckého, tak by si tomu rozumela. Píšeš, že je treba robiť tak, aby po návrate boli dobré vzťahy. Ak žena zatají tehotenstvo s cieľom získať predĺženie zmluvy, tak je to v prvom rade ona, kto robí priestor na nedobré vzťahy.
@panir na teba som vôbec neútočila tou reakciou. No tým, že robíš HO tak človek aj ťažko zhodnotí, aké sú tam vzťahy. Keď sa robí denno denne v kolektíve, dá sa veľa vopred odhadnúť. Ale HO môže mať v tomto aj výhody. Neviem, ako náročná je tá práca, ale viem si predstaviť, že ak budeš mať dobré bábo, môžeš po roku robiť na nejaký skrátený úväzok z domu (2-3 hodiny denne alebo polovičný) a prilepšiť si k rodičovskému. Túto výhodu pri ne-homeofficovej práce nemá.
@panir Cize ty odporucas tehotnej zene nech sa radsej hned prizna, pride o robotu, peniaze, aby neublizila zamestnavatelovi (ktory nema problem nepredlzit zmluvu tehotnej zene, ktora by sa mozno po roku vratila, kedze ma moznost HO). Neviem, kto je mimo :D Zamestnavatel si bude musiet hladat noveho cloveka tak ci tak...ci jej nepredlzi zmluvu a pride o nu alebo ci ona odide na matersku.
Autorka, rozhodni sa uz ako usudis za vhodne. Kazdopadne drzim prsty, nech je to v tvoj prospech a nech mas bezproblemove tehotenstvo 🙂
@panir presne tak isto, ako ide zamestnávateľovi o prachy, ide o ne aj tehotnej žene. Nemala by som žiadne výčitky svedomia, je to tvoja vec, kedy im tehotenstvo oznámiš. Ja som to povedala v práci v 4. mesiaci, ale keby som nemala nejaké problémy a nebála sa, že môžem zostať na rizikovom, tak by som im to ešte tiež asi nepovedala.
Ďakujem všetkým veľmi pekne za postrehy a rady 😊
@panir ahojte tak zmluvu mi predlzili a 4tyzdne na to som im oznamila tehotenstvo - emailom a postou. A dnes som po 6 dnoch od oznamenia dostala zdrba, ze som to zatajila a nepovedala som to hned na zaciatku, atd….🤦🏽♀️ ze vyssie postaveni volali mojim sefom ze preco mi zmluvu predlzovali ked vedeli ze som tehotna a museli klamat ze to vedeli ale ze ma potrebuju. Inak by mi ju urcite nepredlzili. Tak som si ich vypocula, povedala im svoje dovody aj ze som mohla byt kludne na PN uz a nemal by kto robit a vyhodit by ma na PNke nemohli, ale bolo im to jedno. Vraj ma maju radi aj moju pracu ako robim ale toto bolo cez. Vraj praca je praca. Keby to poviem skor uz by som bola bez prace a prijmu (ten z uradu prace neratam co by som mala). Takze tak. Ja len aby ste vedeli ako som dopadla ja. 😉
@panir u nas nepredlzovali ak bola doba určitá a baba tehotna. Zároveň myslim ze ak oznamis tehotenstvo si v ochrannej lehote takze by si narok mala mat. Skúsenosť osobnú nemam.