Ahojte babule, chcela by som sa vás opýtať na podmienky práce popri materskej dovolenke. Aký maximálny príjem môžem dosiahnuť? Ovplyvní práca výšku mojej materskej? Komu to treba nahlásiť? Ide o prácu z domu a zrejme budem mať zmluvu na dohodu. Ďakujem 🙂
Ahoj. Ja som pracovala popri materskej tento rok. Som zamestnaná a zisťovala som si to na úradoch. Takže podpri materskej môžeš pracovať a neovplyvní ti to výšku materskej. Avšak ak si zamestnaná je lepšie ak ti spravia dohodu o vykonaní práce/zmluva o dielo na iný typ práce ako pracuješ, nech len pozmenia popis. Lebo ak to nespravia, zaniká ti ochranná doba a akoby si nastúpila na starú pozíciu. Popri rodičovskej dovolenke ti to tiež neovplyvní výšku príjmu ale tu už môžeš odpracovať len nejakých 350hod. a ovplyvní ti to výšku dôchodku. Štát za teba platí odvod do dôchodku mesačne cca 514e a ak v danom mesiaci zarobíš menej, tak z tejto výšky sa ti bude počítať odvod do chôdodku. Takže popri rodičovskej sa oplati z dlhodobého hľadiska radšej brať vyššiu sumu.
@trimity222 a do sociálnej/zdravotnej ťa prihlasuje firma a aj odhlási.To je ich povinnosť počas materskej.ale či aj rodičovskej to už neviem
@trimity222 super, ďakujem za vysvetlenie 🙂
Ahojte, chcela by som sa opýtať, ako je to s prácou popri materskej dovolenke, či mi vzniká nejaká povinnosť, ak pracujem na zmluvu o dielo a čo mi vznikne nejaká povinnosť, ak budem pracovať ako SZČO, či už počas materskej alebo rodičovskej. (Odvody, zdravotka, daň, dôchodok...)
"zmluva na dohodu" neexistuje. bud je to zmluva, alebo dohoda..
a nesmie sa pracovat na tu zmluvu, z ktorej je materske vyplacane. obmedzenie ziadne