Ahojte, potrebovala by som poradiť, pomôcť.
Som na materskej do 13.10
Chcela by som nastúpiť k pôvodnému zamestnávateľovi od novembra na pár hodín mesačne.
Ale zamestnávateľ mi povedal že musí somnou ukončiť pracovný pomer a dať zmluvu na dohodu(nakoľko idem robiť na pár hodín a nejdem sa vrátiť na toľko koľko som robila predtým)na tpp by som chcela k pôvodnému zamestnávateľovi nastúpiť keď mala pôjde do jasliciek marec2023....
Alebo mám spraviť radšej to že u pôvodného zamestnávateľa budem mat stále zmluvu ale ísť sa zamestnať niekde inde na dohodu?
Aké sú nevýhody keď dám u pôvodného zamestnávateľa výpoveď a zamestnám sa tam zatiaľ na dohodu?
Riešim toto prvý krat a vôbec nemám prehľad.
Vopred ďakujem za pomoc❤️
Nemusí ti dať výpoveď. Dá ti dohodu, na ktorú budeš pracovať. Pôvodný pracovný pomer ti ostane. Chce s tebou vybabrať, pretože sk ukončíte pracovný pomer a podpíšete dohodu, tak budeš mať iba dohodu. Žiadny návrat do pracovného pomeru po návrate, nemusí ti držať miesto, žiadny nárok na odstupné. Proste skončila si. Takže určite nerieš nič iné ako dohodu popri existujúcemu pracovnému pomeru. Ak nie je ochotný, nájdi si dohodu niekde inde.
Záleží koľko hodín mesačne si predstavuješ pracovat. Ak by to bolo naozaj pár (napr. 10 alebo 20) aký ti dajú úväzok? 10%? Ako dalo by sa aj to..Dodatkom k zmluve a na konkrétnu dobu (aby si mala istotu, že v marci s tebou rátajú na 100% a neodbiju ťa smiešny odstupným) Lenže musí byť ochota podpísať tento dodatok z obidvoch strán.
Nevýhody dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti sú tie, že nemáš nárok na dovolenku, návštevu lekára máš neplatenú a v prípade nepravidelného príjmu ani na PN-ku nemajú nárok.
Zisti si aký máš zostatok dovolenky, niekedy to po MD býva celkom dosť dní. My sme robili aj tak, že keď niekto chcel dočasne polovičný úväzok, pol dňa bol v práci a po pol dni si čerpal dovolenku a uväzok sa mu vlastne ani nekrátil.
@samuelson35 ďakujem za odpoved.
Jednalo by sa o 60-70h mesačne
Ja som tiež rozmýšľala ze sa vrátim takto aspoň na brigádu ale nakoniec pracujem z domu a super mam čas aj na deti
Buď k pôvodnému zamestnávateľovi na čiastočný úväzok (určite by som nepodpisovala ukončenie TPP a prechod na dohodu), alebo kľudne k inému na dohodu. Na konci RD zrušíš dohodu a vrátiš sa do pôvodného zamestnania.
Rozhodne neukoncuj PP a ani nesuhlas s upravou na kratsi pracovny cas. On ta moze zamestnat aj na dalsi PP - plny, skrateny, na dalsich 10 dohod o vykonani prace. To mu ziadny zakon nezakazuje. Ukoncenim PP stracas vsetko - ako napisala @melanta
Z dohody ta vysmari, ziadne stravne, ziadna dovolenka, ziadne vyhody. Ak ta nechce dat na inu zmluvu, chod k inemu zamestnavatelovi a tento PP si ponechaj. Ak ta bude chciet prepustit, nech so vsetkym co k tomu patri.
@katarinaba áno určite to tak spravím, ďakujem za odpoved. Budem na tom trvať 😊
no u nas sa bezne dava dodatok, ktorym sa upravi uvazok, preco to nevie/nechce spravit takto?