Práca, materská a rodičovský

smejkuskaa
17. dec 2024

Ahojte, aktuálne som na MD ktorá mi bude končiť 21.2.2025. -Aktuálne mám TPP ktoré je do 31.3.2025
Ako je to najlešie vyriešiť ? Čítala som že môžem ísť na úrad poberať podporu na 2 roky . Je to pravda ? Podľa čoho mi vymerajú základ ?
Tým pádom partner by ďalej pracoval a poberal by riadne rodičovský ?
Čiže by sme mali môj príjem z úradu, jeho štandardný príjem + rodičák ? Či len ja mam veľké oči a vôbec to tak nie je ? 😒
Ďakujem za odpovede.

sisa_s
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andaluzia12
17. dec 2024

Podporu poberáš len 6 mesiacov, nie 2 roky …

klariska1
17. dec 2024

Podpora z ÚP sa poberá len 6 mesiacov maximálne. Tie 2 roky znamenajú, že za posledné dva roky musíš mať zaplatených minimálne 270 dní nemocenského poistenia, nie že dva roky dostávaš podporu...

andaluzia12
17. dec 2024

@klariska1 absolútne nie, pri podpore musíš mať za posledné 4 roky zaplatených 730 dni poistenia .. 2 roky je doba, za ktorú musíš požiadať o podporu po ukončení PP….

klariska1
17. dec 2024

aha, nevedela som, ďakujem za info

aliziana
17. dec 2024

@sisa_s partner môže ísť aj priamo na rodičák, ale ak nebude mať predtým materskú, mal by ten nižší. Vtedy (popri rodičáku) by pracovať mohol bez obmedzenia.

sisa_s
17. dec 2024

@aliziana dakujem za opravenie, tak viem nieco nove 🙂

smejkuskaa
autor
17. dec 2024

tak plynulo pracujem , teda pracovala som 4 roky , čiže podmienky splňam .. teraz mám aj celkom slušnú materskú.
Hľadám alternatívny ktoré sú lebo keď mi skončí MD tak budeme mať o 1000€ nižší príjem a to už je nejaký peniaz.
@aliziana a ako dlho musí byť na materskej aby vyšiel ten vyšší rodičak ? 🙂

aliziana
17. dec 2024

@smejkuskaa myslím, že stačí aj 1 deň 🙂

draik
17. dec 2024

@andaluzia12
Absolútne nie....nemusia byť zaplatené, stačí, že sú.

andaluzia12
17. dec 2024

@draik to už je slovíčkárenie 🙂